Her yıl bugün için bir pasta hazırlıyorum.
Eşim eskiden şeker hamuruna çok karşı olduğu için pastaları hep krem şanti ile hazırlardım.
Bu sene biraz daha makul karşılıyor ama sadece beyaz olanlara razı oluyor, gıda boyasını yine istemiyor.
Bende kızımın doğum günü için hazırladığım pastanın artan şeker hamuru ile bu yıl ki pastamızı yaptım.
Süslemeyi fazla abartmadan sade hazırladım.
Pandispanyayı her sene kek hamuru ile hazırlardım çünkü ben biraz pandispanya özürlüyüm : )
Yaptığım pandispanyalar ya kabarmıyor, yada çok sert oluyordu.
Bu sene herkesin pandispanyalarını çok meth ettiği, Hünerli Bayanlar blogunun sahibi, Müge'nin pandispanya tariflerinden "yoğurtlu pandispanya"yı denedim, sonuç; Mükemmel.
Tarifi harfiyen uyguladım, pandispanyam hem çok güzel kabardı, hemde yumuşacık oldu, içini ıslatmama gerek kalmadı.
Pastayı süslerken minik kalpler ve şeker hamurundan güller, gofretten yapraklar kullandım.
Bence pasta yapmanın en güzel tarafı kaplaması bittikten sonra süslemek.
"Afiyetle Kalın"
Hazırladığım evlilik yıldönümü pastaları, muffin, kek, kurabiye, tart önerileri için bakınız;
Bu yıl ki pastamızın sadeliğini çok sevdim.
Pastayı tamamladıktan sonra aklıma kenarlarına yaptığım yuvarlakların üzerine minik kalpler yerleştirmek geldi.
Açıkçası o kalpler kenar süslemesinin daha güzel görünmesini sağladı.
EVLİLİK YILDÖNÜMÜ PASTASI;
YOĞURTLU SADE PANDİSPANYA; (24 cm'lik kalıp için)
Malzemeler;
4 Adet Yumurta,
4 Türk Kahvesi Fincanı Toz Şeker,
4 Türk Kahvesi Fincanı Un,
1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt,
2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ,
3 Yemek Kaşığı Kaynar Su,
1 Paket Kabartma Tozu,
1 Paket Vanilya.
İç malzemesi;
1 poşet krem şanti,
1 su bardağı soğuk süt,
3 adet muz,
1 çay bardağı ceviz içi,
Süslemek için;
Yarım paket beyaz şeker hamuru,
Çay kaşığının ucu ile kırmızı gıda boyası,
Şeker hamurundan güller, minik kırmızı-beyaz kalpler,
Gofretten yapraklar.
Notlar;
Pandispanyayı tutturabilmek için Müge'nin yazdıklarını harfiyen uyguladım.
Kuru malzemeleri un-kabartma tozu ve vanilyayı iki kere eledim.
Yumurta beyazlarını cam kasede çırptım.
Benim fırınım doğalgazlı, önceden ısıttım ve 2-3 gibi düşük derecede 1 saatte pişirdim.
Sonuna kadar fırının kapağını açmadım.
Pandispanyamı öğlen pişirdim, akşama kadar dinlenen pandispanya ile akşam pastayı hazırladım.
Yoğurtlu Pandispanyanın Tarifi;
Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın.
Şekerin yarısını ekleyin ve şeker eriyinceye kadar çırpın.
Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve kaynar su ile şeker eriyinceye kadar yaklaşık 6-7 dk. çırpın.
Şeker eriyince yağı ve yoğurdu ekleyin ve çok az çırpın.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı birlikte mümkünse iki kere eleyip, ekleyin.
Yumurta akları ve sarılarını birleştirerek tahta kaşık ile biraz daha çırpın.
Yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
Benim fırınım doğalgazlı, düşük ısıda 1 saatte pişiriyor ve ben fırının ışığı ile içeriye bakarak sonuna kadar hiç fırının kapağını açmadım.
Elektirikli fırınlarda bu süre bazen yarıya düşebiliyor.
Renginden ve pişme süresinden piştiğini düşününce açıp, kürdan batırarak kontrol ettim.
Pişen pasdispanyayı iyice soğumadan kalıbından çıkarmayın.
Not;
Benim kalpli kalıbım hamuru dışarı sızdırdığı için içine yağlı kağıt serip pandispanyayı pişiriyorum, hiç bir sorun çıkmıyor.
Pastanın Tarifi;
Hazırladığınız pandispanyanızı dinlendirdikten sonra ikiye ayırın.
Soğuk süt ile krem şantiyi hazırlayın.
Pandispanyanın alt yarısına krem şanti sürüp, muz, öğütülmüş ceviz içi, serpiştirin.
Üzerini pandispanyanın diğer yarısı ile kapatıp, krem şanti ile sıvayın.
Şeker hamurunun sertliğinin gitmesi için biraz yoğurun.
Yumuşayan şeker hamurunu nişasta ile açıp (sakın fazla inceltmeyin) pastanın üzerini kaplayın.
Kenarlarından artanların yarısını kırmızı gıda boyası ile renklendirip, elinizde yuvarlayarak kırmızı-beyaz minik toplar yapın.
Hazırladığınız topları pastanın alt kısmına sıra ile bir kırmızı, bir beyaz olarak dizin.
Kırmızı topların üzerine beyaz kalp, beyaz topların üzerine kırmızı kalp yerleştirin.
Şeker hamurundan güllerle ve gofretten yapraklarla pastanızın üzerini süsleyin.
"Afiyet Olsun"
nice 23 senelere daha inşallah :)ne kadar güzel bukadar uzun bir süre bir yastığa baş koymak ,pastanız mükemmel gözüküyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilsevgiler
evlilik yıldönümünüz kutlu olsun nice mutlu huzurlu yıllar dilerim
YanıtlaSilCanım benim sağlıkla,mutlulukla ve hu
YanıtlaSilzurla dolu nice beraber güzel seneler
dilerim.Mutluluğunuz daim olsun,ağzı
nızın tadı hiç bozulmasın.Pastan sü
per ellerine sağlık kocaman öpüyorum.
nice senlere uzun sağlıklı evliliklere inşallah.Pastanız çok şık elinize sağlık.
YanıtlaSildiğer pastalarınızı da inceledim hepsi çok cici :)
sevgilerimle...
Muhteremcim allah ağzınızın tadını bozmadan sağlıkla huzurla daha nice senelere ulaşırsınız canım kutluyorum her ikinizi de.Evlikte
YanıtlaSilarkadaş olmayı da başarabilen mutlu çiftler:)işte böyle senelerin nasıl geçtiğini anlamıyorlar değilmi canım:)darısı ellinci yılınızı kutlamaya:) işallah canım.
hazırladığın pasta sadeliği ile çok güzel olmuş gerçekten ellerine sağlık yapraklara da hayran kaldım onu göstermemişsin nasıl hazırladığını gofret diye yazmışsın yanlış anlamadıysam:)
kocaman öpüyorum canım..
Canım bir ömür boyu mutluluklar diliyorum...
YanıtlaSilNice nice mutlu yıllara :) Çok güzel bir pasta olmuş ellerinize sağlık. Özellikle o kenar süslerinin üzerindeki kalpler çok cici olmuş. Benim kalpli kalıp da sızdırıyordu fikrinizi çok beğendim. Sevgiler...
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSiltariflerinizi severek takip ediyorum.
Nice mutlu yıllara.
Evliliğinizde gümüş yıla az bir süre kalmış : )
Feride.
İnci'ye;
YanıtlaSilSevgili İnci,
Gofretten yapraklar pasta malzemesi satan dükkanlarda bu şekilde satılıyor, hatta paketin içinde istediğin modelde çiçekte oluyor.
Yani yaprakları hazır aldım, ben yapmadım.
Çok pratik olduğu için sık sık pasta ve kek süslemelerinde kullanıyorum.
Çiçeklerini de görmek istersen, sayfamdaki kekler kategorisindeki ki "çiçekli top kek" tarifinde görebilirsin.
Nasıl atlamışım bilemedim,önce geçiktiğim için özür dilerim.Allah bir yastıkta kocatsın.Hedrşey güzel görünüyor.Ellerine sağlık.Saygı ve sevgide benden....
YanıtlaSilMerhabalar, sayfanıza ilk kez geliyorum ama bundan sonra sürekli geleceğim inş.
YanıtlaSilTarifler ve resimler birbirinden güzel, ellerinize sağlık
Nice yıllara diyorum evliliğinizde, sevgilerimle..
Beraberce nice güzel, mutlu senelere:)..
YanıtlaSilPasta süper olmuş canım, renklerine, sadeliğine bayıldım:). Ellerine sağlık.
Sevgiler:).
aslı
3 evlilik yıldönümü pastanıda blogda görme şansı yakalayan biri olarak sizi tebrik ediyorum.allah çocuklarınızla birlikte mutlu sağlıklı bir ömür nasip etsin inşallah.
YanıtlaSilMuhterem Hanım merhaba,
YanıtlaSilEşiniz ve çocuklarınızla sağlıklı mutlu nice yıllar dilerim size. Pastanız çok güzel olmuş. Eşiniz gıda boyasına karşı ise (ki bence çok haklı) bu tip pastaları gıda boyası kullanmadan evde renklendirerek de yapabilirsiniz. Tevafuk oldu ben de bugün sayfama evde hazırladığım doğal gıda boyaları ile yaptığım kurabiyeleri eklemiştim. Bir de sizinkine benzer bir süsleme benim takipçisi olduğum Cahide Abla'nın bloğunda var. Ben çok başarılı buldum. Bakmak isterseniz adresi şu: http://cahideninelleri.blogspot.com/2010/01/yagsizgida-boyasiz-elmali-yas-pasta.html
Sevgiyle Muhterem Hanım. (urfatutkunu.blogcu.com)
Aslıhan'a;
YanıtlaSilSevgili Aslıhan,
Güzel dileklerin için çok teşeşekkür ederim.
Sayfana girip, bahsettiğin yazını okudum.
Çok faydalı bir yazı olduğunu belirtmek isterim.
Sizi ve Cahide Hanım'ın sayfasını mutlaka daha ayrıntılı inceleyeceğim.
Teşekkür ederim. Beğendiğinize sevindim.
YanıtlaSil