8 Şubat 2014 Cumartesi

ALIÇ MARMELATI

hawthorn berry marmalade
Alıç marmelatı ile ilk defa geçen yıl Mayıs ayında Feshane'de düzenlenen Kastamonu günlerinde karşılaştım.
Tadını merak edip az miktarda almıştım, evde tadına bakıp çok beğenince "keşke daha fazla alsaydım" diye hayıflandım.
Alıç marmelatının tadı o kadar hoşuma gitti ki sonbaharda pazarda alıç görür görmez alıp, evde kendim marmelat hazırladım.
Tarif olarak kızılcık marmelatı tarifimi kullandım, kendi yaptığım marmelatın tadını da çok beğendik fakat alıçın içinde ki mini mini çekirdekleri çıkarmak o kadar çok uğraştırdı ki bir daha yaparmıyım bilmem : )
Fakat şundan eminim bu sene Feshane'de ki Kastamonu günlerinden daha çok alıç marmelatı alacağım.
Festivalden aldığım marmelatla hazırladığım kahvaltı masası  👉burada
Kendi hazırladığım marmelatın mönüsünde yer aldığı kahvaltı masası 👉burada
"Afiyetle Kalın"



hawthorn berry
ALIÇ;
Botanik Bilgi:
10 metreye kadar yükselebilen, dikenli, beyaz veya pembe çiçekli bir ağaçtır. Meyveleri 6-10 mm çapında, 1-3 tohumlu, esmer-kırmızı veya kırmızı renklidir. Hafif ekşimsi lezzetli meyveleri yenilmektedir.
Bitkiye çok güçlü antioksidant özellikler veren flavonoid (flavonlar) bileşikleri açısından oldukça zengindir. Meyveleri olgunlaştığında kırmızı ve sarımsı bir renk alan, yuvarlak görünümlü alıç, süs bitkisi olarak da kullanıyor. 
Alıç, Türkiye’de, derelere bakan yamaçlarda, kayalık, taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde, ormanlarda ya da dağlık çevrelerde yetişiyor.

Yöresel olarak akdiken, yemişen, geviş, edran, geyik dikeni gibi isimlerle anılan alıç, tüketilmesi önerilen, insan sağlığı için en önemli bitkiler arasında yer almaktadır. 
Diğer İsimleri ise;
Ekşi muşmula, Barutağacı, Alış, Aloş, Aluç, Eloç, Halıç, Haluç, Kızlar yemişi, Kuş yemişi, Yemişken, Yemşen, Crataegus azarolus, Fleur d’aubepine’dir.

Kullanılışı:
Çiçekler tamamen açılmadan, ağacın kabukları ve meyveleri ise sonbaharda toplanıp kurutulmak suretiyle kullanılır. Kurutulmuş çiçekler, meyveler ve kabuklardan toz halinde veya kaynatılarak faydalanılır.
Alıç meyveleri semt ve kasaba pazarlarında özellikle çocuk müşterilere hitaben ip halkalara dizilmiş olarak satılmaktadır. Mayhoş bir lezzeti vardır.

hawthorn berry
Her derde deva meyve: Alıç
Günümüzde ölümlerin birinci sebepleri kalp damar rahatsızlıklarıdır. 
Alıç üzerinde yapılan araştırmalar bu bitkinin kardiyovasküler sistem sağlığı için birçok yararlı özellikleri olduğunu ortaya koymuştur.
Alıç yapraklarından, çiçekleri ve meyvelerinden yapılan ilaçlar Avrupa’da reçeteli ilaç biçiminde satılmaktadır.

Kullanıldığı hastalıklar:
* Özellikle kalp destekleyici ve kalp-damar sistemi fonksiyonlarını normalize etmek için kullanılmaktadır.
* Kalpte oksijen ve kan akışının artmasına yardımcı olur ve kan damarlarının çeperlerini güçlendirir.
* Kalp ritim bozuklukları, sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki  kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncı ve damar sertliğinde faydalıdır.
* Çok güçlü antioksidandır.
* Kolesterolü ve damarlardaki plaket oluşumunu da azalttır. 
* Kalp hareketlerini yatıştırıcı ve düzenleyicidir.
* Yüksek tansiyonu düşürücüdür.
* Sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcıdır.
* İdrar söktürür, böbrek kumlarını döker ayrıca kabızlık giderici ve ishal kesicidir.
* Mideyi kuvvetlendirir, safranın çoğalmasını önler.
* Zayıflama küründe kullanılır.
* Boğaz iltihabı, göğüs nezlesine iyi gelir.     
* Uykusuzluk ta önerilir.
*Amipli dizanteride kullanılır. 
Kaynak; http://www.hakaynasi.com/nazan_basogul,35/1041,kalbin_en_iyi_ilaci_alic/hakaynasi.aspx

Alıç marmelatı
ALIÇ MARMELATI;
Malzemeler;
1 kilo alıç meyvesi,
1 kilo toz şeker,
1 adet limonun suyu.

hawthorn berry marmalade
ALIÇ MARMELATI TARİFİ;
Alıçları yıkayıp, süzün.

hawthorn berry
Alıçın baş ve dip kısmını bıçakla kesip çıkarın.

Meyveleri tencereye koyup, üzerine 2 su bardağı su ilave ederek 10 dakika haşlayın.
Haşladığınız suyu dökmeden alıçları içinden alın.

hawthorn berry marmalade
İşte beni en çok uğraştıran minik çekirdekler : )
Haşlanan alıçları ortadan ikiye ayırarak içinde bulunan 2-3 adet minik çekirdekleri çıkarın.

Çekirdeklerini çıkardığınız alıçları rondoda püre haline getirin.

Püre haline getirdiğiniz alıçları birebir şeker ölçüsü ile tencereye ilave edin.
Yani 1 su bardağı alıç püresine 1 su bardağı toz şeker ilave edin.
Haşlama suyundan 1 su bardağı su ekleyin.
Kısık ocakta ağır ağır pişirmeye başlayın.

Tahminen 30 dakika sonra marmelat kıvamını bulmaya başlayacaktır.
Not;
Marmelat çok çabuk dibini tutabilir, bu yüzden tahta kaşık ile sık sık karıştırın.
Marmelatın pişmesine yakın içine limon suyu sıkın ve 10 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.

hawthorn berry marmalade
Pişen marmelatınızı kavanoza boşalttıktan sonra kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirerek bir kenarda soğumaya bırakın.
Not;
Sıcakken kapağını kapatıp, ters çevirmek kavanozda vakum etkisi yapıyor, daha uzun süre dayanıyor. 

Hawthorn berry marmalade
 "Afiyet Olsun"

6 yorum:

  1. yalnış hatırlamadıysam ipe dizilip satılan şeydi alıç değilmi. .çocukken çok yerdik senelerdir görmemiştim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Ayşe doğru hatırlıyorsun, ipe dizilerekte satılıyor.

      Sil
  2. Alıç/hünnap çok sevdiğim bir meyvedir. Rastladıkça alır yerim :)
    Ellerine emeklerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Muhterem ilk defa gördüm ve duydum alıç reçelini. Ankara'ya kastamonu günleri festivali geldiğinde bir koşu alacağım o kadar beğendim yani.. Afiyet olsun ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ebru18:47

      Ankara da oturup kastamonudan alıç beklemek biraz komik değil mi? kızılcahamam köyleri dolu:)

      Sil
  4. Bu tarz meyvelerin marmelatı çok güzel oluyor. Çocukken elma marmelatı satardı bir amca pazarda. Büyüdüm artık o amca yok. O lezzeti hala bulamıyorum maalesef. O yüzden en güzeli kendim yapmak. Ayrıca meyveler dediğiniz gibi yöreden yöreye ismi değişiyor, malum yemeklerin isimleri bile... Ellerinize sağlık.

    Sevgiler. :)

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...