21 Şubat 2020 Cuma

KARABUĞDAY UNLU, PANCARLI MÜCVER

Muhterem'le Afiyetle
Sağlıklı unlarla hazırladığım tarifler serisine devam ediyoruz.
Bugünkü unumuz glüten hassesiyeti ve alerjisi olanların 1 numaralı unu olan Karabuğday unu.
Karabuğday ununda glüten olmadığı için çölyak hastaları rahatlıkla kullanabiliyor.
Karabuğday unu ile daha önce de kabak mücver hazırlamıştım.
Bugünkü mücverimizi muhteşem renkli kırmızı pancarla hazırladım.
Pancarın 1 tanesini haşlayarak, bir tanesini çiğden rendeleyerek mücver hamurunu hazırladım.
Mücverin bir kısmını küçük olarak, bir kısmını büyük olarak pişirdim.
Kırmızı pancar fırında pişirince rengini biraz kaybediyor ama bu şekilde pişirince çok az renk değişimi oldu.
Bu mücverleri tek başına da yiyebilirsiniz yada üzerine krem peynir sürerek de yiyebilirsiniz.


18 Şubat 2020 Salı

TENCEREDE KEREVİZ OTURTMA

Muhterem'le Afiyetle
Elektrik fiyatları aldı başını gitti.
Ne yapsak, ne etsek de faturayı biraz düşürsek diye düşünüyoruz.
Son yıllarda LPG'li (tüplü) fırın üretilmediği için, bütün fırınlar elektrikle çalışıyor.
İster istemez fırın kullanılan tarifleri yapmak için 2 kere düşünüyoruz.
LPG'li fırın genç nesli şaşırtabilir, eskiler iyi bilir.
Doğalgazdan önce fırınların çoğu LPG ile çalışırdı.
Onda da tüp bitecek diye endişelenirdik.
Sonra doğalgaz geldi, LPG'li fırınlar ufak bir malzeme değişikliği ile doğalgazla çalışır hale geldi.
İşte o zaman çok rahat ettik.
Doğalgaz, elektrik ve LPG'den daha ucuz olduğu için çok rahat fırın kullanmaya başladık.
Sonra bu fırınlar gazla çalıştığı için tehlikeli sınıfına girdi ve üretimi yasaklandı.
Yeni üretilen bütün fırınların elektrikli olmasına karar verildi.
Benim fırınım doğalgazlı bir fırın.
Bu sayede gönül rahatlığı ile fırın yemekleri, fırında yapılan tarifleri yapıyorum.
Fırınıma bir şey olacak diye korkuyorum çünkü artık ne yazık ki doğalgazlı fırın yok😕

15 Şubat 2020 Cumartesi

SİYEZ UNLU ISPANAKLI PİDE

Muhterem'le Afiyetle
Son yıllarda sağlıklı unlara olan rağbet çok arttı.
Hayatımıza ilk olarak tam buğday unu, kepekli un, çavdar unu gibi çeşitler girdi.
Sonraki yıllarda ise konu bir üst seviye olan hem sağlıklı, hemde besin değerleri ile faydalı olan unları kullanmaya geldi.
Çağımızın bize getirdiği sıkıntılardan olan gluten alerjisi veya duyarlılığı sebebiyle pek çok kişi gluten içermeyen unları kullanmaya başladı.
Bu konuda en güzel ürün, Karabuğday unu.
Bugünkü unumuz olan siyez unu gluten içeriyor ama diğer pek çok una bakarak gluten oranı daha az.
Yapılan araştırmalarda, dünyada glisemik indeksi insanlara en uygun gıda siyez unuymuş.
Bu sebeplerle siyez unu gibi unların yıldızı giderek yükseliyor.