23 Ocak 2014 Perşembe

PAZILI TARİFLER

chard
Uzun zamandır sebze yada meyve dosyası hazırlamamıştım, tam mevsimindeyken pazı ile yapabileceğiniz tarifleri bir araya getirdim.
Pazı yaz aylarında da bulunsa da aslen kış sebzesidir.
Sağlam saplarına inat, narin yaprakları vardır.
Dolma sarılan bütün yapraklar haşlanırken, pazının kaynar suya girip çıkması bile yumuşaması için yeterli olur.
*Pazı bahçesinin resimlerini geçen yaz köyde çektim.

chard garden
PAZI;
Ispanağa benzeyen sindirimi kolay, bol vitaminli, besleyici bir bitki olan pazıda, A, C ve K vitaminleri bol miktarda bulunur. Ayrıca, E vitamini ile demir, magnezyum ve kalsiyum minerallerini içerir.
Pazının Faydaları:
Diğer yeşil yapraklı birçok sebze gibi pazı da, kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlayan mükemmel bir kalsiyum deposudur.
Ispanak gibi demir bakımından zengindir, bu şekilde dolaşım sistemini güçlendirir ve kansızlığı önler.
İştah açıcıdır.
Vücuda kuvvet verir. Hazmı kolaylaştırır.
İdrar söktürür, kabızlığı giderir ve idrar yollarında yanma şikâyetlerini azaltır.
Öksürüğe karşı faydalıdır.
Hamile olanların yemesi doğacak çocukta omurga açıklığı riskini azaltır.
Kanser önleyici sebzeler arasındadır, özellikle kolon kanserine karşı koruma sağlar.
Lif ve sirinjik asit barındırmasıyla kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Diyabet riski taşıyan ve diyabetliler için önerilen bir yiyecektir.
Göz sağlığı için gerekli olan lutein ve antioksidan bakımından zengindir. Böylece gözleri korur.
Beyin fonksiyonlarının ve sinir sisteminin güçlenmesini sağlar.

chard garden
Pazı Nasıl Kullanılır?
Pazının kökleri, sapları ve yaprakları pazı yemeği, dolması ve salatası yapılarak kullanılır. 
Ayrıca, tedavi amacıyla haşlaması yapılıp deri hastalıkları, yanık, şişlik üzerine konursa faydası görülür. 
Balla karıştırılarak saç çıkmayan deriye sürülürse faydalı olur.

PAZILI TARİFLER;
pazılı çorba


 

 
Pazılı Fırın Makarna

pazili borek

 






 

"Afiyetle Kalın"

5 yorum:

  1. Adsız20:34

    Çok güzel bir dosya olmuş,ellerinize sağlık. yalancı suşiye bayıldım, birde yoğurtlu pazılı bulgur köftesi harika görünüyor.
    Yasemin.

    YanıtlaSil
  2. Hepsi birbirinden lezzetli arkadaşım ellerine sağlık hele o makarnaya bayıldım sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. sunumlar mükemmel olmuş eminim ki lezzetleride öyledir.emeğinize sağlık.sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Adsız10:44

    yeni öğrenenler için bu kadar açıklayıcı tarifler harika ellerinize sağlık hele bulgur köftesini mutlaka denemeliyim hayırl günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
      Yemek yapmaya yeni başlayanları da düşünerek tarifleri ayrıntılı vermeye çalışıyorum.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...