21 Kasım 2011 Pazartesi

DANA ROSTO

Kurban bayramından yeni çıkmışken bol bol etli ve et ile yapılan tarifler verelim.
Ne yazık ki her zaman, her evde et olmayabiliyor ama bayramdan sonra et girmeyen pek çok eve et giriyor.
Dana rosto, nuar veya kontrfile et ile hazırlanan bir et yemeği.
İsterseniz fırında pişirerek yada tencerede sebzelerin içinde pişirerek hazırlayabilirsiniz.
Ben sebzelerle suda pişirerek hazırladım.


Nuar eti pek çok kişi sevmez ama ben pek severim, tavuk göğsü gibi yağsız ve lifli bir yapısı vardır ve rosto yapmaya çok uygundur.

Rostoyu pişirdikten sonra servis için, patates püresi, pirinç pilavı yada domates ile hazırlayacağınız sosu kullanabilirsiniz.
Bir de içinde piştiği sebzeli suyu un ile koyulaştırıp, blenderden geçirip, etin üzerine dökebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
DANA ROSTO;
Malzemeler;
1 kiloluk dana nuar,
2 adet kuru soğan,
2 adet kereviz,
2 adet havuç,
6-7 dal maydanoz,
2-3 adet defne yaprağı,
Tuz, tane karabiber, zeytinyağ.

DANA ROSTO TARİFİ;
Eti bütün olarak yıkayıp, süzün.
Tencereye yarım çay bardağı zeytinyağ döküp, etin her tarafını çevire çevire hafifçe kızartın.
Tencerenin içine dörde bölünmüş soğanları, kerevizleri, dilimlenmiş havuçları, tane karabiberi, defne yapraklarını ve maydanoz yapraklarını ilave edin.
Üzerine 1 litre su ekleyin.
Kaynadıktan sonra kısık ateşte hemen hemen 1-1,5 saat pişirin.
Eğer et pişmemişse biraz daha su ilave edip, pişirmeye devam edebilirsiniz.
Tuzunu pişmesine yakın ilave edin.
Et piştikten sonra suyun içinden defne yapraklarını çıkarıp, bu suyu çorbalarda kullanabilirsiniz.
Ya da sebzeli suyun içine 2 kaşık un ilave edip, sosu koyulaştırıp, blenderden geçirebilir etin üzerine dökebilirsiniz.
Servis için, servis tabağını patates püresi-pilav veya domates sosu ile kaplayıp, üzerine eti yerleştirebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

17 Kasım 2011 Perşembe

SÖĞÜŞ DİL

Kurban bayramının ertesinde kurban kesen pek çok evde sakatat olur.
Bizde de her yıl klasik olarak yürek-ciğer bazen böbrek ve dalakta bulunur.
Bu yıl dalak ve böbrek yoktu, yürek ve ciğer ikilisi vardı.
Eşim bu yıl daha önce ki yıllarda hiç almadığımız dili istedi.
Açıkçası benim (ciğer ve yürek hariç) sakatatla aram olmadığı için dili alma taraftarı değildim.
Ama dil bize geldi, bana da dili pişirip, tarifini vermek için fırsat çıktı.
Dana dili olduğu halde oldukça küçük bir dildi, onun için böyle minik dilimler ortaya çıktı.
Önümüzde ki günlerde ciğer ile hazırladığım tarifi yayınlayacağım.
"Afiyetle Kalın"
SÖĞÜŞ DİL;
Malzemeler;
1 adet dana dil,
5-6 adet defne yaprağı,
Tuz.
Sunum için;
3 adet haşlanmış patates,
Tuz, sıvı yağ,
Roka yaprakları,
Tane karabiber,
Kornişon turşu.
TARİFİ;
Dili pişirmeden önce kanının süzülmesi için en az 1 saat suda bekletin.

Defne yaprakları ile birlikte düdüklü tencereye aldığınız dili hemen hemen 1 saat pişirin.
Bu süre dilin büyüklüğüne göre değişiyor.
Benim pişirdiğim dil küçük olduğu için 1 saatte lokum gibi oldu.
Tuzunu en başta değil, pişmesine yakın ekleyin.

İyice haşlanan dilin dışında ki deriyi soyup, çıkarın.
Deri soyulmuyorsa biraz daha pişirin.
Derinin kolayca soyulması dilin piştiğine işarettir.

Derisini soyduğunuz dili, dilimleyin.
Not;
Kolayca dilimlemek için biraz soğumasını bekleyin.
İsterseniz bu şekilde isterseniz ızgarada alt üst hafifçe pişirerek servis yapabilirsiniz.

Sunum için;
Haşlanmış patatesleri ezerek, tuz ve sıvı yağ ile iyice karıştırıp, püre yapın.
Roka yapraklarını yıkayıp, servis tabağına dizin.
Üzerine patates püresini ve karabiber tanelerini yerleştirin.
Kornişon turşuları ekleyerek yanına dil dilimlerini dizin.
"Afiyet Olsun"

15 Kasım 2011 Salı

MÜRDÜM ERİĞİ REÇELİ

Mürdüm eriği reçelini Eylül ayında köyden gelen eriklerle yapmıştım.
En başta rengi ve tadı ile favori reçellerimin arasına girdi.
Artık her sonbahar bir kaç kavanoz mürdüm eriği reçeli yapmayı planlıyorum.
Şimdi portakalların bollaşmasını ve kabuklarının kalınlaşmasını bekliyorum, ilk hedefim en sevdiğim reçel çeşidi olan portakal reçelinden, her yıl olduğu gibi bol bol yapmak.
Mürdüm eriği ile hazırladığım diğer tarifleri görmek için, bakınız;



"Afiyetle Kalın"