19 Aralık 2008 Cuma

KEKİKLİ YÜREK

Muhterem'le Afiyetle

Yürek, Kurban Bayramı sonrası verilebilecek bir tarif.
Bazı evlere kurban dışında neredeyse hiç "sakatat " girmez.
Bazı evlerde ise sakatat vazgeçilmezdir, kurbanı beklemeye gerek yoktur, sık sık alınır.
Bizde bayramdan bayrama sakatat yiyen guruptayız.
Aslında eşim sakatatı çok sever ama belli bir yaştan sonra dikkat etmek gerektiğini düşündüğü için eskisi gibi üzerine düşmüyor.
Tanıdığım en sıkı yürek sever ise abim.
Abim yüreği çok sever ama kuzu yüreğini tercih eder, pazar kahvaltılarında en sevdiği şeydir diyebilirim.
Yürek pişirmek için fazla bilgiye ve ekipmana gerek yok, ya kavurarak yada yağda kızartıp, kekik serperek hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
KEKİKLİ YÜREK;
Malzemeler;
1 adet dana yüreği yada 3-4 adet kuzu yüreği,
3-4 kaşık zeytinyağı,
Tuz-karabiber-kekik-toz kırmızı biber.

KEKİKLİ YÜREK TARİFİ;
Yüreği, içindeki kanın boşalması için ince olacak şekilde dilimleyerek 1 saat suyun içinde tutun.
Suyunu iyice süzerek 3-4 kaşık yağı kızdırdığınız tavada, sürekli karıştırarak kavurun.
Dana yüreği çabuk pişmediği için 1 çay bardağı su ilave edip, kısık ocakta yumuşayıncaya kadar pişirin.
Daha sonra yağ ilave ederek kavurun. 
Not;
Kuzu yüreği de eğer hemen pişmezse onu da su ilave ederek pişirin, daha sonra kavurun. 
Piştikten sonra tuzunu ve baharatını ekleyerek, sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

16 Aralık 2008 Salı

ETLİ BÖREK

Hayırlısı ile bir Kurban Bayramını ve 9 günlük tatili geçirdik.
Dünden itibaren çalışanlar işe, okuyanlar okuluna gitmeye başladı.
9 günlük tatilden sonra eminim herkes için okula yada işe gitmek çok zor olmuştur.
Kurban Bayramında şehir dışına çıkmadık ama burada da çok yoğun günler geçirdik, misafirlerimiz oldu, misafirliğe gittik yani sürekli bir hareket halindeydik.
Ne yazık ki böreklerden-sarmalardan ve tatlılardan uzak duramadık.
Bu tarifteki etli börek bizim evde severek yeniliyor.
İç malzemesi sırf soğanlı-etli içten oluşuyor ama siz içine etin yanısıra mantar-domates-biber ekleyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
ETLİ BÖREK;
Malzemeler;
300 gram sotelik et,
2 adet kuru soğan,
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz-karabiber,
1 kilo yufka.
Üzerine ve içine sürmek için;
2 yemek kaşığı yoğurt,
1 adet yumurta,
1 çay bardağı sıvıyağ.
TARİFİ;
Sotelik doğranmış etleri suyunu salıp,çekinceye kadar pişirin.
Etler yumuşamadıysa su ekleyerek tekrar suyunu çektirin.
Etler yumuşadıktan sonra küçük doğradığınız soğanları ve 3-4 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyip, kavurun.
Tuzunu ve karabiberini ekleyip, hazırladığınız içi soğumaya bırakın.
Yufkaları setin üzerine serip,tam ortasından + şeklinde kesin, yani gül böreği saracakmış gibi dört parçaya ayırın.
Yoğurt-yumurta ve sıvı yağı karıştırarak harç hazırlayın.
Yufkaların içine fırça yardımı ile bu harçtan sürün.
Yufkanın geniş olan tarafına 1 yemek kaşığı hazırladığınız içten yerleştirip, kenarını içeriye katlayın ve büyük bir sigara böreği gibi sarın.
Yağlanmış fırın tepsisine hazırladığınız börekleri dizin.
Üzerine yoğurtlu harçtan sürün,isterseniz çörek otu-haşhaş tohumu-susam serpebilirsiniz.
Önceden ısıtılmış fırında börekler kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Pazar günü gittiğim Gülhane Parkı'nın bugünlerde nasıl göründüğünü merak ediyorsanız bakınız;

7 Aralık 2008 Pazar

HAYIRLI BAYRAMLAR

Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar,
sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmenizi dilerim.