2 Mart 2012 Cuma

ROKALI HAYDARİ

roka
Rokayı çok severim, akşam ve öğlen yemekleri için karışık salata yaptığım zaman mutlaka içine roka eklerim.
Ya da rokayı tek başına doğrar, nar ekşisi ile sosunu hazırlarım.
Sabah kahvaltılarında da peynirli olarak hazırlarım.
Rokalı haydari tarifini Lezzet dergisinde görmüştüm, içinde roka olduğu için hiç düşünmeden tarifi uyguladım.
O gün elimde Kaliforniya biberi olduğu için, aynen dergide ki gibi biberin içinde sunum yaptım.
"Afiyetle Kalın"

haydari
ROKALI HAYDARİ;
Malzemeler;
1 demet roka,
3-4 dal dereotu,
1 su bardağı yoğurt,
2-3 yemek kaşığı beyaz peynir,
2 diş sarımsak,
Tuz, kırmızı pul biber, zeytinyağ.
Sunum için; (isteğe bağlı)
Kaliforniya biberi.

haydari nasıl yapılır?
ROKALI HAYDARİ TARİFİ;
Rokayı yıkayıp, iyice süzdürün, ince ince doğrayın.
Yoğurt ve ufalanmış beyaz peyniri, dövülmüş sarımsağı, tuzunu, kırmızı pul biberini ve zeytinyağını da ekleyip, karıştırın.
İsterseniz servis tabağında, isterseniz ikiye bölüp çekirdeklerini çıkardığınız biberlerin içinde servis yapın.
"Afiyet Olsun"

muhteremle geziye
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Daha önce gezi sayfamda sonbahar resimlerini gördüğünüz Atatürk Arboretumu'nun kış görüntülerini görmek ister misiniz? Bakınız;

Muhteremle geziye

27 Şubat 2012 Pazartesi

PİLİÇ TOPKAPI

Piliç Topkapı fileto şeklinde hazırlanmış tavuk butunun, dolma içi ile sarılmasıyla hazırlanıyor.
Lezzetli, bir o kadar da şık bir yemek.
Tavuk butlarını isterseniz kendiniz kemiğinden ayırarak fileto çıkarabilirsiniz, ya da tavuk butunu aldığınız kasaptan fileto çıkarmasını isteyebilirsiniz.
Kemiği çıktıktan sonra biraz dövdürerek incelttirmeyi unutmayın.
"Afiyetle Kalın"

PİLİÇ TOPKAPI;
Malzemeler;
3 adet tavuk budundan çıkarılmış fileto,

İç malzemesi;
2 büyük çay bardağı pirinç,
1 tatlı kaşığı kuş üzümü,
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık,
6-7 dal dereotu,
6-7 dal maydanoz,
1 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı biber,
1 çay kaşığı dolma baharatı,
1 çay kaşığı biber salçası,
Tuz, zeytinyağı,
Ayrıca;
1 tatlı kaşığı salça, kürdan.
TARİFİ;
Dolmanın içini hazırlamak için, soğanı rendeleyin.
Pirinci ayıklayıp, yıkayın.
Dereotu ve maydanozu ince ince doğrayın.
Daha sonra diğer iç malzemelerini salça ve baharatlarla birlikte yoğurun.
Kemikleri çıkarılmış, dövülerek inceltilmiş filetoyu düz bir tabağın içine yayın.
Üzerine hazırladığınız dolma içinden 1-2 kaşık yerleştirin.
Filetoyu sararak rulo haline getirin.
Uç kısımlarını açılmaması için kürdanla tutturun.
Tavaya zeytinyağ dökün, hazırladığınız tavuk sarmalarını yağda hafifçe kızartın.
Üzerine 3 su bardağı su ile ezdiğiniz salçalı suyu ilave edin.
Kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin.
Servis yapmadan önce 5-10 dakika dinlendirin.
Dağılmadan pişmelerini sağlayan kürdanları servisten önce çıkarmayı unutmayın!
Servis yaparken isterseniz bütün olarak, isterseniz keskin bir bıçakla dilimleyerek servis yapın.

 "Afiyet Olsun"

21 Şubat 2012 Salı

BROKOLİ VE MANTARLI FIRIN MAKARNA

Muhterem'le Afiyetle
Kış sebzelerinden olan brokoliyi daha çok salata olarak tüketiyoruz.
Fırında graten olarak pişirmekte brokoliye çok yakışıyor.
Çocuklara brokoliyi yedirmek için (bugünkü tarifimizde olduğu gibi) en sevdikleri şeylerle birlikte pişirebilirsiniz.
Brokolinin sap kısımlarının sert, çiçek bölümünün narin olması sebebi ile pişirirken ilk  önce çiçekleri pişer.
Saplarının pişmesini beklerken de bu sefer çiçek bölümü çok fazla pişebiliyor.
Size tavsiyem brokoliyi ya buharda pişirin, yada haşlamak için kaynayan suyun içine yerleştirirken saplarını suyun içine batırın, çiçek bölümü yukarı baksın.
Bu şekilde yerleştirdiğiniz zaman kesinlikle batmıyor ve önce brokolinin sapları pişiyor.
Brokoli ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"