Ali nazik yemeğini bilir misiniz?
Közlenmiş patlıcanın beyaz kısımlarının iyice ezilip yoğurtla karıştırılması ve üzerine kavrulmuş kıyma dökülmesi ile hazırlanır.
Patlıcan ile yapılan orjinal Ali nazik tarifi 👉BURADA
Bugünkü tarifimizde patlıcan yerine karnabahar kullanıyoruz.
Karnabaharı közleyemediğimiz için ya buharda ya da suda haşlayarak yumuşatıyoruz.
Robotta iri bulgur halinde çekiyoruz, üzerine kavrulmuş kıyma döküyoruz.
Eminim pek çok kişi karnabaharı yoğurtlu ve kıymalı olarak hazırlıyordur.
Bende o şekilde yapıyordum ama karnabahar dallarını o sosla yemek kolay olmuyordu.
Geçen hafta aklıma bu şekilde hazırlamak geldi.
Baktım görüntü ve uygulama Ali nazik gibi oldu, yemeğe bu ismi verdim.
Yemesi çok çok daha kolay, görüntüsü daha şık oldu.
"Afiyetle Kalın"
20 Ocak 2017 Cuma
16 Ocak 2017 Pazartesi
HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN TEPSİ BÖREĞİ
Hazır baklava yufkası kullanır mısınız?
Beni uzun zamandır takip edenler baklava yufkasını sık sık kullandığımı bilirler.
Baklava yufkası ile hep tatlı yapılmaz, çok güzel çıtır çıtır börek de olur.
Ben baklava yufkasıyla tatlı tarifi verdiğim kadar börek tariflerine de yer veriyorum.
Daha önce 3 çeşit börek tarifi vermiştim, bu dördüncü börek tarifi oldu.
Bu börek yıllar önce biraz da mecburiyetten ortaya çıktı.
İftar için kalabalık misafirlerim gelecekti, bende bereketli ve pratik olduğu için baklava yufkası aldım.
Tatlıyı hazırlamak için paketi bir açtım ki yufka birbirine yapışmış ve bazı kısımları lime lime dökülüyor.
O sinirle neredeyse bütün yufkayı çöpe atacaktım.
Yufkaları katlayıp tekrar paketine yerleştirdim.
Tabiki o yufka ile tatlı yapmaktan vazgeçtim.
Başka bir tarifle tatlı hazırladım.
Misafirlerin ertesi günü daha sakin düşünerek yufkayı tepsi böreği şeklinde değerlendirmeye karar verdim.
Sağlam olan yufkaları alt ve üst kısımlarına kullandım, lime lime dökülenleri iç kısmına döşedim.
Bol sosla pişen, içi yumuşacık, dışı çıtır bir börek ortaya çıktı.
Ortaya çıkan sonuçtan çok memnun kaldım ve sonradan da sırf bu böreği yapmak için yufka alır oldum.
Bugünkü tarifte iç malzemesi peynirli ama kıymalısı da çok güzel oluyor.
Beni uzun zamandır takip edenler baklava yufkasını sık sık kullandığımı bilirler.
Baklava yufkası ile hep tatlı yapılmaz, çok güzel çıtır çıtır börek de olur.
Ben baklava yufkasıyla tatlı tarifi verdiğim kadar börek tariflerine de yer veriyorum.
Daha önce 3 çeşit börek tarifi vermiştim, bu dördüncü börek tarifi oldu.
Bu börek yıllar önce biraz da mecburiyetten ortaya çıktı.
İftar için kalabalık misafirlerim gelecekti, bende bereketli ve pratik olduğu için baklava yufkası aldım.
Tatlıyı hazırlamak için paketi bir açtım ki yufka birbirine yapışmış ve bazı kısımları lime lime dökülüyor.
O sinirle neredeyse bütün yufkayı çöpe atacaktım.
Yufkaları katlayıp tekrar paketine yerleştirdim.
Tabiki o yufka ile tatlı yapmaktan vazgeçtim.
Başka bir tarifle tatlı hazırladım.
Misafirlerin ertesi günü daha sakin düşünerek yufkayı tepsi böreği şeklinde değerlendirmeye karar verdim.
Sağlam olan yufkaları alt ve üst kısımlarına kullandım, lime lime dökülenleri iç kısmına döşedim.
Bol sosla pişen, içi yumuşacık, dışı çıtır bir börek ortaya çıktı.
Ortaya çıkan sonuçtan çok memnun kaldım ve sonradan da sırf bu böreği yapmak için yufka alır oldum.
Bugünkü tarifte iç malzemesi peynirli ama kıymalısı da çok güzel oluyor.
13 Ocak 2017 Cuma
KÖRİLİ TAVUK
Körili tavuk pek çok kişinin pratikliği ve körinin tadı için sevdiği bir tavuk yemeği.
Restoranlarda da sık sık tercih edilen yemeklerin arasında yer alır.
Körili tavuk iyidir hoştur ama körisini fazla kaçırdığınızda bütün yemeğin tadını bastırabilir.
KÖRİ NEDİR;
Bu tarifi tatil için İstanbul'a geldiği zaman kızım Hilal pişirdi.
Yanına en çok beyaz pirinç pilavı yakışıyormuş.
Ben resmini çekerken pilav yerine patates püresi kullandım.
"Afiyetle Kalın"
KÖRİLİ TAVUK;
Yarım kilo tavuk göğsü,
KÖRİLİ TAVUK TARİFİ;
Tavuğu hazırlamak için;
Patatesleri haşlayın, sıcakken kabuklarını soyup, ezin.
Sıcakken içine tereyağ, tuz ve karabiber ekleyin.
Sütünü de ilave ettikten sonra iyice karıştırarak pürenizi hazırlayın.
Restoranlarda da sık sık tercih edilen yemeklerin arasında yer alır.
Körili tavuk iyidir hoştur ama körisini fazla kaçırdığınızda bütün yemeğin tadını bastırabilir.
KÖRİ NEDİR;
Köri, başta Hindistan olmak üzere Güneydoğu Asya mutfağında
yer alan baharatlar karışımıdır.
Köri içerisinde;
Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş,
karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acıkırmızı biber bulunan
bir baharat karışımıdır.
Özellikle beyaz etlerin yanında kullanılmaktadır.
Zerdeçalın etkisi ile yemeğin rengi açık sarı renge boyanır.
Bu arada;Bu tarifi tatil için İstanbul'a geldiği zaman kızım Hilal pişirdi.
Yanına en çok beyaz pirinç pilavı yakışıyormuş.
Ben resmini çekerken pilav yerine patates püresi kullandım.
"Afiyetle Kalın"
KÖRİLİ TAVUK;
Yarım kilo tavuk göğsü,
2 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı un,
2 yemek kaşığı tereyağı,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı köri,
1 çay kaşığı karabiber,
Tuz,
Maydanoz,
Patates Püresi için;
5 adet haşlamalık küçük patates,
1 çay bardağı süt,
1 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz, karabiber.
5 adet haşlamalık küçük patates,
1 çay bardağı süt,
1 yemek kaşığı tereyağ,
Tuz, karabiber.
KÖRİLİ TAVUK TARİFİ;
Tavuğu hazırlamak için;
Tavuk göğsünü yıkayıp kurulayın, kuşbaşı şeklinde doğrayın.
Tencereye zeytinyağı koyun, yağ biraz ısındıktan sonra tavukları
içine ekleyin.
Tavuklar suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
Ayrı bir tencerede tereyağını eritin.
Unu ilave edin, unun kokusu gidinceye kadar 4-5 dakika
kavurun.
Unun içine ılık sütü sürekli karıştırarak ekleyin.
Peşinden köriyi, suyu, tuzu ve karabiberi ilave edin.
Hazırladığınız sosun biraz daha koyulaşması için 5 dakika
daha pişirin.
Sosun içine tavukları da ilave edin, iyice karıştırın.
Sosu ile birlikte 5 dakika daha pişirin, ocağı
kapatın.
Maydanozları ayıklayıp yıkayın, ince ince doğrayın,
tavukların üzerine serpin.
Maydanozun rengini kaybetmemesi için ocağı kapattıktan sonra
ilave edin.
Patates Püresini yapmak için;Patatesleri haşlayın, sıcakken kabuklarını soyup, ezin.
Sıcakken içine tereyağ, tuz ve karabiber ekleyin.
Sütünü de ilave ettikten sonra iyice karıştırarak pürenizi hazırlayın.
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)