18 Ekim 2012 Perşembe

FIRINDA TAZE FASULYE

Taze fasulye mevsimini "fırında taze fasulye" tarifi ile bitiriyorum.
Fırında taze fasulyeyi, fırın makarna tarzında hazırladım.
Beşamel sos ve kaşar peynir ile pişirdim.
Zeytinyağlı olarak hazırladım ama isterseniz içine kavrulmuş kıyma da ekleyebilirsiniz.
Piştikten sonra dağılmadan dilimleyebilmeniz için tepsisinde en az 2-3 saat dinlendirin.
Diğer taze fasulye tariflerimi görmek için, bakınız;
Taze Fasulye Tarifleri

FIRINDA TAZE FASULYE;
Malzemeler;
1 kilo taze fasulye,
1 adet kuru soğan,
2 adet kırmızı biber,
Tuz, zeytinyağı,
Beşamel sos için;
3 su bardağı süt,
1 yemek kaşığı tereyağ,
3 tepeleme yemek kaşığı un,
Tuz,
Üzerine;
Kaşar peynir.

TARİFİ;
Taze fasulyenin baş kısımlarını temizleyin, kılçıkları varsa bıçakla keserek çıkarın.
Fasulyeyi ortadan ikiye kırın, kaynayan tuzlu suda haşlayın.
Beşamel sosu hazırlamak için;
Not;
Ben beşamel sosu hazırlarken bütün malzemeleri çiğden karıştırıp, kavurmadan pişiriyorum.
Hemen muhallebi kıvamına geliyor ve unun topaklanması gibi bir sorun hiç çıkmıyor.
Sos yemekle birlikte fırında piştiği için çiğ un kokusu gibi bir durumda olmuyor.
Beşamel sos malzemelerini tencereye yerleştirip, iyice karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.
Haşlanmış fasulyeleri, küçük küçük doğradığınz soğanları ve kırmızı biberleri harmanlayıp, karıştırın.
Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin, beşamel sosun yarısını sebzelerin üzerine döküp, karıştırın.
Sosun diğer yarısını da döküp, üzerini düzeltin.
Dilim halinde ya da rendelenmiş kaşar peynir yerleştirip, orta hararette ki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Yemeğiniz piştikten sonra dağılmadan dilimlemek için 2-3 saat dinlendirin.
"Afiyet Olsun"

15 Ekim 2012 Pazartesi

PEPEÇURA-LAZ MUHALLEBİSİ

Pepeçura, siyah üzümüm suyu ile hazırlanan daha çok doğu Karadeniz bölgesinde bilinen bir tatlı.
Zaten tatlının adında bir laz esintisi var : )
Karadeniz bölgesinde kokulu siyah üzüm bol bol bulunur, üzüm bir tek yenilerek tüketilemeyeceğine göre, suyunu, şerbetini, tatlısını üretip üzümleri değerlendirmişler diye düşünüyorum.
Pepeçura Karadeniz bölgesinin vazgeçilmez ürünü mısır unu ile hazırlanıyor.
Fakat ben mısır unu ile yapmaya cesaret edemedim, mısır nişastası ile hazırladım ama bir daha ki sefere mısır unu ile de deneyip, arada ki farkı görmek istiyorum.
Nişasta ile yaptığınız zaman 3-4 saatlik dinlenmenin sonunda tatlıyı ters çevirerek servis yapabilirsiniz, hiç dağılma olmadan jöle gibi durabiliyor.
Ayrıca bakınız; Siyah Üzüm Şerbeti
"Afiyetle Kalın"

PEPEÇURA-LAZ MUHALLEBİSİ;
Malzemeler; (3 adet kase için)
1 kilo siyah-kokulu üzüm,
3 su bardağı su,
2 yemek kaşığı toz şeker,
3 (tepeleme dolu) yemek  kaşığı mısır nişastası,
Süslemek için;
Hindistan cevizi,
Üzüm taneleri.

TARİFİ;
Üzümleri salkımlarından kopararak iyice yıkayın.
Hatta üzerinde ki tozlardan arınması için 15-20 dakika suyun içinde bırakın.
Yıkadığınız üzümleri suyun içinden süzgece çıkarın.  
Tencereye suyu, şekeri ve üzümleri yerleştirip, pişirmeye başlayın.
Üzümler ezilmeye başlayıp, suyuna rengi çıkmaya başlayıncaya kadar kaynatın.
Süzgeci büyük bir kasenin üzerine yerleştirin.
Üzümleri süzgeçten geçirerek süzün.
Kaşıkla süzgeçte kalan üzümlerin üzerine bastırarak sularını iyice çıkarın.
Çıkan suyu tekrar tencereye ilave edin, içine sürekli karıştırarak nişastayı ilave edin.
Kısık ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Piştikten sonra sıcakken hemen kaselere boşaltın.
3-4 saat dinlendirip, üzerini süsleyerek servis yapın.
Not;
Servis yaparken kaseleri tatlı tabaklarına ters çevirip, çıkararak servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

13 Ekim 2012 Cumartesi

TAZE FASULYE TARİFLERİ

taze fasulye resmi
Taze fasulye mevsimi geçmeden, tezgahlardan tamamen kalkmadan önce taze fasulye tarifleri dosyasını yayınlayıp, yaz sebzeleri dosyasına son noktayı koyuyorum.
Bundan sonra ki dosya konularım sonbahar-kış aylarında yetişen ve bulunan sebze ve meyve dosyaları üzerine olacak.