Bundan sonra ki dosya konularım sonbahar-kış aylarında yetişen ve bulunan sebze ve meyve dosyaları üzerine olacak.
TAZE FASULYE;
Tüm dünya mutfaklarının vazgeçilmez sebzesi:
Baklagiller ailesinden olan fasulye, anayurdu Amerika
Kıtası'ndan Avrupa'ya oradan da tüm dünyaya yayılmış.
Mutfağımızın vazgeçilmez sebzelerinden fasulye bugün birçok
ülkenin mutfağında da sevilerek tüketiliyor. Birçok türü bulunan fasulyenin
ülkemizde yetiştirilen türleri, sırık fasulyeleri ve bodur fasulyeler olarak
iki ana gruba ayrılır. Sırık fasulyelerinin; "çalı",
"ayşekadın", "şeker" ve "barbunya" türleri, bodur
fasulyelerin; "yer" ve "ferasetsiz" adı verilen türleri
vardır.
Fasulye, kurutularak, dondurularak ve konserve yapılarak saklamaya
uygun bir sebzedir.
Satın alıp saklarken…
Fasulyenizin iyi pişmesi için aynı boydaki fasulyeleri
seçmeye dikkat edin. Fasulye seçerken, parlak yeşil renkte ve yumuşak kabuklu
olanlarını alın. Ayrıca fasulyeyi kırarak kılçığı varsa kontrol edin. Taze
fasulyeyi buzdolabında 2-3 gün saklayabilirsiniz.
Fasulyenin sağlığa
faydaları:
Kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürür.
Zengin lif içeriği ile kalın bağırsak ve hemoroit sorunu çekenler
için faydalıdır.
İçeriğindeki potasyum miktarının fazlalığı ile yüksek
tansiyonu düşürmede etkilidir.
Ensülin ve kan şekeri düzeyini kontrol altında tutarak şeker
hastalarına yardımcı olur.
Yüksek oranlı antioksidan içeriği ile kansere yakalanma riskini
azaltır.
Taze fasulyede A, B1, B2 ve C vitaminlerince zengindir.
Fasulyenin hazım olabilirlik oranı %84 dür.
Ayrıca fasulye baklalarında bulunan phasol ve phaseolin
maddelerinin şeker hastalığında kullanılan insülin karakterinde olduğu ve bu
yüzden kandaki şeker miktarının düşürülmesinde kullanıldığı bilinmektedir.
Taze fasulyenin, vücudun çalışmasını, gelişmesini ve
tamirini sağladığını vurgulayan uzmanlar, genç-ihtiyar herkese tavsiye ediyor.
Uzmanlar taze fasulyenin, pankreas bezesini, böbrekleri,
karaciğeri ve kalbi kuvvetlendirdiğini, albümin ve şekerde de çok fayda
verdiğini bildiriyor.
Taze fasulye, bedeni ve zihni yorgunlukları giderir.
Vücudun kuvvetlenmesini sağlar.
100 gram taze fasulyede:
BESİNLER VE KALORİ
Kalori 25-103
Protein 1.6-8.4 gram
Karbonhidrat 5.4 gram
Kolesterol 0
Yağ 0.2 gram
Lif 1-6.7 gram
MİNERALLER
Fosfor 37 mgr
Kalsiyum 37-50mgr
Demir 0.6-2.5 mgr
Sodyum 4 mgr
Potasyum 151-420 mgr
Çinko 1 mgr
VİTAMİNLER
A vitamini 540 IU
B1 vitamini 0.07 mgr
B2 vitamini 0.9 mgr
B3 vitamini 0.5 mgr
C vitamini 12 mgr
Folik asit 42 mcgr
Kaynak TAZE FASULYELİ TARİFLER;
Turşu Kavurması (Fasulye turşunuz varsa, bu tarifte ki gibi kavurabilirsiniz)
"Afiyetle Kalın"
MasAllah bacima
YanıtlaSilRabbime ne kadar sükretsek azdir degilmi.
fasulye hakkinda kücük bir bilgiyide ben arz edeyim acizane canim .
taze fasulye asla cig yenmemelidir. icersindeki bir madde isiya maruz kalmayinca zehirleyebilir ve kendi sekeri zor hazmedilen bir seker oldugu icin cibrisa isimli baharatla pisirilirse hazmi daha kolay olur .
firindaki fasulye tarifini heyecanla bekleyecegim
sevgilerimi dualarimi biraktim hayirli hafta sonlari
Sevgili Melek,
SilÖncelikle blogunu ve seni tanıdığıma çok memnun oldum.
Geçen hafta blogunu tesadüfen gördüm, tariflerine, pastalarına bayıldım.
Blogunu niçin daha önce fark etmediğim için kendime kızdım.
Hemen blogunu linklerime ekledim.
Sayfanın ve tariflerinin sıkı bir takipçisi daha oldu : )
Bir kaç gündür bana çok güzel yorumlar bırakıyorsun, çok teşekkür ederim.
Taze fasulye hakkında verdiğin bilgiyi bilmiyordum, çok şaşırdım.
Fırında fasulye tarifini önümüzde ki hafta içinde yayınlayacağım.
ellerinize sağlık.. Bu postta tam bir fasulye şenliği olmuş..
YanıtlaSilellerinize saglik.sayfanizi takipe aldim.sizleride sayfama beklerim komsum :))
YanıtlaSilMerhaba:)Ellerinize sağlık..Sayfanıza Derya Hanım'ın sayfasından ulaştım.Takibe alıyorum.Güzel paylaşımlarda bulunmak dileklerimle:)
YanıtlaSilMerhaba:)Ellerinize sağlık..Sayfanıza Derya Hanım'ın sayfasından ulaştım.Takibe alıyorum.Güzel paylaşımlarda bulunmak dileklerimle:)
YanıtlaSilCanım maşallah sana hepsi birbirinden nefis ellerine sağlık sevgiler.
YanıtlaSilbayıldımm.. harika bir post olmuş fasulye ancak bu kadar güzel anlatılırdı.. ellerinize sağlık sevgilerimle seval
YanıtlaSilMerhaba canım,
YanıtlaSilGeçmiş olsun ziyaretin ve duaların için çok teşekkürler.
Bugün teşekkür ziyaretleri yapıyorum,bu nefis tariflere bakmak için daha sonra yine gelicem inşallah.
Sevgiler...
Allah'ım sabah sabah insanın canı fasülye çeker mi?
YanıtlaSilMuhterem ablacım, o nasıl güzel tarifler öyle, benim aklıma bile gelmeyen nefis yemekler hazırlamışsın,ne diyeyim bilmem ki:)
Fırında fasülye ve mücver nasıl da gel beni ye diyorlar.
Diğerleri de geri kalmıyorlar hani:)
Ellerine,emeğine sağlık ablacım.
Neşe,huzur dolu pazarlar,günler diliyorum..
Muhabbetle..
MAŞAALLAH... HARİKA NİMETLER EŞLİĞİNDE HARİKA PAYLAŞIMLAR... ELLERİNİZE SAĞLIK...TAKİBE ALIYORUM SİZİ.HEP BİRLİKTE GÜZEL PAYLAŞIMLARDA BULUNMAK DUASI İLE..SEVGİLER...
YanıtlaSilne guzel tum bilgileri paylasmissin.fasulyenin herturlusunu severim.sevgiler.
YanıtlaSilMuhterem Abla ellerine sağlık. Hepsi birbirinden güzel görünüyor.
YanıtlaSilmuhteremcim teşekkürler canım.
YanıtlaSilbiliyormusun ocağımda şu an taze fasulye pişiyor.
hepsi 10 numara:))))
ALLAH'ım canım nasıl fasüye çekti bir bilsen,dolapta faülyem var bugün için geç oldu ama yarın inşaAllah yapıcam bir tencere dolusu..:))
YanıtlaSilNefiss görünüyorlar canım..
Ayrıca güzel yorumun için teşekkür ederim..
Tariflerin hepsi nefis görünüyor. Dikkatimi en çok mücver hali çekti doğrusu. Çoğu sebzenin mücverini çok seviyorum, bunu da denemek isterim. Ellerine sağlık Muhterem Abla.
YanıtlaSil