Pek çok kişi silikon kalıpları zararlı bulduğu için almıyor.
Ben silikon kalıplara karşı değilim, kaliteli ve güvenilir markalar olduktan sonra alıp kullanıyorum.
Bu kalıplar tariflerinize şekil vermekte çok kolaylık oluyor, kekiniz-hamurunuz kalıptan çok kolay çıkıyor.
Bu kalıplardan biriside gül şeklinde silikon kalıplar, bende bu kalıplardan aldım.
Silikon kalıpla kek yapılır diye düşünerek kek yaptım, çok kolay şekillendi ve kalıptan çıktı.
(O keklerin resimlerini henüz yayınlamadım)
Sonra bir kaç yerde bu kalıplarla poğaça yapıldığını gördüm, çok hoşuma gitti.
Hemen denedim, gül şeklinde daha önce mayalı poğaça tarifi vermiştim, o tarifte hamura siz şekil veriyorsunuz, fakat hamur mayalı olduğu için piştikçe kenarları açılabiliyordu.
Bu kalıpta bu sıkıntı yok, şekil vermek için uğraşmıyorsunuz, pişerken açıldı mı diye endişelenmiyorsunuz.
"Afiyetle Kalın"
GÜL KALIBINDA POĞAÇA;
Malzemeler;
1 su bardağı süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 yumurta, akı içine sarısı üstüne,
1 paket instant maya (10 gramlık)
2 çay kaşığı tuz,
2 çay kaşığı toz şeker,
Yaklaşık 3,5 yada 4 su bardağı un,
İç malzemesi için;
100 gram beyaz peynir,
4-5 dal maydanoz.
Ayrıca;
Gül şeklinde silikon kalıp.
GÜL KALIBINDA POĞAÇA TARİFİ;
Mayayı ılık sütte eritin.
İçine yumurta beyazı, sıvıyağ, tuz, şeker ve unu ekleyerek
yumuşak bir hamur yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek 10 dakika bekletin.
Daha sonra küçük bir mandalina büyüklüğünde pezilere ayırıp,
yuvarlayın.
Gül şeklinde ki silikon kalıplarınızı yağlayın.
Yağlamayı poğaçanın daha kolay çıkması için değil, daha iyi kızarması için yapıyoruz.
Silikon kalıpların içine çok ince bir tabaka yumurta sarısı sürün.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın.
Elinizle yuvarlayıp açın, içine maydanozlu peynir yerleştirin.
Uçlarını elinizle birleştirip yuvarlayın.
Kalıba yerleştirirken ek yeri yukarı, pürüzsüz yüzeyi kalıbın içine gelsin.
Not;
Bu malzeme ile 25-26 adet poğaça çıkıyor.
Hazırladığınız poğaçaları 1 saat mayalandırın.
Üzerine yumurta sarısı sürün.
Önceden ısıtılmış, orta hararette ki (175 derece) fırında pişirin.
Not;
Fırında ağır ağır piştiği zaman hem içi, hem kenarları daha güzel kızarıyor.
Piştiği zaman üzerini nemli bir bez ile örtün.
Poğaçalarınız arttığı zaman mutlaka buzdolabı poşetinde veya kapaklı bir kapta ağzı kapalı olarak muhafaza edin.
Sabaha pamuk gibi yenmeye hazır olacaktır.
İsterseniz derin dondurucuya kaldırabilirsiniz, servisten 2-3 saat önce dondurucudan çıkardığınızda poğaçalarınız yenmeye hazır olacaktır.
"Afiyet Olsun"
Ellerinize sağlık Muhterem ablacım çok güzel olmuşlar kalıpların ne marka bende silikonlardan korkanlardanım
YanıtlaSilSağol Ayşecim,
SilKalıplarımı Eminönü'nde ki Kürkçü Han'da Paşabahçe bayisi olan ve bu tarz mutfak ürünleri satan bir mağazadan aldım.
Markası "king soon"
Gayet zarif ve lezzetli görünmekle kalmayıp marifetli ellerin dokunuşlarını da görüyor gibiyim.Ellerine sağlık ;)
YanıtlaSilÇok naziksiniz, teşekkür ederim :)
SilÇok güzel olmuş çok güzel bir fikir ellerine sağlık sevgiler
YanıtlaSilTeşekkür ederim Minecim :)
Sileeeeeeee hayatımızda kolaylıklara yer açmamız lazım değil mi ama ? ellerinize sağlık
YanıtlaSilZaman bu kadar kısayken kolay ve pratik olan ürünleri denemek lazım, teşekkür ederim Tuba :)
SilHarika görünüyor ellerinize sağlık..:) sevgiler
YanıtlaSilteşekkür ederim :)
SilEllerine sağlık harika görünüyorlar sevgiler
YanıtlaSilTeşekkür ederim Özgen :)
SilHanımefendi, poğaçalar çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilMaya konusundaysa minik bir katkı yapmak istiyorum.
Tarifte instant kuru maya kullanılması gerektiğini belirtmişsiniz.
Bu maya tipin su veya sütle aktifleştirmek gerekmiyor.
Aktif kuru maya olsa idi, o zaman aktifleştirmek gerekirdi.
Hangi maya tipi ne şekilde kullanılacak, karıştıran olursa zaten
ambalajında açıklama yer alıyor.
Selam ve saygılarımla.
Merhaba,
SilMaya konusunda ki bilgi için teşekkür ederim.
Bu tür mayalarda aktifleştirme gerekmediğini biliyorum ama ön yargımızı kıramayıp yine bildiğimiz gibi yapıyoruz :)