5 Eylül 2006 Salı

FASULYE DİZMESİ

Taze fasulye yaz aylarında bol tüketilen ama fazla pişirme seçeneği olmayan bir sebze.
Bu tarifi Lezzet dergisinin bir sayısında görmüştüm.
Her çeşit fasulyeyle yapılabiliyor ama en güzel çalı fasulyesiyle oluyor.
Bir de taze fasulyeyi kırmadan haşlayıp salata tabağına yerleştirip üzerine kızdırılmış tereyağ dökerek yapılan bir salatası var oda lezzetli oluyor.
"Afiyetle Kalın"

FASULYE DİZMESİ;
Malzemeler:

1 kilo çalı fasulye
3 adet orta boy soğan
3 adet orta boy domates
Tuz ve yarım çay bardağı zeytinyağ
Yapılışı:
Taze fasulyeleri temizleyin.
Dilediğiniz boyda fazla ufaltmadan kırın.
Soğan ve domatesleri halka halka doğrayın.
Sırasıyla önce taze fasulyenin yarısını karnıyarık tenceresine dizin.
Üzerine halka halka doğradığınız soğan ve domatesten dizin.
Kalan fasulyeyi soğan ve domatesi tekrar dizin.
Tuzunu ayarlayın 1-1.5 su bardağı su koyun.
Zeytinyağını üzerine gezdirin.
Kısık ateşte sanki yaprak dolması pişiriyormuş gibi ağır ağır pişirin.
Hafif ılınınca servis yapın.
"Afiyet Olsun"

3 Eylül 2006 Pazar

ETLİ PATATESLİ BÖREK


Yufka her ev hanımının sıkışık anında kurtarıcısı olabiliyor.
Ulaşılmasıda kolay, nerdeyse mahalledeki bakkalınızda bile bulabilirsiniz.
Fakat sürekli aynı model böreklerden yapmak sıkıcı olabiliyor.
Bu böreği annem yapıyor. Model olarak pastanelerdeki böreklere benziyor.
Bu böreği yapacağım zaman evdekilere "annem usulü börek yapacağım" desem hemen anlıyorlar.
Etli patatesli de nefis oluyor ama içini başka malzemelerle de hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

ETLİ PATATESLİ BÖREK;
Malzemesi:

1 kilo yufka
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
içi için:
3 adet haşlanmış,püre yapılmış patates
200 gram kuşbaşı et
Tuz,kırmızı pul biber,kekik
Yapılışı:
Patatesleri haşlayıp püre yapın.
Kuş başı etleri zar büyüklüğünde doğrayın.
Tencereye etleri koyup kavurun.
İsterseniz orta boy soğanları küçük doğrayıp ete katabilirsiniz.
Etler piştikten sonra patateslerle birlikte karıştırın.
Tuzunu ve ağız tadınıza uygun baharatları ekleyin.
Yufkayı ortadan ikiye bölün.
Yarısının üzerine yağ,yoğurt ve yumurtadan oluşan karışımı sürün.
Patatesli içten her tarafına eşit miktarda yerleştirin.
Yufkayı rulo yapıp iki ucunu tam ortasında birleştirin.
Tekrar açıkta kalan uçlarını bir araya getirin.
Sıvı yağla yağladığınız fırın tepsisine dizin.
Üzerine içi için hazırladığımız karışımdan sürüp kızgın fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"

1 Eylül 2006 Cuma

DAMLA ÇİKOLATALI TOP KEK

Bu tarifi bir gazetenin haftasonu yemek kitabı eki olan "şımartan tatlar" kitabından aldım.
Bu arada;
Bu resim benim Muhterem'le Afiyetle için çektiğim ilk yemek resmi.
Blog açsam mı? açmasam mı?  diye düşünürken yemek resimleri çekmeye devam ediyordum.
Bu tarifi anneler gününde hazırlamış, anneme giderken yanımda götürmüştüm.
Kekleri pişirirken mutlaka kağıt pasta kapsülünü borcamın krem karamel kaplarına yerleştirin çünkü kağıt kalıplar çok güçsüz, hamuru taşıyamıyorlar.
"Afiyetle Kalın"

DAMLA ÇİKOLATALI TOP KEK;
Malzemeler;

3 yumurta,
2 su bardağı toz şeker,
125 gram margarin,
4 çorba kaşığı yoğurt,
4 su bardağı un,
1 paket vanilya,
1 paket kabartma tozu,
1 tatlı kaşığı karbonat,
1 çay bardağı damla çikolata,
1 çay bardağı içi çekilmiş fındık,
Keklerin üzerine serpmek için pudra şekeri(isteğe bağlı).
TARİFİ:
Margarini eritip soğutun.
Yumurtaları çukur bir kaba alıp toz şekeri ilave ederek mikserle iyice çırpın.
Margarin ve yoğurdu ekleyip tekrar çırpın.
Un,vanilya kabartma tozu ve karbonatı ayrı bir kapta harmanlayıp yumurtalı karışıma azar azar ekleyin.
İyice karşıtırıp pürüzsüz bir hamur hazırlayın.
İçine damla çikolata ve kıyılmış fındık ekleyin.
Küçük metal kaplara yada borcamın krem karamel kaplarına kağıt kalıplar yerleştirin.
Her birine birer tatlı kaşığı kek hamuru boşaltın.
Önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Soğuduktan sonra isterseniz pudra şekeri serpin.
"Afiyet Olsun"