2 Aralık 2016 Cuma

PALAMUT KÖFTESİ

bonito
Beni uzun zamandır takip edenler bilir, ben balık yiyemem 😕
Fakat blog için ve eşimin balık sevmesi sayesinde pek çok balık tarifi hazırladım ve yayınladım.
Bugünkü tarifle birlikte bugüne kadar blogumda 42 balık tarifi vermişim, balık yemeyen birisi için çok iyi bir rakam😏
Verebileceğim bütün tarifleri verince uzun zamandır blog için yeni bir balık tarifi hazırlamadım.
En son 2 yıl önce balık tarifi vermişim 😔 
Bu seneki balık sezonunda denizden Maşallah bol bol balık çıktı.
Bol olduğu için fiyatları da çok hesaplı oldu.
Herkesin kolaylıkla balık alabileceği bir sezon geçiriyoruz.
Bende bu fırsatı değerlendirip uzun zamandır yapmak istediğim palamut köftesini yaptım.
Bu tarif farklı balıklarla da yapılabilir, fakat palamutun kılçıkları daha kolay temizlendiği için köfte yapmak için çok uygun oluyor.
Balığın kılçığı ile uğraşmak istemeyen, balık yemeyen çocuklarınıza balık yedirmek için güzel bir tarif.
Pek çok balık köftesi tarifinde balık haşlanır, ben palamutu tavada yağsız olarak pişirdim, ondan sonra kullandım.
Bütün köfte malzemelerini mutfak robotundan geçirdim, şekil verdim, unlu tepsiye dizip, tavada pişirdim.
"Afiyetle Kalın"

palamut balığı
PALAMUT KÖFTESİ;
Malzemeler;
1 adet büyük boy veya 2 adet orta boy palamut,
1 çay bardağı galeta unu,
2 adet yumurta,
1 adet orta boy soğan,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
5-6 dal maydanoz,
Tuz,
Ayrıca;
2 yemek kaşığı un,
Kızartmak için;
1 su bardağı ayçiçek yağı.

bonito
PALAMUT KÖFTESİ TARİFİ;
Palamutu balıkçıdan alırken ortasından ikiye böldürün.
Kanının süzülmesi için tuzlu suda 15 dakika bekletin.
İyice yıkayıp, süzün.
Balık tavasında yağ eklemeden pişirin.
Not;
İsteseniz balığı haşlayarak da hazırlayabilirsiniz.
Pişirdiğiniz balığın derisini, siyah etlerini ve kılçıklarını temizleyin.

palamut köftesi tarifi
Hazırladığınız balığı, yumurtaları, galeta ununu, zeytinyağını, kabuklarını soyup dörde böldüğünüz soğanları, ayıklayıp yıkadığınız maydanozları, ve damak tadınıza uygun tuz ve baharatları mutfak robotunun haznesine doldurun.

Bütün malzemeler birbirine karışacak şekilde mutfak robotunu çalıştırın.
Bütün malzemelerin iyice kıyılması gerekiyor.
Köfte hamuru hazır olunca 15-20 dakika buzdolabında dinlendirin.

balık köftesi
Geniş bir tepsinin içine un serpin.
Avuç içlerinize sıvı yağ sürün.
Hazırladığınız palamut köftesi harcından yumurta büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle yassı köfteler hazırlayın.
Hazırladığınız köfteleri un serptiğiniz tepsiye dizin.
Tavaya sıvıyağ dökün hazırladığınız ve una buladığınız palamut köftelerini önlü arkalı kızartarak pişirin.
Pişen köfteleri yağını süzmesi için önce kağıt havlu üzerine, daha sonra servis tabağına dizin.
Sıcak olarak servis yapın.

bonito fish meal
"Afiyet Olsun"

29 Kasım 2016 Salı

KAĞIT BARDAKTA KAHVELİ KEK

Türk kahveli kek
Güne kahve içerek başlayanlardan mısınız?
Açıkçası ben çaycıyım, çay içmeyi severim.
Keyif anında bile aklıma önce çay gelir, kahveyi ara sıra içerim.
Bizde kahveyi özellikle Türk kahvesini eşim ve kızım çok sever.
Oğlum benim gibi çay tercih eder, damadım ise gördüğüm en sıkı kahve sever.
Kağıt bardakta daha önce de kek yaptım, hatta poğaça bile pişirdim.
Kağıt bardakta veya kağıt muffin kaplarında yapılan tariflerin en iyi tarafı, her kek kendi bardağı ve kabı  içinde olduğu için, yiyecek olan kişi seçip alıncaya kadar hiç kimsenin eli değmiyor.
İçinde ki malzeme piştikten sonra çok rahat çıkıyor.
Bu tarifi kağıt bardak yerine muffin kaplarında da yapabilirsiniz.
Not;
Kek normal bir şekilde kabardı, ben yanlarınında piştiğini görebilmeniz için yukarı çıkararak resimlerini çektim.
"Afiyetle Kalın"


24 Kasım 2016 Perşembe

TRABZON HURMALI, LABNELİ TATLI

Trabzon hurmalı tatlı tarifi
Trabzon hurması göz alıcı rengi olan, kendisini tezgahta hemen fark ettiren bir sonbahar meyvesidir.
Bazı yerlerde adı Cennet hurması veya Cennet elması diye bilinir.
Meyve olarak tüketmenin dışında ne yazık ki çok bilinen tarifleri yok.
Ben bir kaç yıldır bu meyvenin kullanım alanlarının tariflerinin artması için ya gördüğüm Trabzon hurmalı tarifleri yapıyorum.
Ya da daha önce farklı meyvelerle yaptığım tarifleri Trabzon hurması ile yapıyorum.
Bugünkü tarifimiz de tam bu şekilde ortaya çıktı.
Labne ve meyve püresi ile hazırladığım bir tatlı tarifim var.
Daha önce Mürdüm eriği ve incirle hazırladım.
Geçtiğimiz günlerde neden Trabzon hurması ile olmasın dedim ve hazırladım.
Lezzetini çok beğendim, çocuklara Trabzon hurması yedirmek için çok güzel bir tarif oldu.