Restoranlarda da sık sık tercih edilen yemeklerin arasında yer alır.
Körili tavuk iyidir hoştur ama körisini fazla kaçırdığınızda bütün yemeğin tadını bastırabilir.
KÖRİ NEDİR;
Köri, başta Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında
yer alan baharatlar karışımıdır.
Köri içerisinde;
Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş,
karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acıkırmızı biber bulunan
bir baharat karışımıdır.
Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır.
Zerdeçalın etkisi ile yemeğin rengi açık sarı renge boyanır.
Bu arada;Bu tarifi tatil için İstanbul'a geldiği zaman kızım Hilal pişirdi.
Yanına en çok beyaz pirinç pilavı yakışıyormuş.
Ben resmini çekerken pilav yerine patates püresi kullandım.
"Afiyetle Kalın"
KÖRİLİ TAVUK;
Yarım kilo tavuk göğsü,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı un,
2 yemek kaşığı tereyağı,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı köri,
1 çay kaşığı karabiber,
Tuz,
Maydanoz,
Patates Püresi için;
5 adet haşlamalık küçük patates,
1 çay bardağı süt,
1 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz, karabiber.
5 adet haşlamalık küçük patates,
1 çay bardağı süt,
1 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz, karabiber.
KÖRİLİ TAVUK TARİFİ;
Tavuğu hazırlamak için;
Tavuk göğsünü yıkayıp kurulayın, kuşbaşı şeklinde doğrayın.
Tencereye zeytinyağı koyun, yağ biraz ısındıktan sonra tavukları
içine ekleyin.
Tavuklar suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
Ayrı bir tencerede tereyağını eritin.
Unu ilave edin, unun kokusu gidinceye kadar 4-5 dakika
kavurun.
Unun içine ılık sütü sürekli karıştırarak ekleyin.
Peşinden köriyi, suyu, tuzu ve karabiberi ilave edin.
Hazırladığınız sosun biraz daha koyulaşması için 5 dakika
daha pişirin.
Sosun içine tavukları da ilave edin, iyice karıştırın.
Sosu ile birlikte 5 dakika daha pişirin, ocağı
kapatın.
Maydanozları ayıklayıp yıkayın, ince ince doğrayın,
tavukların üzerine serpin.
Maydanozun rengini kaybetmemesi için ocağı kapattıktan sonra
ilave edin.
Patates Püresini yapmak için;Patatesleri haşlayın, sıcakken kabuklarını soyup, ezin.
Sıcakken içine tereyağ, tuz ve karabiber ekleyin.
Sütünü de ilave ettikten sonra iyice karıştırarak pürenizi hazırlayın.
"Afiyet Olsun"