20 Şubat 2007 Salı

MAYALI RULO KEK


Muhterem'le Afiyetle
MAYALI RULO KEK;
Yemek etkinliği için hazırladığım 2. tarif Mayalı Rulo kek.
Bu tarifi "Yuva maya" tarif kartlarından öğrenmiştim.
Tarifteki ölçülere uyunca ne tatlı, nede tuzlu diyebileceğim bir tat çıkıyordu ortaya.
Bende şeker oranını arttırarak, üzerine ceviz serperek tatlı bir kek, şeker oranını düşürüp, tuzunu arttırarak, üzerine çörek otu serperek tuzlu bir kek elde ediyorum.
Her mayalı tarifte olduğu gibi bu tarifte de bekleme süresine uyarsanız, sonuç sizi memnun ediyor.
Ben vaktim az diye düşük ayarlı fırında mayalandırdım, yanlarında çatlamalar oldu.
Tabakta ki kekte gördüğünüz çentikler o çatlamanın ürünü : )
Kendi halinde mayalanmasını beklerseniz içi gözenekli ve çok daha iyi oluyor.


MAYALI RULO KEK;
Malzemeler;
500 gram un,
1 su bardağı süt,
2 çay bardağı şeker,
1 yumurta,
80 gram margarin,
1 tutam tuz,
1 paket 11 gramlık kuru hamur mayası,
Üzerine; 1 yumurta sarısı,
Kakaolu hamur için; 3 çorba kaşığı kakao.
TARİFİ;
Un, tuz, şeker ve mayayı karıştırın.
Süt ve yumurtayıda karışıma ekleyerek hamurunuzu ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun.
Hamurunuza oda sıcaklığındaki margarinide ekleyerek, hamur parlak ve pürüzsüz olana kadar yoğurun.


Hamuru iki eşit parçaya ayırın, bir parçasına kakaoyu ekleyin.
Kakao eklediğiniz hamuru kahverengi renk alana kadar iyice yoğurun.
Hamurların üzerini nemli bir bezle örterek oda sıcaklığında 20 dakika dinlendirin.


Dinlenen hamurları merdaneyle ayrı ayrı dikdörtgen olacak şekilde ve 40 cm. uzunluğunda açın.
Beyaz hamur altta kalacak şekilde, iki hamuru üst üste koyarak rulo şeklinde yuvarlayın.


Rulo kekinizi yağlanmış dikdörtgen Borcam kek kalıbı gibi bir kalıba yerleştirin.


Üzerine temiz bir bez örtün ve sıcak bir yerde, iki kat kabarana kadar bekletin.


Kabaran hamurun üzerine yumurta sarısı sürerek ısıtılmış fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"

 

19 Şubat 2007 Pazartesi

DAMALI BATON KEK ve MAYALI RULO KEK

Muhterem'le Afiyetle

YE # 19 YEMEK ETKİNLİĞİ = KEK TARİFLERİ
19. Yemek etkinliğimizin konusu kek tarifleri olarak belirlendi.
Ben bu ay 2 tarifle etkinliğe katılıyorum.
Damalı baton kek "şımartan tatlar" kitabının kapağında yer alıyordu.
Geçen haftada Hürriyet'in eki olan kitapçıkta tarifi vardı.
Mayalı rulo keki ise Lezzet'in yıllar önce verdiği Yuva mayanın hazırladığı tarif kartlarından öğrenmiştim.
Bu ay ki ev sahibimiz http://www.kekevi.com/ sitesinin sahibi Ayşenur Hanıma teşekkür ediyor, kolay gelsin diyorum.
"Afiyetle Kalın"

14 Şubat 2007 Çarşamba

KIRMIZI GÜL TATLISI

şerbetli gül tatlısıDoğrusunu söylemek gerekirse sevgililer gününe pek itibar etmiyorum ama bugün verilecek bir tarif için gül tatlısı biçilmiş kaftan.
Hatta şöyle bir sloganda yazabiliriz "Elinde 1 buket gülle gelen sevdiğinize, 1 tabak gül tatlısı ikram etmeye ne dersiniz?"
Bu tatlı, bloglar arasında Şaziye Hanım'ın katmer poğaçası kadar popüler oldu.
Neredeyse denemeyen, yapmayan kalmadı.
Ben bu tatlıyı ilk defa yemek günlüğüm-Emel'de görmüştüm.
Daha sonra pek çok blogda karşıma çıktı ama bir gün bloglar arasında dolaşırken kırmızı gıda boyası ile yapılmış olanı gördüm.
Şimdi o blog kimindi? kim yapmıştı? hatırlamıyorum ama fikir çok hoşuma gitti, en kısa zamanda yapmaya karar verdim.
Baharatçıdan da kırmızı gıda boyasını bulunca hiç vakit kaybetmeden deneyip, yaptım.
Bu benim ilk denememdi ve hiç bir sorunla karşılaşmadım.
Gülleri tepsiye yerleştirirken yapraklarını geriye doğru açıp, şekil vermeye çalışmayın, fırında ısındıkça geriye doğru açılıyor zaten.
Bardakla kestiğiniz yuvarlakları üst üste dizip sardığınız zaman eğer en alttakinden başlayarak sararsanız rüzgar gülü gibi oluyor ama en son yerleştirdiğiniz yuvarlaktan başlayarak sararsanız tam tomurcuklu bir gül oluyor.
Daire şeklinde kestiğiniz hamurları beşli olarakta sarabilirsiniz, altılı olarakta sarabilirsiniz.
Resimde gördüğünüz gülleri beşli olarak hazırladım.
Not;
Çay bardağı ile kestiğiniz zaman daha çok, yaklaşık 32 - 33 adet gül elde edebilirsiniz.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisinde pişirip, daha sonra Borcama dizip, şerbetini döktüm.
Ben hem beyaz, hemde kırmızı yaptım.
Bizimkiler gıda boyasına alışık olmadıkları için eşimde, oğlumda beyaz olanları tercih ettiler.
"Afiyetle Kalın"

muhteremle afiyetle 
KIRMIZI GÜL TATLISI;
Malzemesi;
Hamur Malzemesi;

1 su bardağı sıvı yağ,
Yarım su bardağı yoğurt,
1 su bardağı irmik,
1 adet yumurta,
Yarım paket oda sıcaklığında yumuşamış margarin,
1 paket vanilya,
Yarım paket kabartma tozu,
1 çorba kaşığı sirke,
1 tutam tuz,1 çay kaşığı kırmızı gıda boyası,
Aldığı kadar un,
Şerbeti için;
3 su bardağı su,
2.5 su bardağı toz şeker,
Çeyrek limonun suyu,
Üzeri için;
 1 su bardağı kavrulmuş fındık.

Kırmızı gül tatlısı nasıl yapılır?
KIRMIZI GÜL TATLISI TARİFİ;
Şerbet malzemelerini bir tencerede kaynatıp, söndürmeye yakın limonunu sıkın.
Hamura ait malzemelerden un, kabartma tozu, vanilya hariç tüm malzemeyi karıştırın.
Daha sonra kabartma tozu-vanilya ve aldığı kadar unu eleyerek ilave edin.
Hamurunuz kulak memesi yumuşaklığında olmalı.
Hazırladığınız hamuru ikiye ayırın, yarısına çay kaşığı ile kırmızı gıda boyası ilave edip, iyice yoğurun.
Hamurunuz kıpkırmızı olacaktır.


Hazırlanan hamuru merdane ile 3-4 mm kalınlığında açın.


Çay bardağı veya su bardağı ile daireler kesin.


5 tanesini yarısının üzerine gelecek şekilde üst üste dizin.


En son yerleştirdiğinizden başlayarak üst üste dizdiğiniz hamur dairelerini sararak rulo yapın.







Ruloları tam ortasından ikiye kesin.



gül tatlısı tarifi


Kestiğiniz kısım altta kalacak şekilde yağlanmış fırın tepsisine dizin.
Güllerin tam ortasına kavrulmuş fındık yerleştirin.
Orta hararetteki fırında üzeri hafif kızarıncaya 20 – 25 dakika kadar pişirin.


Tatlı sıcak, şerbet ılıkken şerbetini dökün.
Tatlıların şerbeti iyice çekmesi için alt üst çevirerek şerbeti çekmesini sağlayın.
“Afiyet Olsun”