7 Eylül 2016 Çarşamba

HAZIR BAKLAVA YUFKASIYLA LAZ BÖREĞİ

laz böreği
Kurban bayramına çok az zaman kaldı.
Şimdi pek çok ev hanımı ev temizliğinin yanı sıra bir de "bayramda hangi tatlıyı yapsam?" diye düşünüyor.
Pek çok evde hamur tatlıları, kadayıf tatlıları ya da elde açılan baklavalar hazırlanıyor.
Bir de vakit alan veya tecrübe isteyen tariflerle uğraşmak istemeyenler için son yıllarda büyük kolaylık sağlayan hazır baklava yufkası ile hazırlayabileceğiniz tarifler var.
Bende bu baklava yufkalarını bayramlarda ya da kalabalık misafir grubu geleceği zaman kullanıyorum.
Baklava yufkaları ile pek çok tarif denedim.
Bugünkü tarifimiz olan laz böreğini ise uzun zamandır hazır baklava yufkası ile denemek istiyordum.
Laz böreğinin özelliği içinde muhallebi olan bir tatlı olması, ben şerbetli olanını seviyorum ama üzerine pudra şekeri serperek hazırlanan laz böreği de var.
Geçenlerde elimde baklava yufkası varken denedim.
Hem bizden hemde yiyenlerden olumlu geri dönüşler aldım.
Laz böreğini çok sevdik de en önemli sorun olan hazır baklava yufkasını kesmek ve dilimleme işini ne yapacağım bilmem.
Hazır baklava yufkası, taze açılmış yufka gibi kolaylıkla kesilmiyor, çok zor dilimleniyor.
Hatta sırf bu kesme işinin zorluğu yüzünden son dönemlerde tepside kesilen tarifleri yapmıyordum.
Bu tarifte beni zorlayan tek şey baklava yufkasını kesmek oldu.

3 Eylül 2016 Cumartesi

FRAMBUAZLI, YOĞURTLU DONDURMA

ahududulu dondurma
Eylül ayına bir nebze de olsa hafif bir serinlik ile girdik.
Temmuz ve Ağustos ayında ki sıcaklıklardan sonra bu serin hava ilaç gibi geldi.
Eylül demek sonbahar gelmiş demek.
Benimse 6-7 adet yazlık sebze ve meyve ile hazırlanan yayınlanmayı bekleyen tariflerim var.
Sonbahar kendini iyice hissettirmeden, yazlık sebze ve meyveler tezgahlardan kalkmadan tariflerimi vermem lazım.
Bayram da kısmetse memlekete gideceğim, ne kadar kalacağımız henüz belli değil.
Köyde internet yok o yüzden tarif de ekleyemiyorum.
Artık yetiştiği kadar tarif eklerim, gerisini kısmet olursa gelince yayınlamaya devam ederim.
"Afiyetle Kalın"

31 Ağustos 2016 Çarşamba

VİŞNELİ BAMYA

zeytinyağlı bamya
Tam mevsimindeyken zeytinyağlı bamya tarifi vereyim.
Bu tarifi Sihirli Parmaklar blogunda gördüm ve denedim.
Sonuçtan memnun muyum? çok memnunum :)
Bamyamız hem zeytinyağlı hemde vişneli. 
Bamya ekşi sebze ve meyveyi çok iyi kaldıran bir sebze daha öncede koruk (ham üzüm) kullanarak pişirmiştim.
Bamyanın vazgeçilmez unsuru olan limonun ekşiliğine zaten bamya da alışığız.
Vişne ise hem hafif bir ekşilik, hemde muhteşem bir renk veriyor.
Bu tarifte salça gibi renk verici malzemeler kullanılmamıştır, bütün renk vişneden sağlanmıştır.

okra recipe
Bamya ile hazırladığım diğer tariflerim BURADA


Vişne ile hazırladığım diğer tariflerim BURADA

"Afiyetle Kalın"

cherry okra
VİŞNELİ BAMYA;
Malzemeler;
Yarım kilo bamya,
1,5 su bardağı çekirdekleri temizlenmiş vişne,
1 adet kuru soğan,
1 adet kesme şeker,
1 tutam limon tuzu,
Tuz, zeytinyağı.

Vişneli bamya nasıl yapılır?
VİŞNELİ BAMYA TARİFİ;
Bamyaların tepesini külah şeklinde soyun, limonlu suda bekletin.
Soğanı küp küp doğrayın, zeytinyağında soteleyin.
İçine bamyaları, kesme şekeri ve tuzunu ilave edin.
Üzerine bir tutam limon tuzu serpin.
Çekirdekleri çıkarılmış vişneleri de ilave edin.
Bamyaların üzerini biraz geçecek kadar kaynar su ilave edin.
Harlı ateşte pişirin.
Yazarın notu;
Harlı ateşte pişen bamyalar sümüklenmiyormuş.
İsterseniz ılık, isterseniz soğuk olarak servis yapın.

"Afiyet Olsun"