Bu yıl pazarda görüp aldığım son yenilebilir ot, diken ucu oldu.
Diken ucunun yöresel ve bilinen pek çok adı var.
Diken ucu, diken mancarı, melevcen, merevcen, merucan, zimilaçi, saparna, Ordu'da melocan, Samsun'da kırçan, Kastamonu'da müzlimek.
Genelde pişirirken aynı yöntemler kullanılsa da turşusunun çok güzel olduğunu öğrendim.
Kısmetse başka sefere de turşusunu yaparız artık.
Pazarda fiyatı 5 Liraydı, yarım kilo aldım, bize fazlası ile yetti.
Pişirirken içine renkli bir görüntü vermesi için renkli Kaliforniya biberlerinden ekledim.
Not;
Sert olan sap kısımlarını fazla kullanmayın, kolay kolay pişmiyorlar.
"Afiyetle Kalın"
DİKEN UCU; (Diken gözü, diken otu, gıcır dikeni)
Özellikleri:
Sıcaklık ve kuruluğu birinci derecededir. Filizleri sebze olarak toplanır.
Bünyeyi kuvvetlendirici etkisi vardır.
Ağrı kesici özelliği vardır.
Böbrek ve mesanede olan taşları eritip idrar yolundan atılmasını sağlar.
Kullanım Şekli:
Kökleri çay gibi demlenerek kullanılır.
İğne ve diken batmış yararlın üzerine uygulanırsa dışarı çıkartıp yaraları iyileştirir. Haşlamasından yapılan şerbet idrarı söker.
Maydanoz ile kerevizle beraber damıtılıp içilirse bünyeyi kuvvetlendirir.
Ot tazeyken özsuyu çıkarılıp saflaştırdıktan sonra bir miktar şekerle kaynatılıp kıvama getirilir. Kullanılan karışım yukarıda sayılan tüm hastalıklara şifa verir.
Eline sağlık hiç duymamıştım bu otu Fethiyede otlar boldur ama ben rastlamadım.Lezzetli olmalı sevgiler...
YanıtlaSilbu sene koyde annem de yapti bizim icin,soguk soguk yemesi harikaydi,senin de ellerine saglik
YanıtlaSilHiç duymadığım bir ot. Ama faydlarına bakılırsa yenilmesi gereken de bir ot. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBizim evde herzaman yapılır. Bana göre lezzeti muhteşemdir. Şimdiden afiyet olsun.
YanıtlaSilMemleketim samsunda sezonunda kahvaltı sofralarında kavurması hep yapılır.dikenlijlerde diken uçlarında yetişir, bol soğanlı kavurması muhteşemdir.
YanıtlaSilBizde de çok sevilerek yenir, bol soğanlı kavurması favorimiz.
Sil