21 Şubat 2015 Cumartesi

ZARF BÖREĞİ

Hazır yufka ile çeşit çeşit börek yapabilirsiniz.
Misafir hazırlığında, sıkışık zamanda can kurtarır : )
Canınız börek çektiğinde hazır yufkanız varsa kısa zamanda hazırlayabilirsiniz.
Bazısının iç malzemesi farklıdır, bazısının şekli, bazısının sosu, bazısının da sunumu farklıdır.
Zarf böreği de hazır yufka ile yapılan börek çeşitlerinden birisi, yapımı ve servisi kolay.
Bu arada şunu da belirteyim, zarf böreğinin iki çeşidi var.
1.si yufkayı bütün olarak zarf şeklinde katladıktan ve pişirdikten sonra servis esnasında kesilen zarf böreği, 2.si de bugün tarifini verdiğim küçük zarf böreği.
Geçtiğimiz günlerde zarf böreği ile misafir ağırlayınca daha önce tarifini vermediğimi fark ettim.
Hemen yapılış aşamalarının resmini çekerek tarifi hazırladım.
Menüsünde zarf böreği olan çay masası BURADA
Kahvaltı masaları BURADA  ve BURADA
"Afiyetle Kalın"


muhteremle afiyetle
ZARF BÖREĞİ; (12 Adet)
Malzemeler;
3 adet yufka, (1 yufkadan 4 adet börek çıkıyor)
1 su bardağı sıvı yağ,
3 yemek kaşığı su,
İç Malzemesi;
200 gram beyaz peynir,
Maydanoz,
Üzeri için;
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı yoğurt,
Çörekotu.

zarf böreği nasıl katlanır?
ZARF BÖREĞİ TARİFİ;
1-Yufkayı düz bir zemine serin, üzerine su ile karıştırdığınız sıvı yağdan sürün.
2-Alt ve üst yarısını ortaya doğru katlayın, tekrar sulu yağ sürün.
3-Sağ ve sol tarafını da ortaya doğru katlayın, tekrar sulu yağ sürün.
4-Ortaya çıkan büyük kareyi, yukarıdan aşağıya ve sağdan sola keserek dört küçük kare ortaya çıkarın.
   Ortasına maydanozlu peynir yerleştirin.
5-Yufkanın kenarlarını iç malzemesinin üzerine bohça kapatıyormuş gibi kapatın.
6-Yufkayı kapattığınızda zarf gibi görünecektir.
7-Hazırladığınız börekleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine kapattığınız kısımları aşağıya bakacak şekilde   yerleştirin, diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın.
8-Yoğurt, yumurta ve sıvı yağı karıştırıp, hazırladığınız böreklerin üzerine sürün.
    Üzerlerine çörekotu serpin.
9-Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında pişirin.

nasıl yapılır?
"Afiyet Olsun"

12 yorum:

  1. Adsız21:12

    Dondurucuya koyup sonra pişirsek olurmu.lütfen cevap verinin .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bu böreği hazırladıktan sonra dondurucuya koyabilir, sonra pişirebilirsiniz.
      Kolay gelsin.

      Sil
  2. ne güzel anlatmışsınız bilmeyenler kolaylıkla yapabilecek ellerinize sağlık nefis görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, şekilli tariflerin yapılışı resimlerle daha kolay anlaşıldığı için resimli yayınlamaya gayret ediyorum.

      Sil
  3. Adsız15:42

    Ben bunun içine kavrulmuş kıyma,haşlanmiş bezelye,küçük küp havuç ve patates karışımlı iç koyarak ve aynı şekli vererek kolay talaş böreği yapıyorum kıyma yerine küçük küp doğranmiş tavuk da oluyo herkese tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bende zarf böreğini genellikle bezelyeli yaparım, mesela üstte ki yazıda bahsettiğim kahvaltı ve çay misafirlerime bezelyeli olarak hazırladım.
      Bu bölümde ki zarf böreklerini hazırlarken peynirli iç kullanmayı tercih ettim.
      Fakat dediğiniz gibi bezelyeli, garnitürlü, tavuklu veya kıymalı çok güzel oluyor.
      Öneriniz için teşekkürler.

      Sil
  4. Adsız21:58

    Pınar sedef ünalin tarifine benziyor cooook severim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Benim tarifini verdiğim zarf böreğini biz ailecek yıllardır yaparız, pınar hanımın böyle bir tarifi olduğunu siz belirtince öğrendim.
      Sayfasına gidip baktım, evet onun tarifide aynı bu şekilde hazırlanıyor.
      Ne tesadüf ki bir önce ki yorumda tarif edilen iç malzemesi ve tarifle birebir aynı şekilde hazırlanmış.
      2 yorumuda yazan aynı kişi mi merak ettim :)
      Bu arada;
      Yıllardır beni takip edenler bilir, ben bir yerden tarif deneyip yapar ve yayınlarsam mutlaka o kişiye link verir, yazımda bunu belirtirim.

      Sil
  5. zeynep17:49

    Merhaba. Ellerinize sağlık.bezelyeli icten yapsak nasil hazirliyorsunuz icini sadece bezelye mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zeynep,
      Böreği bezelyeli yapınca sadece bezelye kullanmıyorum.
      Eğer varsa kavrulmuş eti soğanla biraz kavurup, üzerine bezelye, bezelye büyüklüğünde doğranmış havuç, kırmızı biber, patates gibi sebzeleri ekliyorum.
      Havuç ve patates gibi sert sebzeler yumuşayıncaya kadar yemek gibi pişiriyorum.
      Bazen börek için akşamdan kalan bezelye yemeğini kullanıyorum.
      Bence bezelye böreklere çok yakışıyor.
      Kolay gelsin.

      Sil
  6. Adsız12:20

    Yağlı kağıt yerine tepsiyi yaplayıp pişirsek bi sorun olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Elbette sorun olmaz, tepsiyi yağlayarak böreklerinizi dizebilirsiniz.
      Biz son yıllarda tepsi temiz kalsın diye yağlı kağıda biraz fazla yöneldik, o yüzden tarif verirken bu şekilde yazıyorum.
      Kolay gelsin.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...