29 Aralık 2016 Perşembe

SULTAN TATLISI

Sultan tatlısı geçtiğimiz günlerde resimlerini yayınladığım çay masasının son tarifi, çay masasının resimleri BURADA
Sultan tatlısı şerbetli bir hamur tatlısı, en önemli özelliği hamurun yuvarlandıktan sonra önce süte batırılıp sonra haşhaş tohumu ile kaplanması.
Tatlıyı yaparken "acaba bu kadar haşhaş rahatsız edici olur mu? tadını nasıl etkiler? " diye düşünmüştüm ama hiç sorun olmuyor, hamuru da çok lezzetli olan bir tatlı.
Bundan sonra sık sık menülerimde Sultan tatlısına yer vereceğim.
Bu malzemelerle iri bir ceviz büyüklüğünde hamuru yuvarladığınız zaman 24-25 adet tatlı çıkıyor.
Kalabalık misafir için boyutunu küçültebilirsiniz, o zaman üzerine sığmayacağı için ceviz yerine fındık içi yerleştirebilirsiniz.
Sizi yine bol resimli bir tarif bekliyor😉😊
"Afiyetle Kalın"

SULTAN TATLISI; (24 Adet)
Malzemeler;
125 gram tereyağı veya margarin,
Yarım su bardağı irmik,
Yarım su bardağı pudra şekeri,
1 adet yumurta,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
2,5-3 su bardağı un,
1 adet limonun rendelenmiş kabukları,
Üzeri için;
1 büyük çay bardağı mavi haşhaş,
1 büyük çay bardağı süt,
1 adet yumurtanın beyazı,
24-25 adet ceviz içi,
Şerbeti için;
2,5 su bardağı su,
2 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
Yarım limon.

SULTAN TATLISI TARİFİ;
Önce şerbeti için su ve şekeri kaynatmaya başlayın.
İçine vanilya ve 1 tatlı kaşığı limon suyu ekleyin, kaynadıktan 10 dakika sonra kapatın.
Soğumaya bırakın.
Hamuru için un hariç malzemeleri karıştırın.
Unu azar azar ilave ederek hamuru yoğurun.

Hazırladığınız hamurdan iri bir ceviz büyüklüğünde parça alıp yuvarlayın.
Yuvarladığınız hamuru önce süte sonra haşhaşa batırın, fırın tepsisine dizin.

Bütün hamur bittikten sonra bir adet yumurtanın beyazını çırpın.
Ceviz içini önce yumurta akına batırın sonra hamurun tam ortasına hafifçe bastırarak yerleştirin.
Not;
Yumurta akı cevizin pişince düşmesini engellemek için kullanılıyor.

Hazırladığınız tatlıyı önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin.

Piştikten sonra ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin.
Tatlı ılıktan biraz daha sıcak, şerbet soğuk olacak şekilde şerbetini dökün.
Not;
Bu tatlının üst kısımlarına şerbet ulaşmıyor, bu sebeple arada bir alt üst çevirerek şerbetin üst kısımlarına da ulaşmasını sağlayın.

"Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...