Her yıl balık ilk çıktığında fiyatı yüksek olur, sonra giderek fiyatı düşmeye başlardı.
Bu yıl henüz fazla indirim olmadı, hava sıcaklıklarının yüksek olması sebebiyle balığın soğuk sulara gitmesi yüzünden fazla balık yokmuş, bu da balık fiyatlarının artmasına sebep oluyormuş.
Türk Halkının, özellikle balıkseverlerin çok sevdiği, fiyatı her zaman hesaplı olan hamsi de bu yıl fazla indirim görmedi.
Üstelik fiyatı düşmediği halde tezgahta olanlar da fazla büyük olmayan küçük hamsilerden oluşuyor.
Bugünkü tarif için hamsi almaya karar verdiğimde, tezgahta ki hamsiler küçüktü ama mecburen yine de aldım.
Tarifi yapmaktan çok, temizlemek ve kılçığını tamamen çıkarmak zor oldu😕
Tariften bahsedecek olursam;
Hamsi kuşu, özellikle Karadeniz de çok sevilen ve yapılan bir tarif.
Fakat hamsi kuşu tarifinin pek çok çeşidi var.
Bazı tariflerde, sadece 2 hamsinin birbiri ile yapıştırlıp kızartılması ile hazırlanmış.
Bazı tariflerde içi boş olarak sarılmış.
Benim bugün vereceğim hamsi kuşu tarifinde 3 adet temizlenmiş hamsinin içine soğan ve maydanozla yapılan bir iç yerleştiriliyor ve sarılıyor.
Mısır unu ile sağlamlaştırılan hamsi sarması, bu şekilde küçük bir kuşa benziyor.
Eminim büyük boy hamsilerde bu benzerlik daha çok belli oluyordur.
"Afiyetle Kalın"
Hamsi ile hazırladığım diğer tariflerim;
Hamsi Çorbası
Kağıtta Kokusuz Hamsi
Tavada Hamsi
Hamsi Şiş
Hamsi Buğulama
Kerevizli Hamsi Buğulama
Sebzeli Hamsi
Hamsili Pilav (tencerede)
Hamsili Pilav (tepside ve porsiyonluk)
HAMSİ;
Hamsi adı arkaik Kolh dili kökenlidir ve orijinal prototipi
"Küçük Sivri Balık" anlamındadır.
Vücut, ip şeklinde hafif yassılaşmış olup yanlarda
yuvarlaktır.
Alt dudak mevcut değildir, üst çene ise uzun olup, sırt rengi koyu
mavi siyahımsı, alt taraf açık renklidir. Yan tarafları parlaktır. Kuyruk
yüzgeci homoserk yapıdadır.
Hamsi, subtropikal iklim denizlerinde 400 metre derinliğe
kadar olan alanda yaşayan oseanodrom bir tuzlu su balığıdır. En iyi uyum
sağladığı su sıcaklığının 21 °C olduğu kabul edilmektedir.
En çok Karadeniz,
Azov Denizi, Marmara Denizi ve Akdeniz'de yaşamaktadır. Süveyş Kanalı, Süveyş
Körfezi, Norveç ile Londra arasındaki Avrupa kıyıları, Güney Afrika'da az
sayıda bulunur.
Sürüler halinde yaşar ve 18 cm'e kadar büyür. Ocak - Mart
arasında beslenmek için sahillere yaklaşır. Gündüzleri 30–40 m. derinlerde,
geceleri yüzeye yakınlarda dolaşır. 1 yaşından itibaren olgunluğa erişip 18°-20
°C sularda, 25–60 m. derinliklerde ve az tuzlu sularda üreyip yaklaşık 40.000
yumurta döker. Kayıtlara geçmiş en uzun yaşam süresi 5 yıldır.
Doğu Karadeniz bölgesinde Ekim ayının ikinci haftasında
gırgır adı verilen çevirme ağlarıyla avlanmaktadır.
Hamsinin Faydaları;
Hamsi yağda eriyen A ve D vitaminleri yönünden oldukça
zengindir.
Hamsi etinde yüksek miktarda sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, iyot ve fosfor bulunmaktadır.
Hamsi etinde yüksek miktarda sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, iyot ve fosfor bulunmaktadır.
Hamsinin içindeki minerallerden kalsiyum ve magnezyum kemik
ve dişlerin gelişiminde büyük rol oynadıklarından bebek ve çocukların hamsi
yemesi oldukça önemlidir.
Hamsi, barındırdığı omega-3 yağ asitlerinin kandaki
kolesterolü ve kan basıncını düşürerek kalp sağlığını koruyucu etkisi sebebi
ile günümüzde en fazla tercih edilmesi gereken besin maddesidir.
Hamsi kötü kolesterolü düşürür, kan basıncını ayarlar, kalp
ritim bozukluğunu önler. Bunun yanı sıra; kanın damar çeperinde pıhtılaşmasını
önler, kanı inceltir, migren ve depresyona iyi gelir.
Hamsi, akciğer hastalıklarının önlenmesinde olumlu etkiye
sahiptir.
Kemik erimesi hastalığına karşı iyi gelen hamsi, seratonin hormonunu
artırarak sinirleri rahatlatır ve felç riskini azaltır.
Hamsi cilt için de oldukça faydalı bir besindir. Tırnak, saç
ve deri sağlığı için tüketilmesi gerekir.
Hamsi Yemekleri;
Türkiye'nin her bölgesinde tüketilmesine karşın Karadeniz
kültürü ve mutfağının değişmez bir parçası olarak en çok yemeği bu coğrafyada
yapılmaktadır.
Bazı hamsi yemekleri; Hamsi buğulama, hamsi tava, hamsi
salatası, hamsili pilav, hamsili börek, pazılı (lamesli) hamsi, hamsili pide,
hamsili poğaça, hamsikoli (hamsili mısır ekmeği), kiremitte hamsi, sirkede
hamsi, hamsi salamurası, hamsi turşusu, hamsili baklava, hamsi kuşu (hamsi
puli) ve hamsi köftesidir.
Kaynak HAMSİ KUŞU;
Malzemeler;
Yarım kilo hamsi,
8-9 dal maydanoz,
1 adet orta boy kuru hamsi,
2 adet taze soğan,
Tuz,
1 su bardağı mısır unu,
Kızartmak için;
1 su bardağı sıvı yağ.
HAMSİ KUŞU TARİFİ;
Hamsinin başını koparın, iç kısmını ve kılçıklarını temizleyin.
İyice yıkayıp, sularını süzdürün.
Tuz serpip, harmanlayın.
Taze soğanı, kuru soğanı, maydanozu incecik doğrayın.
Çok az tuz serpin, karıştırın.
Hamsilerin orta kısmına soğanlı iç malzemesinden yerleştirin.
İç malzemesinin üzerine tekrar bir hamsi daha yerleştirin.
Elinizdeki diğer hamsilerle birlikte yavaşça yuvarlayarak sarın.
Hazırladığınız hamsi kuşunu mısır ununun içine bırakın.
Hamsi kuşunun şeklinin bozulmadan kalması için her tarafını iyice mısır ununa bulayın.
Bütün balıkları bu şekilde hazırlayıp, tepsiye dizin.
Tavaya bir su bardağı sıvı yağ dökün.
İyice ısındıktan sonra hazırladığınız hamsi kuşlarını kızartın.
Sıcak olarak, bol yeşillik ve salata eşliğinde servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...