Bugünlerde pirinç fiyatları aldı başını gidiyor.
Açıklamalara göre stoklarda sıkıntı yokmuş, sıkıntı varmış gibi gösterip fiyatı yükseltip, bizim kaygıyla pirinç almamızı bekliyorlarmış, pirinç almazsak fiyatın düşeceğini de söylüyorlar.
Kaç gündür bunları duyuyoruz.
Madem öyle bizde o zaman bulgur yeriz.
Üstelik faydaları saymakla bitmiyor.
Sofra dergisinin Mart sayısında bulgur dosyası vardı ve bulgurun faydalarını, adının nerden geldiğini ve nasıl üretildiğini anlatan bir yazı hazırlamışlardı.
Sofra dergisinden aldığım bir kaç başlığı sizinle paylaşmak istiyorum.
BULGURUN SAĞLIĞA FAYDALARI;
*Bulgur doymamış yağ içerir ve toplam yağ oranı da düşüktür. Ayrıca kolesterol içermez.
*Buğday, imalatında ki pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, bazı besin maddelerinin emilimini engelleyen fitik asit barındırmaz.
*Yüksek oranda mineral ve selüloz barındırdığından, besin emilimini hızlandırır.
*Lif bakımından zengindir. Kabızlığı önler, bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltır.
*Vejeteryenler için önemli bir besin kaynağıdır.
*Radyasyon emmediği gibi, radyasyona karşı da dayanıklıdır.
*İçeriğinde ki folik asitten dolayı, hamile kadınlar ve çocuklar için yararlıdır.
Hamilelik sırasında annenin vücüdunda meydana gelebilecek folik asit yıkımını önler.
Folik asit, bebeğin hamileliğin ilk 3 ayında gerçekleşen beyin gelişimini sağlar.
*Bulgur kepekli olduğu için, posa yönünden zengindir.
Bulgurda ki kepek suda çözünmediğinden, şeker ve yağın emilimini azaltarak kan şekeri ve yağların yükselmesini önler.
BULGURUN BESİN DEĞERİ;
*Üretimi sırasında pişirme işleminden geçen bulgurun, pişirme suyunda çözülen vitamin ve diğer besin maddeleri yeniden buğday tanelerinin içine emilir, besin kaybı olmaz.
Bu işlem aynı zamanda bulgurun pastörize olmasını da sağlar.
Bu nedenle bulgur diğer bakliyatlara göre daha dayanıklıdır.
*Bulgurun besin değeri diğer tahıllara göre daha yüksektir. İçeriğinde ki protein, kalsiyum, potasyum ve fosfor, pirinçten daha yüksek, B vitaminleri ve demir miktarı ise pirinç ve makarnadan 3-5 kat fazladır.
Diğer bulgur pilavı tariflerim için bakınız;
Domatesli bulgur pilavı
Müceddere (yeşil mercimekli bulgur pilavı)
"Afiyetle Kalın"
ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI;
Malzemeler;
2 su bardağı pilavlık bulgur,
1 çay bardağı tel şehriye,
1 yemek kaşığı tereyağ,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
Tuz-isteğe bağlı 1 adet tavuk bulyon tableti.
Yapılışı;
Tereyağ ve sıvıyağı pilav tenceresinde eritin.
Eriyen yağın üzerine tel şehriyeleri atıp, renkleri açık kahverengiye dönene kadar kavurun.
Ayıklayıp yıkayıp, iyice süzdüğünüz bulguru kavrulmuş tel şehriyenin içine ekleyin.
Bulguruda biraz kavurduktan sonra üzerini bir parmak aşacak kadar (tahminen 4 su bardağı) su ekleyin.
Tuzunu ve iyice ufaladığınız tavuk bulyonu ekleyip, kapağını kapatın.
Kaynadıktan sonra ocağın ısısını düşürüp, suyunu çekinceye kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Lalerin şenlendirdiği Gülhane Parkı gezimizin 2. bölümünü ve hazırladığım videoyu izlemek için Bakınız; Muhterem'le Geziye-Gülhane Parkı'nda Lale zamanı 2. bölüm.
valla pirinç pahalanmasada ben bulgur pilavına bayılıyordum.....
YanıtlaSilşehriyeli hiç denememiştim..ilk fırsatta birde böyle yapayım....
muhteremim ellerine sağlık.....harika bir dizayn...insan bunu bozmaya kıyamaz.......
öpüyorum çok...
Canım Muhterem, yaşassssınnn bulgur diyerek söze başlamak istiyorum. :))
YanıtlaSilellerine sağlık.
Ne kötü değil mi haberlere güvenemiyoruz, arkasında başka şeyler olduğunu düşünüyoruz, ne hale çevirdiler bizi ... :(
Bu sırada lale fotoları içimi açtı. İstanbul2a son gidişimde bol bol lale gördüm. tek kelimeyle harikalardı. Şimdi senin güzel fotolara bakayım, içim biraz daha açılsın.
sıcacık sevgiler.
www.misssgibi.com
Canim bende cok severim bu pilavi ellerine saglik. Sevgiler
YanıtlaSilbildiğimiz bulgur pilavı ama süpper süslenmiş eminim zevkle yenmiştir.ellerine sağlık canım
YanıtlaSilsevgiler
bulguru doğrusu pirinçten daha çok severim..
YanıtlaSilbirazda işime geldi:))
pilavın da değişik geldi muhteremciğim..
pirincin pahalı olduğu şu günlerde kesin denerim..
öpüyorum..görüşmek üzere...
bulgur pilavını bu şekilde ilk görüyom. çok severim ama bide boyle denemem lazım
YanıtlaSilbulgurun her türlü halini çok severim..hele de pilavı en başta gelir içine yoğurt katıp yemeye bayılırm..çok güzel görünüyor ellerine sağlık sevgiler
YanıtlaSilartık pirinç zengin yemeği konumunda olucak malesef aslında insanlar birlik olup bir müddet almasa pirinçler ellerinde kalıp mecbur fiyatlar aşağı çekilecek diye dinlemiştim ki çok hak verdim ama pilav anyağı olanlar vazgeçemez almaktan pilavın çok güzel ellerine sağlık
YanıtlaSilcok severim sehriye ile denememistim,ellerine saglik canim nefis olmus ,sevgiler
YanıtlaSilbu benim annemin yaptığı bir bulgur tarifi ve ben çok severim,ellerine sağlık.slmlar.
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilBulgurun yeri ayrı tabi. Ben de memleketten getiririm hep bulguru ve çoğunlukla bulgur pilavı yaparım daha sağlıklı çünkü. Pilavında süper olmuş ellerine sağlık.
Cok harika görünüyor, ellerine saglik canim.Iyi haftalar.
YanıtlaSilellerinize sağlık çok güzel görünüyor..sevgilerr
YanıtlaSiltarif super bide pilav demlendikten sonra ayri bir davada tereyagi kavurun ve pilava ilave edip karistirin daha guzel olacaktir
YanıtlaSilEllerinize sağlık, çok leziz görünüyor. Benim bulgur sevmeyen oğluşuma bile şehriyeli olarak yedirebiliyorum bulgur pilavını :)) Pirinç pilavından çok daha güzel oluyor bence.. Ben biraz da karabiber ekliyorum..
YanıtlaSilDaha oncede yapmıştım sizin tarifinizi cok guzel olmuştu bugün tekrar yapim dedim bı baktım tel sehriyem kalmamış arpa sehriyeyle yaptım hic fena olmadı bulgurun her halı guzel sizinde tarifiniz tam kıvamında emeginize saglık MİHRİBAN
YanıtlaSil13 yasindayim...ve deneyecegim...annem hep yapar..simdi ben yapacagim umrm guzel olur
YanıtlaSilSaygilar...
Sevgili Sude,
SilKüçük yaşta yemek yapmana ve tarifler denemene çok sevindim.
Eminim bulgur pilavında çok güzel olacak, kolay gelsin.