20 Ocak 2007 Cumartesi

KAKAOLU KREP İÇİNDE MUZLU RULO

Tarifin ismi, içinde neler olduğunu tam anlamıyla anlatıyor.
Bu tarif Oktay Ustanın yemek kitabından.
Kitapta ki tarifte kreplere bal sürülüyor, ben bal yemediğim için bal yerine reçel kullandım.
Orjinal ismide "Kakaolu Krep İçinde Ballı Cevizli Muzlu Rulo"
Tarifte ceviz var ama ben antep fıstığı kullandım.
"Afiyetle Kalın"
KAKAOLU KREP İÇİNDE MUZLU RULO;
Malzemeler;

2 adet yumurta,
1 su bardağı soğuk süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
2 çorba kaşığı kakao,
Aldığı kadar un,
3 adet muz,
1 çay bardağı antep fıstığı,
1 çay bardağı süzme bal veya reçel.
TARİFİ;
Çukur bir kaseye yumurtayı, sütü, sıvıyağı, kakaoyu koyup, çırpma teliyle iyice çırpın.
Üzerine alabildiği kadar un ekleyip, ayran kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz.
Hazır hale gelince yağlanmış teflon tavayı orta hararetteki ocakta ısıtıp, krep hamurundan
ince bir tabaka halinde dökün.
Kızaran krepleri bir tepsiye alıp, soğutun.
Soğuyan kreplerin üzerine bal yada reçel sürün.
Üzerine ceviz yada antep fıstığı serpin.
Bütün yada bölünmüş olarak muz koyup, krepleri sarın.
Bir parmak genişliğinde kesip, dilimleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"

18 Ocak 2007 Perşembe

MANİSA KEBABI

Bugünkü tarifi yine Lezzet dergisinden öğrenmiştim.
1997 yılı Nisan sayısında bu tarif verilmişti.
Bu yemeği bir gün önceden kalan etli bezelye yemeğinizle de hazırlayabilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken tek şey, kreplerin ince ve büyük pişirilmesi.
Kalın oldukların da size direniyorlar ve bohça gibi kapanmıyorlar.
Bazı yerlerde fırına verirken üzerine kaşar yerleştirdiklerini gördüm, bu tamamen size kalmış bir şey, isterseniz kaşar, isterseniz domates dilimi yerleştirin.
Birde ben iç malzemesine küçük mantarlardan ekledim.
"Afiyetle Kalın"


16 Ocak 2007 Salı

TEPSİDE VE PORSİYONLUK HAMSİLİ PİLAV

pirinç pilavı
Bu ayın yemek etkinliğinin konusu "pirinçli yemekler" olarak belirlendi. 
Bende bu etkinlik için 2 çeşit pilav hazırladım.
İlk tarifim Sebzeli-Tavuklu Pilav Pastası oldu, tarifi 👉BURADA
Yemek etkinliği için hazırladığım 2. pilav tarifim ise "hamsili pilav" oldu.
Daha önce Borcam tarzı tencerede hamsili pilav tarifi vermiştim.
Bu sefer porsiyonluk yani tek kişilik ve tepside hamsili pilav tarifi vereceğim.
Porsiyonluk olan hamsili pilav servis kolaylığı için çok iyi bir seçenek oluyor.
Pilavınız dağılmadan servis yapabiliyorsunuz.
Tepside olan hamsili pilavı da mümkünse masada servis yapın.
Bütünlüğü bozulmadan önce masada kendisini bir göstersin 😏
TEPSİDE HAMSİLİ PİLAV;
Malzemeler;

1.5 Kilo kılçıkları temizlenmiş hamsi,
3 bardak pilavlık pirinç,
yarım su bardağı sıvı yağ,
1 çay bardağı kuş üzümü,
1 çay bardağı dolmalık fıstık,
yarım demet dereotu,
Tuz,
Borcam'ı yağlamak için 2 tatlı kaşığı tereyağ.


TEPSİDE HAMSİLİ PİLAV TARİFİ;
Hamsinin kılçıklarını temizleyip, yıkayıp süzün.
Tepsiyi tereyağı ile yağlayın.
Süzülen hamsilerin tuzunu ilave edip, karıştırın.
Yağladığınız borcama hamsilerin içi size bakacak şekilde sıkı sıkı dizin.


Dereotlu pilavı daha önce verdiğim tarifle pişirebilirsiniz.
Hazırladığınız iç pilavı, dizdiğiniz hamsilerin üzerine yerleştirin.


Tepsinin kenarından sarkan hamsileri pilavın üzerine doğru kapatın.
Geri kalan hamsilerle tepsinin üzerini tamamen kaplayın.
















 
 
 
Orta hararette ki fırında, hamsiler hafif kızarıncaya kadar pişirin.
Kızaran hamsili pilavınızı servis tabağına ters çevirerek, sıcak sıcak servis yapın.

hamsili pilav tarifi
PORSİYONLUK HAMSİLİ PİLAV;
Eğer hamsili pilavı az kişiye yapacaksanız bu hali tam size göre.
Tek kişilik güveç kaplarında veya bu tarifte ki gibi sufle kaplarında porsiyonluk olarak hazırlayabilirsiniz.


Malzeme ve yöntem tepside yapılan ile aynı, porsiyonluk hamsili pilav için fırına dayanıklı sufle kabı kullandım.
"Afiyet Olsun"