Galeta unu ile yapılan tatlıların methini duymuştum, geçen hafta misafirlerime yapmaya karar verdiğimde Gülay'ın sayfasında ki (http://gulaymutfakta.blogspot.com/2011/01/galete-unlu-tatl.html) tarif hoşuma gitti ve denedim.
Hani deyim yerindeyse "yok böyle bir lezzet" sünger gibi yapısı, şerbetin etkisi ile yumuşaması, üzerinde ki muhallebinin tadı çok güzeldi 😋
Bu tarifin içinde hiç un yok, onun yerine galeta unu, hindistan cevizi ve ceviz içi var.
Vakit darlığından buzdolabında fazla bekletemedim ama yine de sonuçtan çok memnun kaldım.
Unutmadan belirteyim bu tatlı ayrıca Kıbrıs Tatlısı olarak da biliniyor.
Bu tatlının mönüsünde yer aldığı, çay masasına ait resimler 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
29 Mart 2012 Perşembe
25 Mart 2012 Pazar
FIRINDA ÇİPURA
Sezonun son balık tariflerini verelim.
Çipura balığının sağlam yapısını çok seviyorum.
Pişirdiğiniz zaman eriyip yok olmuyor ve şeklini koruyor.
Bu tarifte gördüğünüz çipura oldukça büyüktü, tek başına fırın tepsisine yerleştirdim.
Patates ve soğan balığa eşlik etti, tepsinin kenarlarına dizdiğim patatesler çıtır çıtır pişti.
Bu tariften başka birde palamut kulesi tarifim var, daha sonra onu da yayınlarım, ondan sonra balık sezonunu kapatırız : )
"Afiyetle Kalın"
Patatesleri ince halkalar halinde doğrayın.
Kenarları yüksek fırın tepsisinin kenarlarına ve zeminine patatesleri dizin.
Soğanları da halka halka doğrayın, bir kısmını zeminde ki patateslerin üzerine dizin.
Çipurayı iyice yıkayın.
Soğan dilimlerinin diğer yarısını çipuranın içine doldurun.
Balığın ve sebzelerin üzerine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ, tuz ve biberiye serpin.
Üzerini folyo ile kapatın.
Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında biraz pişirdikten sonra folyoyu çıkartın ve folyosuz olarak pişirin.
"Afiyet Olsun"
Çipura balığının sağlam yapısını çok seviyorum.
Pişirdiğiniz zaman eriyip yok olmuyor ve şeklini koruyor.
Bu tarifte gördüğünüz çipura oldukça büyüktü, tek başına fırın tepsisine yerleştirdim.
Patates ve soğan balığa eşlik etti, tepsinin kenarlarına dizdiğim patatesler çıtır çıtır pişti.
Bu tariften başka birde palamut kulesi tarifim var, daha sonra onu da yayınlarım, ondan sonra balık sezonunu kapatırız : )
"Afiyetle Kalın"
FIRINDA ÇİPURA;
Malzemeler;
1 adet büyük boy çipura,
3 adet orta boy kuru soğan,
3 adet orta boy patates,
1 yemek kaşığı kuru biberiye,
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı,
Tuz.
FIRINDA ÇİPURA TARİFİ;Patatesleri ince halkalar halinde doğrayın.
Kenarları yüksek fırın tepsisinin kenarlarına ve zeminine patatesleri dizin.
Soğanları da halka halka doğrayın, bir kısmını zeminde ki patateslerin üzerine dizin.
Çipurayı iyice yıkayın.
Soğan dilimlerinin diğer yarısını çipuranın içine doldurun.
Balığın ve sebzelerin üzerine 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ, tuz ve biberiye serpin.
Üzerini folyo ile kapatın.
Önceden ısıttığınız orta hararette ki fırında biraz pişirdikten sonra folyoyu çıkartın ve folyosuz olarak pişirin.
"Afiyet Olsun"
22 Mart 2012 Perşembe
ISPANAK SUFLESİ
Bahar geldi, havalar gittikçe ısınıyor.
Bir an önce kış sebzeleri hazırladığım tarifleri bitirmem gerek : )
Ispanak, kış sebzesi denince akla ilk gelen sebzedir.
Benim kış aylarında her hafta pazardan aldığım demirbaş ürünlerimden birisidir.
Ispanağı her hafta pişirince değişik pişirme yöntemleri arıyorsunuz.
Bugün tarifini verdiğim ıspanak suflesi de bu yöntemlerden birisi.
Ispanak suflesi çok şık nefis bir yemek, fakat fırından çıktıktan sonra bekletmeden sıcak sıcak tüketilmesi gerekiyor.
Beklediği zaman, hatta fırından çıktıktan sonra kabarıklığı bir anda sönerek, sizi hayal kırıklığına uğratabilir.
"Afiyetle Kalın"
ISPANAK SUFLESİ;
Malzemeler;
500 gram ıspanak,
1 adet kuru soğan,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağ,
3 adet yumurta,
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir,
Beşamel sos için;
3 su bardağı süt,
3 yemek kaşığı un,
2 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz,
Kapların içi için;
Tereyağ ve un.
Üzeri için;
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir,
Kırmızı pul biber.
TARİFİ;
Ispanakları ayıklayıp, doğrayıp, yıkayın.
Kuru soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında kavurun.
İçine ıspanağı ekleyip, biraz tuz serperek ıspanağı hafif pişirin.
Beşamel sos için;
Tereyağında unu kavurun, üzerine sürekli karıştırarak sütü ekleyin.
Tuzunu ekleyip, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Topaklanmaması için sürekli karıştırın.
Beşamel sosu, ufalanmış beyaz peyniri ve yumurta sarılarını ıspanağın içine ekleyip, karıştırın.
Yumurta beyazlarını minik bir tutam tuz ile birlikte mikserle kar beyaz oluncaya kadar çırpın.
Hazırladığınız köpük halinde ki yumurta beyazlarını ıspanağın içine ekleyin.
Yumurta beyazlarının sönmemesi için, yavaşça karıştırın.
Sufle kaplarını tereyağ ile yağlayıp, un serpin.
Not;
Sufle kabınız yoksa küçük bir tepside bütün olarak pişirebilirsiniz.
Hazırladığınız ıspanaklı karışımı sufle kaplarının içine paylaştırın.
İç malzemesini sufle kaplarının kenar çizgisine kadar doldurmalısınız.
Rendelenmiş kaşar peynir ve kırmızı pul biber ekleyin.
Önceden ısıtılmış orta hararetteki (180 derece) fırında, fırının kapağını hiç açmadan pişirin.
Vakit kaybetmeden, bekletmeden sıcak sıcak hemen servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Bir an önce kış sebzeleri hazırladığım tarifleri bitirmem gerek : )
Ispanak, kış sebzesi denince akla ilk gelen sebzedir.
Benim kış aylarında her hafta pazardan aldığım demirbaş ürünlerimden birisidir.
Ispanağı her hafta pişirince değişik pişirme yöntemleri arıyorsunuz.
Bugün tarifini verdiğim ıspanak suflesi de bu yöntemlerden birisi.
Ispanak suflesi çok şık nefis bir yemek, fakat fırından çıktıktan sonra bekletmeden sıcak sıcak tüketilmesi gerekiyor.
Beklediği zaman, hatta fırından çıktıktan sonra kabarıklığı bir anda sönerek, sizi hayal kırıklığına uğratabilir.
"Afiyetle Kalın"
ISPANAK SUFLESİ;
Malzemeler;
500 gram ıspanak,
1 adet kuru soğan,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağ,
3 adet yumurta,
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir,
Beşamel sos için;
3 su bardağı süt,
3 yemek kaşığı un,
2 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz,
Kapların içi için;
Tereyağ ve un.
Üzeri için;
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir,
Kırmızı pul biber.
TARİFİ;
Ispanakları ayıklayıp, doğrayıp, yıkayın.
Kuru soğanı küçük küçük doğrayıp, zeytinyağında kavurun.
İçine ıspanağı ekleyip, biraz tuz serperek ıspanağı hafif pişirin.
Beşamel sos için;
Tereyağında unu kavurun, üzerine sürekli karıştırarak sütü ekleyin.
Tuzunu ekleyip, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Topaklanmaması için sürekli karıştırın.
Beşamel sosu, ufalanmış beyaz peyniri ve yumurta sarılarını ıspanağın içine ekleyip, karıştırın.
Yumurta beyazlarını minik bir tutam tuz ile birlikte mikserle kar beyaz oluncaya kadar çırpın.
Hazırladığınız köpük halinde ki yumurta beyazlarını ıspanağın içine ekleyin.
Yumurta beyazlarının sönmemesi için, yavaşça karıştırın.
Sufle kaplarını tereyağ ile yağlayıp, un serpin.
Not;
Sufle kabınız yoksa küçük bir tepside bütün olarak pişirebilirsiniz.
Hazırladığınız ıspanaklı karışımı sufle kaplarının içine paylaştırın.
İç malzemesini sufle kaplarının kenar çizgisine kadar doldurmalısınız.
Rendelenmiş kaşar peynir ve kırmızı pul biber ekleyin.
Önceden ısıtılmış orta hararetteki (180 derece) fırında, fırının kapağını hiç açmadan pişirin.
Vakit kaybetmeden, bekletmeden sıcak sıcak hemen servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)