Pek çok kişinin kendi ağız tadına uygun, bir patlıcan kebabı tarifi vardır.
Bazı tariflerde bütün malzeme kızartılarak hazırlanıyor ama çok ağır olacağı için ben kızartmalı olan tarifleri tercih etmiyorum.
Bazen bu tarifi köftesini kızartarak, tencereye sıra ile dizerek ocakta pişiriyorum.
Bakınız;
Köfte Patlıcan Dizme
Not;
Bu tarifte bütün malzemeler çiğ olarak şişe dizilmiştir.
"Afiyetle Kalın"
PATLICAN KEBABI;
Malzemeler;
1 kilo büyük boy patlıcan,
Köfte için;
300 gram köftelik kıyma,
3-4 dilim bayat ekmek,
1 adet kuru soğan,
5-6 dal maydanoz,
1 adet yumurta
Tuz, karabiber, kimyon,
Sosu için;
1 tepeleme yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı zeytinyağı ve tuz.
Ayrıca;
Çöp şiş, alüminyum folyo.
TARİFİ;
Patlıcanları alacalı soyun, tuzlu suyun içinde bekletin.
Daha sonra tuzlu suyun içinden sıkarak çıkarın.
Patlıcanları 1 parmak uzunluğunda kesin.
Köfte malzemelerini karıştırarak yoğurun.
Çöp şişlere önce patlıcan sonra hazırladığınız köftelerden sıra ile dizin.
Şişleri fırın tepsisine dizin.
Salçayı 2 su bardağı su ile inceltin.
İçine yarım çay bardağı zeytinyağı ve tuz ilave edin.
Hazırladığınız sosu patlıcanların üzerine dökün.
Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kaplayın.
Önceden ısıtılmış orta hararetteki fırında pişirin.
Pişmesine yakın, üzerindeki alüminyum folyoyu kaldırarak köftelerin kızarmasını sağlayın.
"Afiyet Olsun"
ellerinize sağlık Muhterem Hanım..
YanıtlaSilpatlıcanın her türlüsünü çookk seven ben patlıcan kebabını da deneyeceğim:))
Bizde bunu bütün malzemeler çiğden tepsiye dizip fırında pişiririz harika oluyo bayılırım patlican kebabına elinize sağlık
YanıtlaSilsevgiler
aslında mangalda pişeni makbül öyle degil mi?ama imkanlar sadece fırına el veriyor evdeyken.ama olsun onun tadıda başka güzel oluyor.ellerine saglık.
YanıtlaSilNe zamandır yapmayı istiyordum da lakin bir türlü yapamamışdım.
YanıtlaSilResimleri görünce epeyce yutkundum..
Ellerine sağlık bereketi bol olsun afiyetle..
Pratik ve çok güzel bir tarif,ellerinize sağlık..Hayırlı haftalar..
YanıtlaSilÇok güzel olmuş.Patlıcanlı bütün yemekleri severim.Elinize sağlık.
YanıtlaSilmuhterecim ellerine sağlık nefis olmuş
YanıtlaSilbende bazen kızartarak bazen çiğden yapıyorum...gerçi ikram edeceğim kişilerin tercihinede baglı..ellerıne saglık muhterem herhalukarda nefis bır yemek bence...
YanıtlaSilsevgıler....
Çok severim ve sık sık yaparım,çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık,sevgilerrrrr...
YanıtlaSilnefis nefis kokusunu duyar gibiyim yüreğine sağlık arkadaşım
YanıtlaSilCanım ellerine sağlık patlıcanlı lezzetlere bayılırım öpüyorum.
YanıtlaSilEllerine saglik canim nefis görünüyor
YanıtlaSilköftelerin değil de patlıcanların kızartılması tarafdarıyım:)
YanıtlaSilellerine sağlık canım,nefis görünüyor..
muhterem hanım ben buna benzer bir tarif uygulamıştım ama patlıcanlar haşlama gibi oluyorlar o yüzdwen birdaha denememiştim,sizcede öyle değilmi?
YanıtlaSilSevgili Gülşah,
YanıtlaSilPatlıcan kebabı genellikle çiğden hazırlanır ama istersen hem köfteyi hemde patlıcanı kızartıp, şişe dizerek bol salçalı domatesli suda ayrıca pişirerekte hazırlayabilirsin.
Biz bu halini sevdik çünkü belli bir yaştan sonra hayatımızdan kızarmaları çıkarttık.
Onun için bu tarz kızartılmayan tarifleri yapıyorum.
Haşlama gibi olduğuna katılmıyorum, sosunu ve yağını bol tutunca lezzeti yerinde oluyor.
patlıcanlar kızartmadan yapıldığında lezzetli olmuyor. Üstelik tam pişmiyor. Fazla bekletildiğinde ise köfteler yanıyor
YanıtlaSilMerhaba Hilal Hanım,
SilBu tarifte patlıcanların ve köftenin çiğ olması bir seçenek olarak sunulmuştur.
Bir önce ki yorumda da belirttiğim gibi isterseniz kızartarak yapabilirsiniz.
Elbette kızartılarak hazırlandığında lezzeti ikiye katlanacaktır.
Çiğden hazırladığınız zaman tadını ağır ağır pişerek, salçalı sos ve kıymanın yağının verdiği lezzetten alacaktır.
Çiğden hazırlandığı zaman genellikle taş fırında pişirilir ama evde bu imkanımız yok.
Köftelerin yanmasından bahsedecek olursak;
Tarifi tam okumamışsınız, yemeğin üzeri önce alüminyum folyo ile örtülüyor, daha sonra pişmesine yakın üzeri açılarak köftelerin kızarması sağlanıyor.
Bu şekilde köfte kesinlikle yanmıyor!