6 Mart 2013 Çarşamba

ŞİŞ BÖREK ÇORBASI

 hamurlu çorba
Şiş börek çorbasını Sofra dergisinde (Ocak 2010 sayısı) gördüğüm zaman "bunu mutlaka denemeliyim" dedim ama aradan 2 yıl geçtikten sonra ancak fırsatım oldu.
Kaşık börek çorbası diye bir çorba daha var onda çorbanın içine bildiğiniz minik mantılardan hazırlıyorsunuz.
Bu çorbanın farkı ise kıymayı hamuru yoğururken içine ekliyorsunuz ve keserek çorbaya ekliyorsunuz, diğerinden daha pratik bir tarif.
Şiş börek çorbası Hatay'ın yöresel  çorbalarından birisiymiş, fakat bazı tariflerde hamur bölümü yine mantı şeklinde hazırlanıyor.
Ben bu halini ve tadını çok sevdim, bu şekilde yapmaya devam edeceğim.
"Afiyetle Kalın"

 
Not;
Sofra dergisinde ki tarif 8-10 kişilikti, çok olduğu için malzemeyi yarıya düşürerek hazırladım

ŞİŞ BÖREK ÇORBASI;
Malzemeler;
Hamuru için;
150 gram kıyma,
1 adet orta boy soğan,
2 su bardağı un,
1 adet yumurta,
Tuz, sıvıyağ,
Ayrıca;
1 büyük çay bardağı haşlanmış nohut,
3 su bardağı et suyu, yoksa normal su,
2 su bardağı yoğurt,
1 adet yumurta,
Tuz,
Üzeri için;
2 yemek kaşığı tereyağ,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 yemek kaşığı safran (haspir)

ŞİŞ BÖREK ÇORBASI TARİFİ;
Soğanı küçük küçük doğrayın, sıvı yağda pişirmeye başlayın.
İçine kıymayı, tuzunu ve istediğiniz baharatları ekleyip, pişirin.
Kıymayı soğumaya bırakın.
Hamuru için unu, yumurtayı ve yeterince tuzu karıştırın.
İçine soğumuş olan kıymayı ilave edin.

Azar azar su ilave ederek sert bir hamur yoğurun.
Hamurun üzerini kapatarak 30 dakika kadar dinlendirin.

Hamurdan bezeler koparıp, un serpilmiş tezgahın üzerinde elinizle yuvarlayarak ince uzun rulolar yapın.
Rulolardan küp küp parçalar kesin.

Tarifte, kesilen parçaları iki parmağınızın arasında üçgen şeklinde sıkın yazıyor ama ben yapmadım olduğu gibi bıraktım.
Et suyunu tencereye alıp kaynatın.
Haşlanmış nohutu ve hazırladığınız hamur parçalarını suyun içine atıp, pişirmeye başlayın.
Ayrı bir kasede yoğurdun içine yumurtayı kırın,  çırpma teli ile iyice karıştırın.
Çorbanın suyundan 1 kepçe yoğurdun içine ekleyin, karıştırarak tencerenin içine ilave edin.
Çorbanın tuzunu kontrol edin, yetersizse tuz ekleyin.
Bu şekilde 5-6 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Tereyağını eritin, içine kuru nane ekleyip, 1-2 dakika pişirin.
Çorbanın üzerine dökün.

 
Servis yapacağınız zaman kaselerin üzerine safran (haspir) serperek sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

4 Mart 2013 Pazartesi

SUSAM MANTOLU TAHİNLİ KEK

Muhterem'le Afiyetle
Kışın yapılabilecek en güzel keklerden biriside tahinli kektir.
Hele birde dışını susamla kaplayıp, mantoladığınız zaman hem görüntüsü ile, hem de tadı ile nefis bir kekiniz olacak demektir.
Ben üzerine süt-tahin ve pudra şekeri ile bir sos hazırlayıp, sos döküyorum.
Bu keki çok seviyorum, sık sık pişirmemek için kendimi zor tutuyorum : )
"Afiyetle Kalın"


3 Mart 2013 Pazar

HAVUÇ MÜCVERİ

Mücver denince aklınıza bol yağa kaşık kaşık dökülerek pişirilen sebzeli hamur topakları geliyor olabilir.
Fakat mücver yaparken illa bol yağda pişirmek zorunda değilsiniz.
Fırında pişirme seçeneğinin yanı sıra krep gibi yapışmaz tavaya 1-2 kaşık yağ dökerek pişirebilirsiniz.
Ben bütün mücverlerimi krep tarzında pişiriyorum.
Bugün tarifini verdiğim havuç mücverini pazar kahvaltısı için hazırladım.
Pek çok sebzeden mücver yaptım ama ilk defa havuçla denedim.
Havucun o kendine özgü nişastalı tadı mücvere tatlımsı bir tat veriyor, ilk yaptığınız zaman az miktarda yapın, beğenirseniz daha çok yapabilirsiniz.
Tatlımsı tadı kırmak için kırmızı pul biber, kuru nane gibi baharatları kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

HAVUÇ MÜCVERİ;
Malzemeler;
2 adet orta boy havuç,
4-5 dal maydanoz,
1 çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu,
2 adet yumurta,
2 su bardağı un,
1 tatlı kaşığı tuz.
Kızartmak için;
Sıvıyağ.
Servis İçin; (isteğe bağlı)
Ketçap-Mayonez.

TARİFİ;
Havuçları yıkayın, dış kabuğunu kazıyın, rendeleyin.
Maydanozları yıkayıp, ince ince kıyarak ekleyin.
Yumurta, un, tuz, kabartma tozu ve istediğiniz baharatları ekleyin.
Hazırladığınız malzemelerin üzerine azar azar su ilave edin.
Hamurunuzun kıvamı akıcı krep hamuru gibi olmalıdır.
Yapışmaz yüzeyli tavayı ısıtın, içine 1-2 kaşık yağ dökün.
Hazırladığınız hamurdan 1 kepçe tavanın içine dökün ve kaşıkla biraz yayarak düzeltin.
Altı pişen mücverin, arkasını çevirip, pişirin.
Pişen mücveri içinde peçete serili bir servis tabağına aktarın.
Kalan hamuru da birtinceye kadar bu şekilde pişirin.

 
 "Afiyet Olsun"