2 Aralık 2019 Pazartesi

KREMALI KESTANE

Muhterem'le Afiyetle
Kestane tezgahlara geleli epey oldu.
Her sene kestane ile yapılan bir kaç tarif vermeye çalışıyorum.
Bu seferki tarifi "Mutfak Sırları" sitesinden aldım.
Kremalı kestane tarifi oldukça kolay hazırlanan, çok pratik bir tarif.
Bu tarifin zorlayan tek tarafı haşlanan kestanelerin kabuklarını soymak.
Kremalı kestaneyi hazırladığınız zaman isterseniz kaşıklayarak yiyebilirsiniz, yada marmelat gibi ekmeğe sürüp yiyebilirsiniz.
Veya hazırlayacağınız kestaneli tariflerde kullanabilirsiniz.
Ben geçen yıl tarifini verdiğim Kestaneli Tart Kek tarifimde kestane ile kremayı karıştırmıştım fakat kremaya pişirme işlemi yapmadığım için böyle bir tat ortaya çıkmamıştı.
Kremanın ve kestanenin pişilmesi ile hazırlanan bu hali kesinlikle daha lezzetli oluyor.

26 Kasım 2019 Salı

KAMBER BİBER DOLMASI

Muhterem'le Afiyetle
Bugünkü tarifimizin ana malzemesi olan Kamber Biberi, sonbahar aylarında pazar tezgahlarında bulabileceğiniz çok tatlı görünümü olan bir biber çeşidi.
Şeklinin domatese benzemesi sebebi ile halk arasında "Domates Biberi" de deniyormuş.
Ayrıca "Bilecik biberi", "Gavata veya Kavata" diye de biliniyormuş.
Kamber biberi ilk olarak yaz aylarında yeşil olarak pazarlada bulunuyormuş, mevsim sonbahara döndükçe rengi de kırmızı olmaya başlıyormuş.
Son yıllarda sonbahar da İstanbul dışında olduğum için bizim pazarlarda görmemiştim.
Bu yıl sonbaharda İstanbul'da olunca çok farklı sebzeler getiren bir pazar tezgahında Kamber biberi ile karşılaştım.
Görür görmez "ay bu ne tatlı şey, bununla ne güzel yemekler-tarifler yapılır" dedim, hemen aldım.
İlk niyetin turşusunu yapmaktı fakat turşu yapmak için bir fırsatım olmayınca, aldığım Kamber biberlerini farklı tariflerle değerlendirdim.

21 Kasım 2019 Perşembe

MUZLU, TRABZON HURMASI

Muhterem'le Afiyetle
Mevsim tam Trabzon hurması mevsimi.
Pazar tezgahları muhteşem çarpıcı rengi olan bu hurmalarla doldu.
Eskiden bu kadar çok ve kolay bulunmayan Trabzon hurması son yıllarda daha çok talep edilmeye başlandı.
Trabzon hurması ile yumuşak yapısı sayesinde pek çok tarif hazırlayabilirsiniz.
Sos olarak hazırlayıp, muhallebi ve diğer tatlılarınıza ilave edebilirsiniz.
Ya da her zaman dediğim gibi hiç bir şey yapmadan rafadan yumurta gibi kaşıklayarak tüketebilirsiniz.