12 Şubat 2008 Salı

MUZLU RULO PASTA


Bu pastanın tarifini Disal'den aldım.
Benim pasta Saliha'nın ki gibi modern görünüşlü değil, klasik usulde oldu ama bu pastada gördüğüm hindistan cevizini kakaoya bulama fikri çok hoşuma gitti ve kivili pasta da bu fikri kullandım.
Pastayı Ekim ayının sonuna doğru yapmıştım ama yayınlamaya bir türlü fırsat bulamadım.
Kızımın arkadaşı bize gelecekti, Hilal'in doğum gününe de 3-4 gün vardı.
Hilal "anne bize bugün pasta yaparsan, doğum günümde pasta istemem" demişti.
Bende arkadaşı geldiği gün bu pastayı yaptım.
Tabi kızım doğum gününde duygu sömürüsü : ) yapıp, o günde fındıklı pasta yaptırdı.
"Afiyetle Kalın"


11 Şubat 2008 Pazartesi

BÖBREK YAHNİSİ

Sakatat sever misiniz?
Çoğunuzun "Hayııır" dediğini duyar gibiyim.
Bende karaciğer (o da Arnavut ciğeri olursa), kekikli tavuk ciğeri ve yürek dışında sakatat sevmem.
Eşim sakatatı çok sever,her türlüsünü yer.
Balık konusunda olduğu gibi onun için pişirip,ben yemiyorum.
Bu böbrekcik, (cik diyorum çünkü bu yıl kurbanda 7 ortaktık ve kişi başına düşen böbrek miktarı bu kadardı) kurban bayramında ki kurbanımızdan.
İlk böbrek pişirişimi hatırlıyorum da,o ne kokuydu öyle, mutfakta hatta evde duramayacak kadar kötü kokuyordu.
Acemilik tabi, ben nerden bileyim böbreğin 1-2 gün suyun içinde ama sık sık suyu değiştirilerek tutulduğunu.
Taze gelen böbreği hemen bir kat yıkayıp,pişirmiştim.
Kanı süzen ve idrar üreten bir organ olduğunu düşünürsek hemen pişirmek pek iyi bir fikir değilmiş : (
Artık pişirmeden 2 gün önce buzdolabında 1 kase suyun içinde tutup, sık sık suyunu değiştiriyorum.
Sanki yine aynı kokuyu duyarmışım gibi bol bol soğan-biber-domates ve kekik ekliyorum.
Tam resmi çekeceğim zaman pişmiş soğan-biber ve domatesten böbreklerin seçilmediğini farkettim.
Bende tabağa domatesten bir adacık yapıp, pişmiş böbrekleri onun üzerine yerleştirdim.
Allah'tan eşim kolesterol konusunda hassas, yılda bir-iki kez bu tür sakatat yemeğe razı oluyor.
"Afiyetle Kalın"

BÖBREK YAHNİSİ;
Malzemeler;
1 çift dana böbreği,
3 adet domates,
3 adet soğan,
3 adet sivri biber,
2 yemek kaşığı kekik,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
1 çay kaşığı karabiber-tuz-zeytinyağ.
Yapılışı;
Böbrekleri doğrayıp,bir kasenin içinde suya koyun ve sık sık suyunu değiştirerek mümkünse 1 gün suda bekletin.
Pişireceğiniz zaman tencereye 3-4 kaşık zeytinyağı dökün.
Üzerine suyunu süzdüğünüz böbrekleri ekleyin ve kavurun.
Domates-biber ve soğanı doğrayıp,böbreklere ekleyin.
Kendi damak tadınıza uygun baharatları ve tuzunu ekleyin.
Ağır ateşte pişirin,sıcak sıcak servis yapın.

"Afiyet Olsun"

8 Şubat 2008 Cuma

ÖRGÜLÜ MİLFÖY BÖREK

peynirli milföy
Milföy hamuru buzluktan eksik edilmeyecek bir lezzet.
Tadının güzelliği yanında, vakit darlığında misafir için kurtarıcı bir ürün.
Tatlısı-tuzlusu hatta mantısı bile yapılıyor.
Bu örgü şeklinde ki milföyü ablamdan öğrendim.
Efe'nin doğum günü için bize toplandığımızda, tavuklu milföy pişirecektim.
Ablam da "ben yeni bir şekil öğrendim onu yapayım" dedi ve milföylerin birazı ile hemen bu böreklerden  hazırladı.
Bu şekli o gün ablamdan öğrendim, daha sonra da sık sık yaptım.
Birde içine elmalı-tarçınlı-cevizli bir iç hazırlayıp, piştikten sonra üzerine pudra şekeri dökerek tatlısını hazırlıyorum.
Elmalı-tarçınlı milföyün tarifi 👉BURADA
Bu tariflerin mönüsünde yer aldığı çay masasının resimleri de 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"


ÖRGÜLÜ MİLFÖY BÖREK;
Malzemeler;
1 paket milföy hamuru,
Beyaz peynir,maydanoz,
Üzerine sürmek için;
1 yumurta sarısı.
Çörekotu.


ÖRGÜLÜ MİLFÖY BÖREK TARİFİ;
Buzunu çözdürdüğünüz milföy yaprağını çam ağacının yaprakları gibi kesin.

 
İçine maydanozlu peynir yada ağız tadınıza uygun (patates-sosis-ıspanak gibi)bir iç yerleştirin.

Başında ki ve sonunda ki parçayı içine katlayın, kestiğiniz kenarları saç örgüsü yapar gibi bir sağdan,bir soldan alarak iç malzemesinin üzerine kapatın.
Yağlı kağıt serdiğiniz yada hafif yağladığınız tepsiye yerleştirin.
Üzerine yumurta sarısı sürüp,çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"