16 Kasım 2006 Perşembe

DOMATESLİ BULGUR PİLAVI VE BAGET

Muhterem'le Afiyetle
Bulgur pilavı, domatesli yada şehriyeli olarak sık sık masamızda yer alır.
Ayrıca bakınız; Müceddere (yeşil mercimekli bulgur pilavı)
Resimde ki bagetlerin üzerine, bulgur pilavı için hazırladığım domatesli sostan döktüm.
Makarnanın pirinçten, bulgurunda makarnadan daha az zararlı olduğunu okumuştum.
100 gram bulgurda;
kolesterol 0,
kalori 346,
karbonhidrat 74.6,
protein 12.5,
yağ 0.8 gram, olduğunu biliyor musunuz?
" Afiyetle Kalın"

DOMATESLİ BULGUR PİLAVI ve BAGET;
Malzemesi;

2 su bardağı pilavlık bulgur,
1 yemek kaşığı tereyağ-1 çay bardağı sıvıyağ,
4 olgun domates,
2 orta boy soğan,
2 adet sivri biber,
2 diş sarımsak,
1 yemek kaşığı kuru nane,
Tuz.
TARİFİ;
 Bulguru ayıklayın yıkayıp, süzün.
Pilav tencerenize sıvıyağı koyup, rendelenmiş domatesleri ekleyin.
Domateslerin üzerine, rondoda incecik doğradığınız soğanları, yine küçük kestiğimiz sivri biberleri ekleyip, biraz kavurun.
Suyunu salıp çeken domateslerin içine, rendelediğiniz sarımsakları ekleyin.
Hazırladığımız domatesli sosun içine tereyağını ekleyip,1 yemek kaşığı kuru naneyi(nane isteğe bağlı) bulgurları da ekleyerek biraz daha kavurarak suyunu ve tuzunu ekleyin.
Pilavın suyunu bulgurun üzerini biraz geçecek şekilde ekleyebilirsiniz.
Bulgur çok fazla su çekmiyor az su eklemekte fayda var.
Pilavın suyu kaynadığı zaman ocağı kısıp ağır ateşte pişirin.
Domatesli sosu bol yaparsanız, haşladığınız bagetlerin üzerine dökerek, bagetleri lezzetlendirebilirsiniz.
" Afiyet Olsun "

13 Kasım 2006 Pazartesi

YEŞİL ZEYTİNLİ, KUBBE PATATES SALATASI

YE # 16 PATATESLİ TARİFLER
Bir yemek etkinliğin de daha birlikteyiz.
Bu ayın konusu, patates.
Eminim blogcu arkadaşlar tüm hünerlerini gösterip, çok ilginç tarifler hazırlamıştır.
Ben bu ay ki etkinliğe "yeşil zeytinli, kubbe patates salatası" tarifi ile katılıyorum.
Bu tarifi "şımartan tatlar-mezeler ve zeytinyağlılar" kitabında gördüğüm anda yapmaya karar vermiştim, kısmet etkinliğe hazırlamakmış.
Bu salatanın tek zor tarafı biberli zeytinleri kesmek ve kaseye dizmek.
Bu ay ki etkinlikte Evren'e (anneminmutfakokusu ) konuk oluyoruz, kendisine teşekkür ediyor, kolay gelsin dileklerimi iletiyorum.

*Zeytinlerin dizilişini daha ayrıntılı yazmam konusunda istek var.
İşte ayrıntılar;
Zeytinleri doğradıktan sonra kasenin ortasından başlayarak,
kenarlarına doğru dize dize kasenin içini kaplayın.
Kasenin dibi bitince, kenarlarına başlayın.
"Afiyetle Kalın"

YEŞİL ZEYTİNLİ, KUBBE PATATES SALATASI;
Malzemeler;

1 Kilo haşlamalık patates,
2 Orta boy kuru soğan,
1 demet dereotu,
1 Çay bardağı sıvıyağ- tuz,
300 Gram biberli yeşil zeytin,
Süslemek için;Maydanoz yaprakları.
TARİFİ;
Patatesleri iyice yıkayıp, haşlayın.
Haşlanan patatesleri sıcakken soyup, ezerek püre yapın.
Soğanları rondo da iyice kıyıp, 2 kaşık yağ ile kavurun.
Patates püresinin içine kavrulmuş soğanları, incecik kıydığımız dereotunu, sıvıyağı, tuzu ve istediğiniz baharatı ekleyerek iyice karıştırın.
Yuvarlak bir kaseye halka halka doğradığımız biberli yeşil zeytinleri, hiç boşluk kalmayacak şekilde dizin.
Zeytinleri bozmadan kasenin içine kaşık kaşık patates püresini bastırarak yerleştirin.
Buzdolabında 1 saat dinlendirdiğiniz salatanızı, düz bir servis tabağına ters çevirerek çıkarın.
Maydanoz yapraklarıyla süsleyip, servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

10 Kasım 2006 Cuma

TENCEREDE KUZU ŞİŞ

Artık havalar soğudu, balkonda-bahçede yada terasta mangal yapmak riskli iş.
Sanki terasım-bahçem varmış gibi yazıyorum, ne yazık ki terasım ve bahçem yok.
Balkonda da komşulara karşı mangal işi olmuyor.
Mangal işlerini bizim ailede terası olan abim, bahçesi olan eniştem yapar.
Bende elektrikli bir ızgara var,onunla avunuyorum.
Çöp şişleride ya fırında pişiriyorum yada bu tarif gibi salçalı sosla tencerede pişiriyorum.
Misafiriniz geldiğinde de yapabilirsiniz, pilavın yanına çok yakışıyor.
"Afiyetle Kalın"

TENCEREDE KUZU ŞİŞ;
Malzemeler;

1 Kilo kuzu kuşbaşı,
Yarım kilo arpacık soğan,
2 Yemek kaşığı biber salçası,
Tuz ve 1 paket çöp şiş.
İsteğe bağlı kekik.
TARİFİ;
Arpacık soğanları soyup hazırlayın.
Etleri yıkayıp,1 et, 1 arpacık soğan olmak üzere şişe geçirin.
Karnıyarık tenceresi gibi yayvan bir tencereye, hazırladığınız şişleri dizin.
Üzerine biraz sıvıyağ gezdirebilirsiniz,kuzu eti yağlı olduğu için ben yağ kullanmadım.
2 yemek kaşığı biber salçasını 1 su bardağı su ile ezip,etlerin üzerine dökün.
Tuzunu,kekiğini serpip,ağır ateşte ara sıra şişlerinden çevirerek pişirin.
"Afiyet Olsun"