13 Şubat 2016 Cumartesi

KİVİ MARMELATI

kivi marmelatı
Kivili tarifler serimiz devam ediyor :)
Bu ay "kivili milkshake" ile kivili tariflere başladım.
Bugün kivi ile yapılacak en iyi işlerden birisi olan marmelat tarifi vereceğim.
Son olarak önümüzde ki günlerde de "kivili tart kek" ve "kivi ile yapılan tarifler dosyası" hazırlayarak kivi sezonunu kapatmayı planlıyorum.
Diyeceksiniz ki bu kadar çok kivi nerden çıktı :)
Daha önce bahsetmiştim, eşimin yeğenleri Kastamonu-Abana'da kivi yetiştiriciliği yapıyorlar.
Sağolsunlar her sonbaharda bize de bol bol kivi gönderiyorlar.
Bu kivilerin geldiği bahçeyi görmek isterseniz, bakınız; Abana'da Kivi Bahçesi 
Bende bu kivileri farklı tariflerle değerlendiriyorum.
Ama mutlaka bu kivilerin birazı ile ya reçel yada marmelat hazırlıyorum.
Geçen yıl reçel yapmıştım, bu yıl marmelat yaptım.
Bu arada merak ettiğinizi biliyorum, hemen söyleyeyim marmelatın rengi ne yazık ki orjinal rengi değil, çok az gıda boyası var :(
Kivinin ham hali ile reçel veya marmelat yaparsanız rengi güzel oluyor ama olgunlaşmış, yumuşamaya başlamış kivilerden marmelat yaparsanız asla güzel bir renk ortaya çıkmıyor.
Benim kiviler elimde ki son kivi grubuydu ve iyice olgunlaşmışlardı, rengi güzel olmayınca çok az gıda boyası kullandım.
"Afiyetle Kalın"

11 Şubat 2016 Perşembe

KIYMALI, BULGURLU BROKOLİ YEMEĞİ

broccoli dish
Brokoli ile yemek yaparken, genellikle yoğurtlu salata olarak kullanmayı daha çok tercih ediyorum ama son dönemde sıcak olarak tüketilebilecek şekilde hazırlanan tariflere öncelik vermeye başladım.
Mesela beşamel sos ile fırında pişirdim, bugünkü tarifte göreceğiniz gibi kıyma ve bulgur ile pişirdim, çorbasını ve fırın makarnasını zaten yapıyordum.
Sözün kısası brokoli sıcak olarak da yenilebilecek bir sebze fakat bu herkesin damak tadına göre değişebilir.

Kıyma ve bulgur ile pişirdiğim zaman tadından hiç şüphem yoktu, tam beklediğim gibi nefis oldu.
"Afiyetle Kalın"

broccoli dish
KIYMALI, BULGURLU BROKOLİ YEMEĞİ;
Malzemeler;
Yarım kilo brokoli,
150 gram kıyma,
1 adet orta boy soğan,
1 adet küçük boy havuç,
1 yemek kaşığı salça,
1 çay bardağı pilavlık bulgur,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz.

broccoli dish
KIYMALI, BULGURLU BROKOLİ YEMEĞİ TARİFİ;
Brokoliyi çiçek çiçek ayırın, yıkayıp süzün.
Eğer temiz olmadığını düşünüyorsanız bir kase su ve sirke karışımının içinde 15-20 dakika bekletip, yıkayıp süzün.
Tencereye tahminen yarım çay bardağı zeytinyağı dökün.
Soğanı küçük küçük doğrayıp pişirmeye başlayın.
Soğan biraz pişince kıymayı ekleyin, kıymayla birlikte kavurun.
Kavrulan kıymanın içine salçayı ilave edin, bir kaç dakika kavurun.
Brokolileri tencereye ekleyin.
Havucun dışını kazıyın, dilimleyin, tencereye ekleyin.
Bulguru, kuru naneyi, kırmızı pul biberi, tuzunu ve 1 buçuk su bardağı suyu ilave edin.
Kısık ocakta ağır ağır pişirin.
Not;
Brokoli çok hassas olduğu için pişmeye başlayınca çok fazla karıştırmayın.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"


9 Şubat 2016 Salı

PIRASALI, PATATESLİ BÖREK

pırasalı börek
Kış bitmeden kışlık sebze meyve tariflerimi bitirmem lazım :)
Pazarda yazlık sebzeleri görünce çok üzülüyorum, çok şükür öyle güzel bir ülkede yaşıyoruz ki her mevsimin kendine ait çeşit çeşit sebze ve meyvesi var.
Her mevsim farklı sebze-meyve yemek varken 12 ay boyunca patlıcan, biber, domates yemesek de olur.
Ne yazık ki bazı evlerde yemek seçenler olduğu için evin hanımı her sebzeyi eve alamıyor.
Çok şükür bizim evde sebze seçilmez, be sebeple yazlık ürünlere kış aylarında ara verebiliyorum.
Kışlık sebzeler içinde en az rağbet göreni sanırım kereviz ve pırasadır.
Bizde ise pırasa çok sevilir, ben zeytinyağlısını, eşim yumurtalısını çok sever.
Börek ve gözlemelere de çok yakışır.
Bugünkü tarifimiz de böreğin iç malzemesi olarak pırasa kullandım ama içine tadını biraz daha lezzetlendirmesi ve böreğe hacim vermesi için haşlanmış patateste ekledim.
"Afiyetle Kalın"