10 Eylül 2006 Pazar

SOĞANLI YUMURTA

Bu tarifi rahmetli kayınvalidemden öğrenmiştim.
Soğanlı yumurta en sevdiği yemeklerden biriydi.
İnsan aman altı üstü soğanlı yumurta diyor ama Usaş'ın özelleştirilmesinin 10. yılında
Osmanlı'nın 700.yılı anısına Gategourmet tarafından 1999 yılında Sn. Nevin Halıcı'nın hazırladığı "Siniden Tepsiye" isimli kitapta bu tarifin padişahlara sunulduğundan, hatta en iyi soğanlı yumurtayı pişiren Enderun Efendisi'ni padişahın kendisine Kilercibaşı seçtiğinden bahsediyor.
Yani padişahlara layık bir yemek.
Yumurtasını isterseniz çırpın, isterseniz bütün pişirin.
"Afiyetle Kalın."

SOĞANLI YUMURTA;
Malzemesi :

3 büyük boy beyaz soğan,
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 çay kaşığı toz şeker,
Yarım çay bardağı su,
2 yumurta,
Tuz, isteğe bağlı kırmızı yada karabiber.
TARİFİ:
Soğanları piyazlık doğrayın.
Teflon tavaya sıvı yağı dökün, soğanları kavurmaya başlayın.
Soğanlar biraz kavrulunca yarım çay bardağı su,1 çay kaşığı toz şeker atıp ağır ağır pişirin.
Soğanlar pişince tuzunu atın ve yumurtaları kırın.
Eğer karıştırmadan pişirecekseniz yumurtaların sarısının üzerine bir yemek kaşığı su dökün.
Kapak kapatarak pişirin, yumurtanın üzeri su ve kapak sayesinde bembeyaz olacaktır.
Yumurtaları karıştıracaksanız, yumurtayı başka bir kapta çırparak soğanlara ekleyin.
Yumurtalar pişince, soğanlı yumurtanız hazır.
"Afiyet Olsun."

7 Eylül 2006 Perşembe

BEYAZ ÇİKOLATA SOSLU KAKAOLU KEK

kakaolu kek
Dr.Oetker' in soslarını kullanıyor musunuz?
Ben meyvalı ve çikolatalı olanları hiç evden eksik etmiyordum.
Şimdi beyaz çikolata soslusu çıktı.
Tek kelimeyle harika, kekin üzerine döktüğünüz zaman tadı yaş pasta gibi oluyor.
Tabii benim kekimin üzerine biraz fazla kakao tozu kaçtığı için bir tarafı yanık gibi duruyor.
Hemen belirteyim, kekin üzeri yanık değil, sadece fazla kakao dökülmesinden böyle görünüyor.
"Afiyetle Kalın"


BEYAZ ÇİKOLATA SOSLU KAKAOLU KEK;
Malzemesi;

1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı süt,
4 adet yumurta,
1,5 su bardağı toz şeker,
1 paket kabartma tozu,
3,5 su bardağı un,
2 çorba kaşığı kakao,
Sos İçin;
1,5 su bardağı süt,
1 paket Dr. Oetker beyaz çikolata sosu

BEYAZ ÇİKOLATA SOSLU KAKAOLU KEK TARİFİ:
Yumurtaları ve şekeri krema kıvamı alana dek çırpın.
İçine kabartma tozu ilave edilmiş unu katıp karıştırın.
İçine sıvı yağı ve sütü katın.
Kakaoyu ekleyip iyice karıştırın.
Kek kalıbını margarinle yağlayıp unlayın.
Fazla ununu silkeleyin.
Hazırladığımız kek hamurunu kek kalıbının içine dökün.
Önceden ısıttığınız orta hararetteki fırında ağır ağır pişirin.
Kekler ağır ağır pişmeyi çok seviyor.
En az yarım saat veya 45 dk kendi halinde ağır ağır pişsin.
Kekiniz piştikten, soğuduktan sonra kalıptan çıkarın servis tabağına alın.
Beyaz çikolata sosunu üzerindeki tarife göre pişirin.
Karıştıra karıştıra soğutun kekin üzerine yayın.
Üzerine toz kakao serpin.
Aman dikkat edin benim gibi kakaoyu çok kaçırmayın!
"Afiyet Olsun"

6 Eylül 2006 Çarşamba

PALAMUT TAVA

2006-2007 Balık sezonu açıldı.
Vatana ve millete hayırlı olsun!
Belki fırında çipura tarifinden hatırlarsınız, ben balık yiyemiyorum.
Sevmiyorum demek istemiyorum ama yiyemiyorum.
Balık deyince 1 km öteye kaçıyorum.
Eşimde benim aksime balığı çok sever.
Hafta başında balık sezonunun açıldığını haberlerden seyrederken, bana bakıp muzip muzip gülüyordu.
Bende hiç yapmadığım halde dün balıkçıya gidip onun için palamut aldım.
Yeterki balık yemem için beni zorlamasın.
Eminim ailece tam bir balık düşkünü olan ablamın evinde bayram havası vardır.
"Afiyetle Kalın"

PALAMUT TAVA;
Malzemeler:

2 adet palamut,
1 su bardağı mısır unu,
1 su bardağı sıvı yağ,
Tuz.
TARİFİ:
 Palamutları balıkçı da dilim olarak kestirin.
Bol suda yıkayıp temizledikten sonra süzgece alıp suyunu süzdürün.
Tavayı ocağa yerleştirip, içine sıvı yağ dökün.
Kızgın yağda tuzlanıp, mısır ununa bulanmış palamut dilimlerini kızartın.
Bol soğanlı ve limonlu kıvırcık salata ile birlikte servis yapın.
"Afiyet Olsun"