13 Ocak 2017 Cuma

KÖRİLİ TAVUK

muhteremle afiyetle
Körili tavuk pek çok kişinin pratikliği ve körinin tadı için sevdiği bir tavuk yemeği.
Restoranlarda da sık sık tercih edilen yemeklerin arasında yer alır.
Körili tavuk iyidir hoştur ama körisini fazla kaçırdığınızda bütün yemeğin tadını bastırabilir.
KÖRİ NEDİR;
Köri, başta Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında yer alan baharatlar karışımıdır.
Köri içerisinde; 
Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acıkırmızı biber bulunan bir baharat karışımıdır. 
Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır. 
Zerdeçalın etkisi ile yemeğin rengi açık sarı renge boyanır.
Bu arada;
Bu tarifi tatil için İstanbul'a geldiği zaman kızım Hilal pişirdi.
Yanına en çok beyaz pirinç pilavı yakışıyormuş.
Ben resmini çekerken pilav yerine patates püresi kullandım.
"Afiyetle Kalın"

köri soslu tavuk
KÖRİLİ TAVUK;
Yarım kilo tavuk göğsü,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı un,
2 yemek kaşığı tereyağı,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı köri,
1 çay kaşığı karabiber,
Tuz,
Maydanoz,
Patates Püresi için;
5 adet haşlamalık küçük patates,
1 çay bardağı süt,
1 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz, karabiber.

Curried chicken
KÖRİLİ TAVUK TARİFİ;
Tavuğu hazırlamak için;
Tavuk göğsünü yıkayıp kurulayın, kuşbaşı şeklinde doğrayın.
Tencereye zeytinyağı koyun, yağ biraz ısındıktan sonra tavukları içine ekleyin.
Tavuklar suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
Ayrı bir tencerede tereyağını eritin.
Unu ilave edin, unun kokusu gidinceye kadar 4-5 dakika kavurun.
Unun içine ılık sütü sürekli karıştırarak ekleyin.
Peşinden köriyi, suyu, tuzu ve karabiberi ilave edin.
Hazırladığınız sosun biraz daha koyulaşması için 5 dakika daha pişirin.
Sosun içine tavukları da ilave edin, iyice karıştırın.
Sosu ile birlikte 5 dakika daha pişirin, ocağı kapatın.
Maydanozları ayıklayıp yıkayın, ince ince doğrayın, tavukların üzerine serpin.
Maydanozun rengini kaybetmemesi için ocağı kapattıktan sonra ilave edin.
Patates Püresini yapmak için;
Patatesleri haşlayın, sıcakken kabuklarını soyup, ezin.
Sıcakken içine tereyağ, tuz ve karabiber ekleyin.
Sütünü de ilave ettikten sonra iyice karıştırarak pürenizi hazırlayın.

patates püresi
"Afiyet Olsun"

11 Ocak 2017 Çarşamba

LABNELİ BROKOLİ

Muhterem'le afiyetle
Kış geldi, brokoli tezgahlarda ki yerini aldı.
Eskiden pazarda bu kadar çok brokoli bulunmazdı ama son yıllarda bol bol bulunuyor.
Brokoli bizim evde sıcak yemek olarak değilde daha çok soğuk ve yoğurtlu salata olarak seviliyor.
Bu tarifimiz yoğurtlu brokoliye çok benziyor.
Tek farkı yoğurdun içine ayrıca labne peynir eklenmesi, bu sayede biraz daha faklı bir tat elde ediyorsunuz.
Birde brokolinin dal dal değilde böyle ezilmiş hali çok daha kolay yenmesini sağlıyor.
Daha önce yayınladığım brokoli tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"


9 Ocak 2017 Pazartesi

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ İÇİN ÇİKOLATA KAPLI GÜL KEK

evlilik yıldönümü önerileri
Bugün eşimle 30. evlilik yıldönümümüz.
Bugünkü gibi soğuk ve karlı bir günde 9 Ocak 1987 tarihinde evlendik.
Yıllardır mutlaka bugüne özel bir pasta hazırlarım.
Her sene "acaba bu sene nasıl bir model uygulasam?" diye düşünürüm.
Genellikle kalpli ve kalp figürlü pastalar hazırlarım.
25. evlilik yıldönümümüz de gümüş yıla özel olsun diye kalp modelinin dışına çıkarak "Bir yastıkta" pastası hazırlamıştım.
28. evlilik yıldönümünde ise küçük bir ev şeklinde pasta hazırlamıştım.
Son yıllarda ise 2 kişi kaldığımız için, daha ufak pastalar, muffin ya da tart hazırlıyorum.
Önce ki yıllarda hazırladığım evlilik yıldönümü pastaları, muffin, kek, kurabiye, tart önerileri için bakınız;

Evlilik Yıldönümü Pastaları

NOTLAR;
Bu yıl yine porsiyonu küçük ama anlamı büyük çikolata kaplı gül muffinler hazırlamaya karar verdim.
Ne yazık ki havanın böyle kar ve fırtınaya dönüşeceğini bilmediğim için malzeme almaya gidemedim.
Bu kekler için beyaz ve pembe eritme çikolatalar alacaktım ama hava muhalefetinden evden çıkamayınca evde ki malzemeleri kullandım.
Evde klasik bitter tablet çikolata ve Antep fıstıklı beyaz çikolata vardı.
Bitter çikolata ile çok güzel çalıştım ama beyaz çikolatanın içinde ki fıstık bütün planlarımı alt üst etti.
Keklerden bir kaç tanesini de farklı renkte olması için Antep fıstıklı çikolata ile kapladım ama görüntüsü pek hoşuma gitmedi.
Keki pişirirken pürüzsüz bir şekilde kalıptan çıkması için kalıplar silikon olduğu halde yağladım.
Kekine portakal kabuğu rendesi dışında bir şey ilave etmedim.
Kekler piştikten sonra kalıpları tekrar yıkayıp çikolatayı temiz kalıplara sürdüm.
Tabakta sunum yapmak yerine daha etkili görünmesi için saksıda sunum yaptım.
"Afiyetle kalın, yuvanız hep sağlıklı, huzurlu ve mutlu olsun"