17 Aralık 2014 Çarşamba

KÜLAH KÖFTE

meatball

Farklı sunumları olan tariflere bayılırım.
Böyle tarifler gördüğüm zaman mutlaka ya bir yere not alırım, ya da o sayfayı kaydederim.
Geçenlerde internette gezinirken külah köfte tarifi ile karşılaştım. (tarifi gördüğüm sayfa kapandığı için link veremiyorum)
Görünümü, sunumu ile çok şık ve güzel bir tarifti.
Köfte tarifleri arşivime çok yakışacak bir tarifti, ilk fırsatta denedim.
Külah köfte için notlar;
Tarifte köfte yağda kızartılıyor ama ben uzun zamandır köftelerimi yağda değil fırında pişiriyorum, bu köfteyi de fırında pişirdim bir sorun çıkmadı.
Tarifte köfte hamuru açılarak külahın çevresine sarılıyor, ben köfteye külah şekli verdim ve içine alüminyum külahları yerleştirdim.
Kıymanız çok yağlı olmasın, yağlı kıyma piştiği zaman yağlarının erimesi yüzünden köftenin şekli bozulabilir.
Piştikten sonra kolayca çıkabilmesi için alüminyum külahları kullanmadan önce mutlaka yağlayın.
Bir külahı hazırlamak için neredeyse 3 köftelik köfte hamuru kullanılıyor, yani 1 külah köfte=3 normal köfte, bu sebeple doyurucu bir köfte oluyor.

13 Aralık 2014 Cumartesi

BROKOLİ AĞACI

  broccoli tree
Brokoliyi pek çok kişi sevmez ama faydası yüzünden bir şekilde tüketmeye çalışır.
Bende çok üzerine düşmem, yoğurtlu salatası ve cacığı dışında pek tercih etmem.
Son yıllarda  brokoliyi ağaç şeklinde güzel bir sunumla hazırlandığını görüyorum.
Bende geçen hafta bu şekilde hazırladım.
Süsleme için nar ve mısır tanesi kullandım ama kiraz domatesi (cherry) gibi farklı malzemelerle de salatanızı süsleyebilirsiniz.
Yoğurtlu bir zemine ağacı dizebilirsiniz veya sade olarak hazırlayıp, üzerinde kar varmış etkisi için dalların arasına yoğurt yerleştirebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


9 Aralık 2014 Salı

PENNE ALL'ARRABBİATA

domatesli acılı kalem makarna
Penne All'arrabbiata, yani acılı domatesli kalem makarna.
İsminde ki "arrabbiata" kelimesi arap yemeği hissi verse de bu tarif  makarna denince akla ilk gelen ülkeye yani İtalya'ya ait.
"Arrabbiata" kelimesinin İtalyanca kelime anlamı "kızgın-öfkeli" demekmiş.
Bol acılı bir sosu var, acıyı sevenlerin damaklarına hitap eden bir tarif.
Ben çok acı sevmediğim için az acılı, bol peynir ve yeşillikli olanı tercih ederim.
Resim çekmek için tarifi hazırlarken, hem acılı hemde az acılı-peynirli olarak hazırladım.
Peyniri mutlaka kullanmanızı öneririm, acı biberin ağzınızda yarattığı acı hissini peynir çok güzel hafifletiyor.
Bu tarifi yaz aylarında domatesin ve fesleğenin bol olduğu zamanlarda yapmanızı tavsiye ederim.
Ben fesleğen bulamayınca maydanoz veya taze nane ekliyorum.