21 Şubat 2011 Pazartesi

HASANPAŞA KÖFTESİ

meatballHasanpaşa Köftesi ile ilk tanışmam yıllaaaar öncesine dayanıyor.
Borcam'ın ürünlerinden aldığım zaman verilen yemek kitapçığının içinde Hasanpaşa Köftesi'nin tarifi vardı, o kitapçıktan tarifi öğrenmiştim.
O zaman interneti bırakın, aylık bir yemek dergisi bile yoktu.
Ya gazete köşelerinden tarif öğrenirdik, ya takvim yapraklarından, yada hiç resmi olmayan yemek kitapları ile bir şeyler yapmaya çalışırdık.
Margarinlerin kulakçık ve kapakları karşılığında verdiği yemek kitapçıklarının da hakkını yemeyelim, özellikle Sanayağın kitapçıklarından çok şey öğrendim.
O yağlı kulakçıklarla ve kapaklarla nasıl uğraşmışım diye şimdi kendime şaşıyorum ve ne kadar çok margarin tüketiyormuşuz diye üzülüyorum :(
"Afiyetle Kalın"

makarnalı sunumHASANPAŞA KÖFTESİ;
Malzemeler;
Köfte için;
Yarım kilo köftelik kıyma,
2 su bardağı ekmek içi,
1 adet orta boy soğan,
Yarım demet maydanoz,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz, karabiber,
Damak tadınıza göre; kimyon, kırmızı biber gibi baharatlar.
Fırın tepsisini yağlamak için 3 yemek kaşığı sıvı yağ.
Patates püresi için;
5-6 adet patates,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 çay bardağı süt.
Sos için;
2 yemek kaşığı salça,
1 büyük su bardağı su ve biraz sıvı yağ.

hasanpaşa köftesi nasıl yapılırHASANPAŞA KÖFTESİ TARİFİ;
Köftenin Yapılışı;
Kıymayı, ekmek içini, yumurtayı, rendelediğiniz soğanı, incecik doğradığınız maydanozu, tuzu, karabiberi ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyerek iyice yoğurun.
Ellerinizi hafifçe yağlayarak köfte hamurundan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın.
Köfte hamurunu elinizde önce yuvarlayın, daha sonra orta kısmında hafif bir oyuk oluşturarak kase-çanak biçimini verin.
Diğer köfte kaselerini de aynı şekilde hazırlayın.
Fırın tepsisini yağlayın.
Hazırladığınız kase şeklinde ki köfteleri fırın tepsisine yerleştirin.
Önceden ısıtılmış fırına yerleştirip, pişirmeye başlayın.
Patates püresinin yapılışı;
Patatesleri iyice yıkayıp, suda haşlayın.
Sıcakken soyup, iyice ezin.
İçine tereyağı, tuz ve sütü ilave edip, pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın.
Köfteler tamamen pişmeden fırından çıkarıp, krema sıkacağına yerleştirdiğiniz patates püresini köftelerin ortasına sıkın.
Salçayı büyük bir su bardağı suda inceltin.
İçine biraz tuz ve sıvıyağ ekleyin ve tepsinin dibine dökün.
Tepsiyi tekrar fırına verin ve sos özleşinceye, köfte ve püre kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Garipçe Köyü ile ilgili yazı ve resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Garipçe Köyü

balıkçı köyü

18 Şubat 2011 Cuma

ALMAN PASTASI

Alman pastası çocukuluğumun en sevdiğim lezzetlerinden birisiydi.
Harçlığım ile öğlen tatilinde tek kişilik Alman Pastası almaya bayılırdım.
Eskiden farklı bir tarifle bu pastayı hazırlıyordum ama ablamda yediğim bu Alman pastası daha çok hoşuma gittiği için artık ablamdan aldığım tarifi yapıyorum.


17 Şubat 2011 Perşembe

ÇAY DAVETİ-10

Perşembe günleri bir araya geldiğimiz 15-20 kişilik bir grubumuz var.
Yaz ayları hariç her Perşembe birimizin evinde toplanıp, önce Kuran okuyoruz daha sonra çay içiyoruz.
1 kişiye sıra senede 2 defa ancak geliyor.
Yazın okullar kapanınca ara veriyoruz.
Sonbaharda büyük bir özlemle tekrar toplanmaya başlıyoruz.
Sıra bana geleceği zaman mönümde değişik bir şeyler hazırlamaya yada yeni öğrendiğim tarifleri paylaşmaya çalışıyorum.
Kalabalık olduğumuz için masada servis değilde, tabakta servis yapıyoruz.

ÇAY DAVETİM İÇİN HAZIRLADIĞIM MÖNÜ;

İçli Köfte Börek

Hazır Baklava Yufkasından Peynirli Börek


Tavuklu Tel Şehriye Salatası

Çörekotlu Kurabiye


Hazır Baklava Yufkasından Büzme Baklava


"Afiyetle Kalın"