9 Kasım 2006 Perşembe

BEYAZ ÇİKOLATA SOSLU PASTA


Bu pastayı yaptığım gün annemle birlikte bir aile dostumuzun mevlidine katılmıştık.
Mevlid Anadolu yakasındaydı.
Sağolsun eşim, akşam saatinde yollarda uğraşmayalım diyerek gelip bizi aldı.
Eşimle, "annemi yemek yedirmeden bırakmayalım" diye düşündük.
Hemen abim ve yengemlere de haber verdik.
Ben evdeki malzemelerden çorba-pilav-salatayı hazırladım.
Eşimin aldığı tavukları da hazırlayıp, fırına verdim.
Ben bir yandan "acaba tatlı yapsam mı, yoksa bu koşuşturmanın içine tatlıyı hiç araya sıkıştırmasam mı" diye düşünerek yemeği hazırladım.
Sonra aklıma evdeki hazır pasta tabanı ve çikolata sosları geldi.
Hemen hem beyaz hem çikolatalı olan sosları ayrı ayrı pişirdim.
Evde ki muzları ara kata, file fındıkları yanlarına döşedim.
Bol soslu bu pastayı 15 dakikada hazırladım.
Tadı nefisti fakat soslar akıcı bir kıvamda olduğu için sürekli bir yayılma eğilimindeydiler : )
Yine de iyiki yapmışım tatlıyı çok seven yeğenlerime, kızıma ve bize çayın yanında güzelce eşlik etti.
"Afiyetle Kalın"
BEYAZ ÇİKOLATA SOSLU PASTA;
Malzemeler;
1 paket hazır pasta tabanı,
1 poşet beyaz çikolata sosu,
Sosu pişirmek için; 2 su bardağı süt,
Keki ıslatmak için;
3 adet tatlı mandalina,
İçi için;
2 adet muz,
Süslemek için;
1 su bardağı file fındık,
1 paket çikolata sosu,
Sosu pişirmek için; 2 bardak süt.
TARİFİ;
Pasta tabanının yarısının iç kısmına 1.5 mandalinayı iyice sıkın.
Mandalinanın etli bölümlerinden de eklemenizi tavsiye ederim.
İkişer bardak süt ile beyaz ve çikolatalı sosları ayrı ayrı pişirin.
Mandalinanın suyu ile ıslattığınız iç kısma biraz beyaz çikolatalı sos sürün.
Üzerine muz doğrayın.
Kekin diğer yarısını da kalan 1.5 mandalina ile ıslatıp, muzların üzerine kapatın.
Beyaz çikolatalı sos ile pastanın her tarafını kaplayın, düzgün olmasına gerek yok.
Nasıl olsa kendi bildiğince akacak.
Pastanın kenarlarına döndüre döndüre file fındıkları yapıştırın.
Pastayı vaktiniz varsa buzdolabında 1-2 saat dinlendirdikten sonra servis yapın.
"Afiyet Olsun"

7 Kasım 2006 Salı

HAMSİLİ PİLAV (TENCEREDE)

Muhterem'le Afiyetle
Bir varmış, bir yokmuş!
Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, ülkelerden birinde bir aile yaşarmış.
Anne balık yiyemezmiş, baba balığı çok severmiş.
Çocukların da balıkla pek arası yokmuş.
Ailenin babası umutlarını yitirmemiş "gün gelecek sizde balık seveceksiniz "diye umut etmiş.
Ne yazık ki anne ve çocukları henüz balığı sevememişler.
Baba eve balık getirdiği zaman sadece kendisi yemiş.
Bir gün belki bugün yerler diye düşünerek eve 2 kilo! hamsi ile gelmiş.
Anne de ne yapsın, can sıkıntısından hamsili denemeler yapmış.
Daha önce hiç pişirmediği ve yemediği, sadece resmini gördüğü hamsili pilav yapmış.
Bir iki aksilik dışında gayet güzel olmuş ama pilavı balık yiyemediği için yememiş.
Baba da umutlarını başka bahara saklamış.
Gökten 3 balık düşmüş, üçünü de baba yemiş! 😄😄😄


5 Kasım 2006 Pazar

SEBZELİ GÖKKUŞAĞI

Bu tarifi hangi kategoriye yerleştireyim diye epey düşündüm, aperatifler diye bir kategori bile açmayı düşündüm ama aperatif daha çok yemekten önce içilen iştah açıcı içkiye denirmiş.
Atıştırmalıklar, ortaya karışık gibi aklıma bir çok isim geldi.
Bazısına güldüm geçtim tabii.
Meze olmaz, salatada pek değil, şimdilik yemekler kategorisine yerleştirip, daha sonra uygun isim bulursam değiştiririm.
Ben aslında Çin usulü sebze kavurmaya niyetlendim, ortaya bu çıktı.
En büyük sorun soya filizini bulmaktı.
Çoğu büyük marketlerde aradım, sonunda Carrefour'da buldum.
Soya filizini çok severim, kavurmasıda çok güzel olur.
Bu sebzelerin içinde en nazlısı, kabaktı.
Göz açıp kapayana kadar haşlanmış ve yumuşamıştı.
İsterseniz ortaya sarımsaklı yoğurt yerleştirin, isterseniz ince şeritler halinde doğranıp, kavrulmuş biftek yerleştirin, karar sizin.
Bu tarif sebze ile yapılınca hanımlara, etle yapılınca beylere hitap ediyor.
*Bu arada; Kategori-Etiket isminde kararsız kalmıştım, yorum yazıp "garnitürler olabilir" diyen blogcu arkadaşım Güliz'in fikri hoşuma gitti.
Hemen garnitürler kategorisi açıp, bu tarifi oraya yerleştiriyorum.Teşekkürler Güliz.
*Bu arada Lama mutfakta "süper yemekler" olabilir demiş, sağol canım ama mütevaziliği elden bırakmamak lazım😄😄😄
"Afiyetle Kalın"