8 Kasım 2007 Perşembe

YUMURTALI PIRASA

Kış sebzeleri tezgahlarda ki yerlerini çoktan aldılar.
Gerçi son yıllarda yaz yada kış farketmeden çoğu sebzeyi ve meyveyi her mevsim bulabiliyoruz.
Mesela çocukluğum da kış gelince domatesi bulmak mümkün değildi.
Bahar ve yaz aylarında domates çıkınca büyük bir özlemle domatesle hasret giderirdik.
Mis gibi kokusuyla domates salatasını masamızdan eksik etmezdik.
Kahvaltı da üzerine beyaz peynir serpiştirilmiş domates salatası nefis olur.
Şimdi domatesi yılın her ayı, her mevsimi bulmak mümkün.
Mümkün olduğunca meyveyi ve sebzeyi mevsiminde almaya çalışıyorum.

Bu yazı hiç pırasalı bir tarif yazısına benzemedi : )
Pırasaya dönersek, ne yazık ki sevmeyeni çok olan bir sebze.
Çok şükür bizim evde hiç sebze seçilmez, benim bamya yememem dışında hepimiz her sebzeyi yeriz.
Pırasayı zeytinyağlı, etli yada yumurtalı olarak sık sık pişiririm.
Yumurtalı olana eşim "pırasalı mıhlama" diyor.
Bazen kahvaltı da bile yumurtalı olanı pişiriyorum.
Yumurtasını çırparakta ekleyebilirsiniz, bütün olarakta pişirebilirsiniz.
Yumurtanın üzerine 1-2 kaşık su döküp, tencere veya tavanın kapağını kapatarak pişirirseniz üzeri bembeyaz olacaktır.
"Afiyetle Kalın"


YUMURTALI PIRASA;
Malzemeler;
1 kilo pırasa (daha çok beyaz yerleri),
Yarım çay bardağı zeytinyağ,
Kişi sayısına göre yumurta,
Tuz,baharat.
Yapılışı;
Pırasanın dış yapraklarını temizleyerek, yıkayın.

 
Verev şeklinde ince ince doğrayın.
Pilav tenceresi veya tavada pişirmenizi öneririm.
Tencereye biraz yağ dökün.
Tenceredeki zeytinyağının üzerine, doğradığınız pırasaları ve tuzunu ekleyin.
Pırasaları kavurun, suyunu salıp - çektiğinde halâ pişmemişse yarım çay bardağı su ekleyebilirsiniz.
İstediğiniz baharatı karabiber-kırmızı pul biber v.b. kullanabilirsiniz.


Pişen pırasanın üzerine yumurtaları kırın, yumurtalar için de biraz tuz serpin.
Yumurtaların üzerine 2 kaşık su dökün ve tencerenin kapağını kapatın.
Yumurtalar istediğiniz kıvamda pişince yemeğiniz hazır.
"Afiyet Olsun"

6 Kasım 2007 Salı

MİNİK KEK PASTA

Kevgir dergisinin Kasım sayısını okudunuz mu?
Zerrin ve Esra yine birbirinden güzel tarifler ve dosyalar hazırlamışlar.
Emeği geçen,tarif gönderen diğer arkadaşlarımızın da ellerine sağlık.
Bende bu ay ki dergiye "Minik Kek Pasta" tarifimi gönderdim.
Oldukça basit ve pratik bir tarif, denemenizi tavsiye ederim.
Kekiniz kabarmadığı zaman da bu şekilde değerlendirebilirsiniz.
Bu şekilde kesince hemen hemen 15-18 adet kek çıkıyor.
Daha ince keserek kalabalık misafirlerinize hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"


2 Kasım 2007 Cuma

KAĞITTA LÜFER BALIĞI

muhteremle afiyetle

Hafta sonu geldi, pek çok ailede hafta sonları balık yeniyor.
Bizde ise balık, ben yiyemediğim için eşimin canı ne zaman isterse alıp, geldiğinde oluyor.
Bu lüferleri geçen hafta getirdi.
Bende ne zamandır kağıtta balık denemek istiyordum.
Baktım bu iş için boyu posuda uygun, lüferleri kağıtta pişirdim.
Gayet kolay oldu, evde balık kokusu olmadı, kızartma olmadığı için hafif oldu.
Sebzelerde çok güzel pişmişti, eşim seve seve yedi.
Yağlı kağıdı, fırın poşetinden daha çok seviyorum.
Bazen balığı, poşeti unladığım halde ayırmak zor oluyordu.
Kağıtta böyle bir problem yok.
Balığı kağıda yerleştirin, üzerine soğan ve yeşillikleri dizin, tuz, baharat serpin, kağıdı kenarlarından katlayıp, fırında pişirin, bu kadar kolay ve hafif.
"Afiyetle Kalın"

kağıtta balık nasıl yapılır?

KAĞITTA LÜFER BALIĞI;
Malzemeler;
2 adet lüfer balığı,
2 adet kuru soğan,
2 adet domates,
yarım demet maydanoz,
yarım demet dereotu,
4 yemek kaşığı zeytinyağı,
4 tatlı kaşığı biberiye,tuz,
1 adet limon,
2 adet kare şeklinde kesilmiş yağlı kağıt.
KAĞITTA LÜFER BALIĞI TARİFİ;
Balıkçıda temizlettiğiniz lüferleri yıkayıp, temizleyin.
Balığın büyüklüğüne göre kare şeklinde yağlı kağıdı kesin.
Kağıdın üzerine balıkları yerleştirin, tuzunu serpin.

 
Üzerine piyazlık doğradığınız soğanları ve domatesleri yerleştirin.
Doğradığınız maydanoz ve dereotunu, 2 tatlı kaşığı biberiyeyi, 2 yemek kaşığı zeytinyağını, halka halka doğradığınız limonları yerleştirin.
Sebzeler içinde biraz tuz serpin.

 
Kağıtların kenarlarını kıvıra kıvıra kağıdı kapatın.
Kağıtları yerleştirdiğiniz tepsiyi, önceden ısıtılmış fırına verin.
Servis yaparken kağıtlı yada kağıtsız servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"