31 Mayıs 2007 Perşembe

ÇİLEKLİ PASTA

Muhterem'le Afiyetle
Çilek mevsimi bitmeden, çilekler mis kokuluyken çilekli pasta yapalım mı?
Ben bu sefer hazır pasta tabanı kullandım, yarım saat bile sürmeden pastanın işi bitmişti.
Eskiden pastanın kenarlarını, krem şantisi düzgün olsun diye sürekli sıvamak zorunda kalıyordum.
Artık kuruyemişle yada rendelenmiş çikolatayla kenarlarını kapatıyorum, beni fazla uğraştırmıyor.
Pasta tabanını hazır alırsam plastik kabının üzerinde, kendim pişirirsem kek kalıbının üzerinde çalışıyorum.
Yüksekte olduğu için rahat hazırlanabiliyor, kenarlarına kuruyemişi çevire çevire kolayca yapıştırabiliyorum.
Pasta bitince servis tabağına aktarıyorum.

Yapılış aşaması bol resimli bir tarif sizi bekliyor.
"Afiyetle Kalın"


26 Mayıs 2007 Cumartesi

PUF PUF HAMUR KIZARTMASI


Bu tarifi "diyalog yemekleri" blogunun sahibi olan arkadaşım Süheyla'dan aldım.
Ani gelen misafire, kahvaltı masalarına severek yapacağınız bir tarif.
Sıcak sıcak, puf puf çok lezzetli oluyorlar.
Hamuru kurabiye kalıbıyla kesmeyi daha önce yengemde görmüştüm, yengem fırından aldığı hamurları kurabiye kalıplarıyla keser.
Kalıpla kesmek hamura değişik bir hava veriyor.
Önce diğer kalıplarla da yaptım ama en çok çiçek şeklinde olan hoşuma gitti.
Misafir sayısına göre ölçüyü arttırabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

PUF PUF HAMUR KIZARTMASI;
Malzemesi;

1 su bardağı yoğurt ve suyu,
1 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı karbonat,
tuz ve aldığı kadar un.
Kızartmak için;
Sıvı yağ.
Yapılışı;

Yoğurt ve suyunu, yumurtayı, karbonatı karıştırıp kabarmasını bekleyin.
Üzerine çektiği kadar un ve tuzunu ilave edin, yoğurun.




Tezgahın üzerinde açtığınız hamuru isterseniz bıçakla, isterseniz kurabiye kalıplarıyla kesin.


Kızgın  sıvı yağda kızartın.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
 
*Muhteremle Geziye güncellendi.
İstanbul'un fethinin 554.yılı dolayısıyla Rumeli Hisarı'nı konu alan yazı ve resimleri ve Mehter marşı eşliğinde hazırladığım video klibi izleyebilirsiniz.
Bakınız; Muhterem'le Geziye - Rumeli Hisarı


23 Mayıs 2007 Çarşamba

İSTAVRİT DOLMASI

Bugünlerde Boğaz'da İstavrit akını varmış.
Yunus balıklarının etkisiyle Boğaz'a gelmişler.
Vereceğim tarifi bir yemek dergisinde görmüştüm ama bana kalırsa bu tarifi kılçığı temizlenmiş, hamsiyle yapmak daha akıllıca olur.
Kılçığını temizleyeceğim diye uğraşmadan, doğrudan yemek mümkün olur.
" Afiyetle Kalın"

 
 İSTAVRİT DOLMASI;
Malzemesi;

1 kilo istavrit,
1 demet ince kıyılmış maydanoz,
1 çay bardağı sıvı yağ,
2 büyük boy kuru soğan,
2 adet limon,tuz.
Yapılışı;
Maydanozları incecik kıyın,biraz tuz serpin.
İstavritleri temizleyip,yıkayın,tuzunu serpin.
İç kısmına kıyılmış maydanozları yerleştirin.
Fırın tepsisinin içine halka halka doğradığınız soğanları,
üzerine doldurduğunuz istavrit balıklarını yerleştirin.
Kenarlara ince dilimler halinde kestiğiniz limonları dizin.
Balıkların üzerine sıvı yağ sürüp,fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"

 
* Muhterem'le Geziye güncellendi.
Boğaz'da ki balıkçıların da yer aldığı "Araba Vapurundan Boğaziçi 2. Bölüm" konulu yazı ve resimleri görebilirsiniz.
Bir de Yaşar'ın "Ah,o gemide bende olsaydım" şarkısı eşliğinde bir video klip hazırladım.