7 Kasım 2009 Cumartesi

ALİ NAZİK

Ali Nazik közlenmiş patlıcan ile yapılan nefis bir yemek.
Tek zorluğu patlıcanları közlemek.
Ben patlıcanları direkt ocağın üzerinde közlüyorum.
Fırınım doğalgazlı olduğu için en az yarım saat kendisini ısıtması lazım sonra içindekini pişirmesi de bir o kadar uzun sürdüğü için ocakta közlemek benim için daha pratik ve çabuk oluyor.
Patlıcanları közlerken daha çabuk pişmesi için çatalla delmeyi unutmayın.
"Afiyetle Kalın"

ALİ NAZİK;
Malzemeler;
1 kilo patlıcan,
2 su bardağı yoğurt,
3 diş sarımsak,
300 gram kıyma,
1 adet kuru soğan,
2 adet sivri biber,
1 adet kırmızı biber,
1 adet domates,
1 yemek kaşığı salça,
Tuz, karabiber, zeytinyağı.
Üzerine;
2 yemek kaşığı kızdırılmış tereyağ,
İsteğe bağlı kırmızı toz biber.
TARİFİ;
Soğanları çok küçük doğrayarak, 5-6 kaşık zeytinyağında kavurun.
Yine küçük doğradığınız sivri ve kırmızı biberleri, domatesi ilave edin.
Son olarak kıymayı ilave edin ve tuz, karabiber, istediğiniz baharatları ve salçayı ekleyip, pişirin.
Patlıcanları yıkayın ve çatalla üzerini 4-5 yerinden delin.
Ocağın üzerine yerleştirin ve arada bir çevirerek iyice pişmesini sağlayın.
Közlenen patlıcanların kabuklarını soyun ve bıçakla çok küçük olarak kesin.
İsterseniz mutfak robotundan geçirerek pürüzsüz bir şekilde hazırlayabilirsiniz.
Patlıcanlara tuz ve 2-3 kaşık zeytinyağı ekleyip, karıştırın.
Patlıcanları, çırpılmış sarımsaklı yoğurdun içine ekleyin.
Servis tabağına hazırladığınız yoğurtlu patlıcanları yerleştirin.
Üzerine kavrulmuş kıymayı yerleştirin.
Son olarak kızdırılmış tereyağ dökerek, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

3 Kasım 2009 Salı

KURUYEMİŞLİ SEMİZOTU SALATASI

Cuma günü semt pazarına gittiğim zaman tezgahlarda semizotu ve kuzukulağı bulunmasına çok şaşırdım.
Sıcak havalarda pazarda ki yerini alan bu yeşillikler, havanın soğumasıyla ortadan kalkmışlardı.
Bu hafta hava soğuk olmasına rağmen, hemen hemen bütün tezgahlarda semizotu ve kuzukulağı vardı.
Semizotunu salata olarak, yemeğinden daha çok severim.
Yaz aylarında sık sık salata ve yemek olarak masamızda ki yerini aldı.
Salata olarak hep yoğurtlu hazırlıyordum ama son dönemde kuruyemişli olarak hazırladım ve kavrulmuş fıstığın tadının bu salataya çok yakıştığını fark ettik.
Kavrulmuş olarak fıstığı, salatanın içinde ilk kez yedim.
Kesinlikle son olmayacak ve sık sık kavrulmuş dolmalık fıstığı salatalarıma eklemeye devam edeceğim.
"Afiyetle Kalın"


30 Ekim 2009 Cuma

EKMEK KASESİNDE SALATA

Muhterem'le AfiyetleYE# 50= ÖNCE GÖZE SONRA DAMAĞA
Yemek etkinliğimizin 50.sinin ev sahipliğini "Chaplin Cafe" blogunun sahibi olan arkadaşımız Burcu üstlendi, kendisine kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.
Etkinliğimizin konusu; Önce göze sonra damağa.
Benim yemeklerimde en önem verdiğim konuların başında görünüm geliyor.
Yemek ilk önce görüntüsü ile doyurmalı sonra tadı ile.
Hele bu yemekleri sayfamda yayınlayacaksam, yada misafir için hazırladıysam görüntüsüne daha fazla önem veriyorum.
Bu tarif yada süslemeyi geçen yıl yemek dergisinde görmüştüm.
Çok ilginç bir fikirdi, denedim.
En güzel tarafı hazırlıyorken kendinizi çiçek aranjmanı yapıyormuş gibi hissetmeniz.
En kötü tarafı salata bitince elinizde kalan kocaman bir ekmek oluyor.
Salata bitince ekmeği küp küp doğrayıp, et suyu ile ıslattım ve papara olarak değerlendirdim.
Süsleme için istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz.
Ben tariften farklı olarak kurabiye kalıpları ile kesilmiş kaşar dilimlerini ve bebek mısırdan kestiğim dilimleride ekledim.
Kırmızı rengi ve küçük boyutu ile cherry domates te çok yakışır.
"Afiyetle Kalın"