18 Şubat 2010 Perşembe

KEREVİZ SALATASI

Kereviz salatasını çoğumuz kendi bildiğimiz şekilde yapıyoruz.
Ben eskiden portakal ekleyerek, portakaldan hazırladığım çanaklarda sunum yapıyordum.
Bakınız; Portakalda Kereviz Salatası
Bu kış portakalı devre dışı bırakıp, içine havuç ekleyerek az mayonez bol yoğurt ekleyerek ve maydanoza benzeyen yapraklarını da incecik doğrayıp içine ekleyerek yaptım.
Halen en sevdiğimiz salatalardan birisidir.
Yemeğe gelen misafirlerime de sık sık bu salatadan hazırladım.
Özellikle et kavurması gibi ağır yemeklerin yanında yoğurtlu oluşu ve hafifliği ile tercih sebebimiz oldu.
"Afiyetle Kalın"
KEREVİZ SALATASI;
Malzemeler;
2 adet orta boy bol yapraklı kök kereviz,
2 adet havuç,
1 adet golden elma,
1 yemek kaşığı mayonez,
2 su bardağı yoğurt,
Tuz, zeytinyağı.
Tarifi;
Yoğurt ve mayonezi çırpın.
İsterseniz mayonezi yerine sarımsak ekleyebilirsiniz.
Kerevizleri soyup, iyice yıkayın ve rendeleyip, kararmaması için hemen yoğurt ile karıştırın.
Elmayı ve havucu da rendeleyip, kerevizin içine ekleyin.
Kerevizin yeşil yapraklarını iyice yıkayıp, ince ince doğrayın ve salataya ekleyin.
Tuzunu ve zeytinyağını ekleyip, iyice karıştırıp, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

16 Şubat 2010 Salı

SOSLU BEYAZ LAHANA

Beyaz lahanaya bayılırım, ne şekilde pişerse pişsin seve seve yerim.
Bu tarifi sevgili arkadaşım Esin'in sayfasında görmüş ve hemen denemiştim.
Sosunda yer alan salça, sarımsak ve kuru nane haşlanmış lahanaya inanılmaz bir lezzet veriyor.
Tarifi ilk aldığımdan beri defalarca yaptım, her seferinde severek yedik.
Bu kış lahanayı hep bu şekilde hazırladım.
Not;
Esin, bu tarifi kısırın yanında ve limonlu olarak öneriyor.
"Afiyetle Kalın"

SOSLU BEYAZ LAHANA;
Malzemeler;
1 adet orta boy beyaz lahana,
Sosu için;
1 çay bardağı zeytinyağı,
2 yemek kaşığı biber salçası,
2 yemek kaşığı kuru nane,
5-6 diş sarımsak,
Tuz.

Tarifi;
Lahanayı iri parçalar halinde koparın.


Kaynayan suda diriliğini kaybetmeyecek kadar haşlayın.


1 çay bardağı zeytinyağında, salça, kuru nane ve ezilmiş sarımsağı kavurun.
İşte tam bu sırada çıkan koku size salatanın ne kadar lezzetli olacağının ip uçlarını veriyor : )


Sosun içine hazırladığınız lahanaları ekleyip, tuz serpin.
Sos her yerine gelecek şekilde iyice karıştırın.
Servis tabağına yerleştirip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

15 Şubat 2010 Pazartesi

PEYNİRLİ BÖREK

Peynirli börek, tarifi verilemeyecek kadar basit ve herkesin yapabileceği bir börek çeşididir.
Hele yufkayı da hazır aldıysanız, işiniz çabucak biter ve çay demleninceye kadar böreğiniz hazır olur.
Fakat yufkayı sarma şekliniz işinizin uzamasına ve kısalmasına sebep olabilir.
Mesela çok basit görünsede tek tek sarıldığı için sigara böreği vakit alır, keza gül böreği de biraz zaman alabilir.
Bu tarifte ki sarma şekli ise işinizi çok çabuk bitirmenize sebep olacak kadar pratik.
Benim bu tarifi verme sebebim de daha çok yufkanın sarılış aşamasını anlatmak için.
Bu böreği daha önce farklı iç malzemesi kullanarak "etli-patatesli börek" olarak tarifini vermiştim.
"Afiyetle Kalın"
PEYNİRLİ BÖREK;
Malzemeler;
3 adet yufka,
1 kalıp beyaz peynir,
yarım demet maydanoz,
1 çay bardağı sıvı yağ,
Üzerine sürmek için;
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı yoğurt,
Ayrıca; çörek otu.


Tarifi;
Yufkayı ortadan ikiye bölün.
Yarısının üzerine yağ sürün.
Ayıklayıp, yıkayıp, doğradığınız maydanozlarla, ufaladığınız beyaz peynirle hazırladığınız iç malzemesini yufkanın üzerine yerleştirin.


Yufkayı rulo yapın.


Rulonun uçlarından birisini tam ortaya getirin.


Rulonun diğer ucunu da tam ortaya getirin.


Katladığınız bölümleri birleştirin.
Sıvı yağla yağladığınız fırın tepsisine dizin.
Üzerine 1 yumurta, 2 yemek kaşığı yoğurt ve 1 çay bardağı sıvı yağdan oluşan karışımı sürün.
Üzerine çörek otu serpiştirin.
Önceden ısıtılmış, orta hararette ki fırında pişirin.


Pişen böreği tam ortasından keserek servis yapın.
"Afiyet Olsun"