Köfteyi ne ile servis yaparsınız?
Makarna ?
Pilav ?
Patates kızartması?
Yoksa patates püresi mi ?
Püre ile köfteyi bir arada pişirip, o şekilde sunmaya ne dersiniz?
İşte bu tarif, ikisinin bir arada olduğu ve hem göze hem damağa hitap eden bir tarif.
Misafir için uygun, şekil vermekle uğraşmadığınız için pratik.
Bizimkilerin acelesi yüzünden ben fazla kızartamadım ama siz üzerini biraz daha fazla kızartabilirsiniz.
Not: Bu ölçü kare Borcam içindir.
"Afiyetle Kalın"
PATATES PÜRELİ TEPSİ KÖFTESİ;
Malzemeler;
Köfte malzemesi;
Yarım kilo köftelik kıyma,
2 su bardağı ekmek içi,
1 adet orta boy soğan,
Yarım demet maydanoz,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 adet kırmızı biber,
Tuz, karabiber,
Damak tadınıza göre; kimyon, kırmızı biber gibi baharatlar.
Patates püresi için;
1 kilo haşlamalık patates,
2 yemek kaşığı tereyağ,
1 su bardağı süt,
Tuz ve karabiber.
Üzerine serpmek için;
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.
Fırın tepsisini yağlamak için;
3 yemek kaşığı sıvı yağ.
Tarifi;
Patatesleri iyice yıkayın ve bol su ile haşlayın.
Kıymayı, ekmek içini, yumurtayı, rendelediğiniz soğanı, çok küçük doğradığınız kırmızı biberi, incecik doğradığınız maydanozu, tuzu, karabiberi ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyerek iyice yoğurun.
Kare Borcam'ı yağlayın.
Hazırladığınız köfte harcını tepsinin dibine dümdüz olacak şekilde yerleştirin.
Haşlanan patatesleri soğuk suyun içine atın ve soyun.
Sıcakken çatalla iyice ezin.
İçine tuz, karabiber, tereyağ ve sütü ilave ederek pürüzsüz oluncaya kadar yoğurun.
Patates püresini tepsideki köftenin üzerine yayın.
Hazırladığınız malzemeyi önceden ısıttığınız orta hararette ki (180 derece) fırında pişirin.
Köftenin pişmesine yakın, kaşar rendesini ekleyin.
Kaşar eriyip, hafif kızarıncaya kadar fırında pişirin.
Pişen yemeğinizi dilimleyerek sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Püreyle ve patates kızartmasıyla severim:)
YanıtlaSilBu fikir de çok hoşuma gitti.
Ellerine sağlık canım..
Harika ikili ne de güzel olmuş sunumda çok şık...Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilSevgiler...
ben sizin ressam olduğunuzu düşünüyorum ellerinize sağlık bu görüntü ancak tablolarda bulunur selamlar
YanıtlaSilçok güzel bir tarif...
YanıtlaSilbendede tam tersi bir tarif vardı...kıyma üstteydi:))
ikisi bi arada nefis olmuş ve harika görünüyor..
ellerine sağlık....
süsleme şahane....bu onuda harikasın zaten diyecek bişey bulamıyorum.....
çok çok çok öpüyorum:)
çok şık bir sunum.tadındanda hiç şüphem yok.
YanıtlaSilbu arada yılbaşı gecesi için tarçınlı çöreğini arkadaşım duyuşen tavsiye etmiştim.oda yapmış.birlikte afiyetle yedik.
paylaştığın için sağol.:))
Çok zevkli yaratıcı ve beceriklisin Muhteremcim yine harikalar yapmışsın ellerine kollarına ruhuna sağlık...
YanıtlaSilMisafirlere afiyet olsun...........
püreli kesinlikle ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilSunum süper...
Muhteremcim gene harikalar yaratmışsın canım:)nefis görünüyor ellerine emeğine sağlık canım.kocaman sevgiler..
YanıtlaSilGoruntu nefis. Eminim tadi da oyledir. Ellerine saglik. Mutlu Yillar..
YanıtlaSilHarika bi fikir. Teşekkürler tarif için
YanıtlaSilBU TARİF TAM BANA GÖRE OLMUŞ PÜREYEDE KÖFTEYEDE BAYILIRIM SEVGİLER
YanıtlaSilmuhterem hanım bu tariften denemek istiyorum bende,kare borcam kaç cm ebatlarında acaba?
YanıtlaSilbirde kıymayı yarı kıvamda pişirip üzerine patatesi sonradan yayıyordum ben bu şekilde tam pişiyormu köfte?
bazen köftenin içine karbonat ve süt koyuluyor bu köftenin yumuşak olmasınımı sağlıyor acaba?
son sorumda köfteyi gündüzden pişirsek üzerini sarıp bekletsek akşam misafir gelemeye yakın üzerine patatesini yaysak köftenin tadında ve dokusunda değişiklik olurmu?(sertleşme gibi)
Sevgili Gülşen,
YanıtlaSilKullandığım Borcam'ın ölçüsü 28 X 28 cm.
Ben kıymayı tamamen çiğden koydum, en altta olduğu için gayet iyi pişti.
Ben köftenin içine hiç bir zaman süt yada karbonat koymadığım için bu sorunun cevabını bilmiyorum.
Köftemi hep tarifini verdiğim şekilde hazırlarım.
Köfteyi gündüz pişirmeni önermiyorum, akşama kadar kuruma ihtimali var.
Köfteyi ve püreyi hazırlayıp, tepsiye yerleştirip, üzerini kapatıp, çiğ olarak dolapta bekletip, akşam yemeğe yakın fırında pişirebilirsin.
Borcamın çatlama ihtimaline karşın, buzdolabından çıkar çıkmaz sıcak fırına koymadan biraz oda ısısında bekletmelisin.
Kolay gelsin.
pratik ve çok şık:)) yanlız mümkünse önceden ısıtılan fırının derecesini öğrenebilirmiyim??
YanıtlaSilMerhaba,
SilŞimdi siz sorunca tarife hiç derece yazmadığımı fark ettim.
Hemen düzeltip, derecesini yazayım.
Ben doğalgazlı fırın kullandığım için elektrikli fırın derecesi vermem biraz zor oluyor.
Fakat son dönemde gelen derece isteği üzerine genellikle doğalgazlı fırında ki ısı derecesi ile elektrikli fırın derecesini denkleştirerek yazmaya başladım.
Eski tariflerimde ısı ayarını yazmıyordum ama son dönemde verdiğim tariflerde ısı derecesini vermeye özen gösteriyorum.
Bu tarifte fırın ısısının doğalgazlı ve tüplü fırınlar için orta hararette olması gerekiyor, elektirikli fırın için 180 derece.
peki ortalama kaç dakikada pişer... bu arada emeğinize sağlık
YanıtlaSilYukarıda ki yanıtta yazdığım gibi benim fırınım doğalgazlı, bu yüzden çok ağır pişiriyor.
SilElektrikli fırında yarım saatte pişen börek, doğalgazlı fırında 40-50 dakika da pişebiliyor.
Bu yüzden net bir süre veremiyorum.
Ama köftesinin pişmesi için en az 30 dakikaya ihtiyaç var.
Pişirirken arada bir bakıp, pişip pişmediğini kontrol etmelisiniz.
Siz fırında pişerken ilk seferinde kaç dakikada piştiğini not alıp, bizede sonucu yazarsanız çok sevinirim.
Kolay gelsin.
Pürenin uzerine domates ve biber dilimlersek nasıl olur acaba? Sulanip göruntuyu bozar mi
YanıtlaSilMerhaba,
SilÖncelikle sorunuza geç cevap vediğim için ne olur kusura bakmayın.
Ben 20 Temmuz'dan beri tatil için köyde ki evimizdeyim, internet çok az çektiği için ve sadece telefonla girildiği için sorunuza hemen cevap veremedim.
Pürenin üzerine domates ve biber dilimleri yerleştirebilirsiniz, domates suyunu salsa bile pişerek tekrar çekecektir ama domates ve biber eklerseniz kaşar ilave etmeyin. Biberin yanmaması için ilk önce üzerini folyo ile örtüp, sonradan açarak pişirmeye devam edin.