Fakat bu hafta İstanbul'da Kastamonu günleri başlayınca hem bu festivalin duyurusunu yapayım, hemde siyez bulguru ile tarif verdiğim zaman en çok sorulan "siyez bulgurunu nereden bulabilirim?" sorusunu soranlara yol göstereyim dedim😊
Kastamonu günleri festivalinde Kastamonu'ya ait bütün yöresel ürünleri bulabilirsiniz.
Size tavsiyem fırsatını bulmuşken bu etkinliği kaçırmayın.
11. İstanbul Kastamonu günleri festivali 22 Kasım 2017 Çarşamba günü Yenikapı'da başladı.
26 Kasım tarihine kadar devam edecek olan festivalde girişler ücretsizdir.
Tüm Kastamonu'lular ve Kastamonu'yu sevenler davetlidir.
Siyez bulguru ve siyez unu ile daha önce hazırladığım tarifler;
Siyez Bulguru Pilavı (Siyez bulgurunun tarihini de bu yazı da görebilirsiniz)
Eğşili (ekşili) Pilav
Pastırmalı Ala Pilav
Siyez Bulgurlu Pırasa
Siyez Unlu Krep
Siyez Unlu Çilekli Kek
"Afiyetle Kalın"
ETLİ SİYEZ BULGURU PİLAVI;
Malzemeler;
250 gram orta yağlı dana kuşbaşı,
2 su bardağı siyez bulguru,
5 su bardağı su,
1 yemek kaşığı tereyağ,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Tuz, karabiber, pul biber.
ETLİ SİYEZ BULGURU PİLAVI TARİFİ;
Öncelikle siyez bulgurunu ayıklayın, çünkü siyez bulguru diğer bakliyatlar gibi temiz olmuyor.
Bazen 2 bardak bulguru yarım saatte ancak temizleyebiliyorum.
Size tavsiyem boş vakitlerinizde bulguru temizleyip, öyle kaldırın.
Acil bir durumda temizlemek için vakit yetmeyebiliyor😒
Kastamonu'da satılan siyez bulgurlarında ayıklanmış olarak satılanlar var.
Onların fiyatı 2-3 lira fark edebiliyor.
Eti düdüklü tencerede 5 su bardağı su ilave ederek pişirin.
Lime lime dökülecek kadar pişsin.
Piştikten sonra didikleyerek lif lif parçalara ayırın.
Not;
Ben etimi akşamdan pişirip buzdolabında beklettiğim için suyunun içinde yağ parçaları var.
Pilav tenceresine tereyağını ve zeytinyağını koyup eritin.
Not;
Etin suyunda etin yağı olduğu için yağ miktarını fazla yapmıyoruz.
Ayıklayıp, yıkayıp, iyice süzdüğünüz siyez bulgurunu tencereye ekleyin.
Bulguru 5-6 dakika kavurun.
Üzerine hazırladığınız etli, et suyunu dökün.
Not;
Suyun miktarı bulgurun üzerini biraz aşacak kadar olmalı.
Et pişerken suyu çok çekerse, biraz su ilave edebilirsiniz.
Damak tadınıza uygun tuz, kırmızı pul biber ve karabiberi ekleyin.
Tencerenin kapağını kapatın, ocağın ayarını iyice kısın.
Ağır ateşte bulgurlar yumuşayıncaya kadar, suyunu çekinceye kadar pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...