20 Mayıs 2008 Salı

GÜLİZAR


PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 23=GÜLİZAR
23.cü etkinliğimizin ev sahibi; "Derya'dan lezzetler" sitesinin sahibi, Derya.
Tarifimin ismi;Gülizar.
Bu tarif yıllar önce Lezzet dergisinin ilk sayılarından birinde çıkmıştı.
Orjinal tarifin içinde kavrulmuş pırasa ve havuç var ama herkes pırasayı yemediği için ben her zaman garnitürlü yapıyorum.
Servisi oldukça kolay, yapımı basit, çay saatleri için harika bir salata diyebilirim.
"Afiyetle Kalın"


GÜLİZAR;
Malzemeler;
1 kilo haşlamalık patates,
1 su bardağı garnitür,
1 çay bardağı konserve mısır,
1 demet maydanoz,
Tuz ve sıvıyağ.
Üzerine serpmek için;kırmızı pul biber.
Yapılışı;
Patatesleri haşlayıp, soyun.
Sıcakken iyice ezin, tuz ve 3-4 kaşık sıvıyağ ekleyerek pürüzsüz oluncaya kadar yoğurun.
Garnitürü ve mısırı süzüp, biraz tuz serpin.
Patatesten cevizden büyük parça koparıp, elinizle yuvarlayın ve açın.
İçine 1 tatlı kaşığı garnitür yerleştirip, kapatarak yuvarlayın.
Maydanozu çok ince kıyın ve hazırladığınız patates toplarını maydanoza bulayın.
Hazırladığınız topları servis tabağına yerleştirin ve ortalarına 1 çay kaşığı kırmızı pul biber dökün.
"Afiyet Olsun"

17 Mayıs 2008 Cumartesi

MEYVA SOSLU MUHALLEBİ

Bizim evde sütlü tatlıların yeri bir başkadır.
Canımız tatlı istediğinde ilk önce sütlü tatlı aklımıza geliyor ve sütlü tatlı yapıyorum.
Şerbeti olmadığı için bize daha az zararlıymış gibi geliyor.
Misafirlerime de tatlı yapacağım zaman ilk öncelik sütlü tatlıda olur.
Bu muhallebiyi önceden sade yapıyordum ama Zerrin'de gördüğüm kurutulmuş meyva ile yapılan irmik tatlısından sonra içine bir çay bardağı kurutulmuş meyva yada meyva şekerlemesi ekliyorum,hem tadı hemde görüntüsü çok daha güzel oluyor.
Eğer çilek mevsimiyse üzerine dilimlenmiş çilek dizip sosu üzerine gezdiriyorum.
Perşembe günü 25 kişilik misafir gurubum vardı ve bu tatlıyı sufle kaselerine ve çilek mevsimi olduğu için üzerine çilek dilimleyerek ve her tabağa bir kase olarak hazırladım.
Eğer çilekli yapacaksanız mümkünse çileklerini servis yapacağınız gün doğrayın.
Çilekli tarifi görmek için bakınız; Çilekli tavuk göğsü.
"Afiyetle Kalın"
MEYVA SOSLU MUHALLEBİ;
Malzemeler;
Yarım paket margarin,
2 bardak un,
2 litre süt,
2 bardak toz şeker,
2 paket vanilya,
1 çay bardağı kurutulmuş meyva veya meyva şekerlemesi,
1 paket Dr.Oetker meyvalı sos.
Yapılışı;
Margarini eritip, içine unu ekleyin ve biraz kavurun.
Ilık durumdaki sütü una ekleyin, sürekli karıştırarak topaklanmasını engelleyin.
Topaklanırsa blendırla çırpın.
Un ve sütün içine şekeri,vanilyayı ve meyva kurusunu ekleyip, koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Islattığınız dikdörtgen Borcam'ın içine muhallebiyi dökün.
Yada küçük kaselerin içine paylaştırın.
Eğer çilekli yapacaksanız, çilekleri muhallebinin üzerine dizin.
Üzerinde ki tarife göre pişirdiğiniz meyvalı sosu döküp, soğutun ve servis yapın.

"Afiyet Olsun"

13 Mayıs 2008 Salı

İÇ BAKLALI ENGİNAR

Baharın müjdecisi bakla demiştik, ya enginar?
Enginar da en az bakla kadar baharı müjdeleyen sebzeler arasında yerini alır.
Faydaları derseniz saymakla bitmez.
Her yıl yaşımız kadar enginar yememiz gerektiğini,
hiç yemesek bile, senede bir tarlasından geçmemiz gerektiğini söyleyen lafları sık sık duyarız.
Bunlar işin varsayım tarafı ama çok ilaç kullananıp karaciğeri yorgun düşenler, kolesterolü yüksek olanlar için de enginar tavsiye ediliyor.
Peki bahar müjdecisi olan bakla ve enginarı bir tarifte kullanmaya ne dersiniz?
Bakla içlerini soymak can sıkıcı ama sakın soymayı ihmal etmeyin.
Enginarlı diğer tariflerim BURADA

"Afiyetle Kalın"