Bu yıl yepyeni bir otla, kaz ayağı otu ile tanıştım.
Daha önce hiç görmediğim kaz ayağı otunu pazar tezgahında görünce meraktan hemen aldım.
Çeşitli şekillerde kullandım.
Kazayağı Otu ile hazırladığım tarifleri görmek için, bakınız;
Kazayağı Otu
Anneme pazarda kaz ayağı otu bulduğumu söyleyince bana "çok lezzetli bir ot olduğunu, özellikle lorlu böreğinin çok güzel olduğunu" söyledi.
Hemen bir sonra ki hafta yarım kilo daha alıp, bu böreği hazırladım ve anneme götürdüm.
Bugün tarifini verdiğim böreğin içinde Kazayağı otunun yanı sıra, ebegümeci ve pırasa yaprakları var.
"Afiyetle Kalın"
OTLU BÖREK;
Malzemeler; (Dikdörtgen Borcam için)
6 adet yufka,
İç Malzemesi;
300 gram kaz ayağı otu,
250 gram ebegümeci,
2-3 sap pırasanın yeşil yaprakları,
1 kase lor peynir,
Zeytinyağ, tuz.
Sosu için;
1 su bardağı süt,
1 adet yumurta,
1 çay bardağı sıvı yağ,
Üzeri için;
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı yoğurt,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
Çörek otu.
TARİFİ;
Böreğin içini hazırlamak için;
Kaz ayağı ve ebegümecini ayıklayıp, doğrayın.
İyice yıkayıp, süzün.
Pırasanın yeşil yapraklarını da ayıklayıp, yıkayın ve ince ince doğrayın.
Tencereye zeytinyağını dökün, önce pırasa yapraklarını kavurmaya başlayın.
Daha sonra kaz ayağı ve ebe gümecini ilave edin.
Tuzunu ve istediğiniz baharatı ekleyerek kısık ateşte pişirin.
Tepsiyi yağlayın, içine 1 adet yufkayı kenarları dışarı sarkacak şekilde serin.
Üzerine 1 adet yufkayı parçalayarak yerleştirin.
Süt, yumurta ve yağ ile hazırladığınız sostan yufkanın üzerine kaşık kaşık dökün.
Üzerine yine 1 yufkayı parçalayıp, yerleştirin, sos dökün ve hazırladığınız içten yerleştirin.
İçin üzerine lor peynir serpiştirin.
Tekrar 1 adet yufkayı parçalayıp, üzerine yerleştirin.
Yine kaşıkla sos döküp, üzerine 1 yufka daha parçalayıp, yerleştirin.
Son kez iç yerleştirip, üzerine lor peynir serpin.
Yufkanın kenarlara sarkan kısmını için üzerine doğru kapatın.
Son yufkayı kenarlarını katlayarak en üste düzgün bir şekilde yerleştirin.
Hazırladığınız böreğin üzerine yumurta, yoğurt ve yağlı karışımdan sürün.
Çörek otu serpin.
Önceden ısıtılmış orta hararette ki fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
"İstanbul'da Lale Zamanı" dizimize Gülhane Parkı ile devam ediyoruz.
Bakınız; Gülhane Parkı'nda Lale Zamanı 2011
1 Mayıs 2011 Pazar
28 Nisan 2011 Perşembe
ÇAY DAVETİ-12
Geçen hafta sağolsunlar halalarım ve kuzenlerim beni ziyarete geldiler.
Annem ve yengeminde bize katılması ile güzel bir gün geçirdik.
Mönüyü hazırlarken listeye bugünlerde tezgahları süsleyen çilek ve dolmalık biberi en başta ekledim.
Bahar aylarında misafirlerime çilekli bir şeyler hazırlamayı seviyorum.
Birde zeytinyağlı biber dolmasını bahar ve yaz aylarında çoğunlukla mönüye dahil ediyorum.
Servisi ve yenmesi kolay olsun diye, dolmalık biberlerin en küçüklerini seçiyorum.
ÇAY DAVETİ İÇİN HAZIRLADIĞIM MÖNÜ;
Garnitürlü Patates Salatası
Ispanaklı Börek
Zeytinyağlı Biber Dolması
Mayalı Gül Poğaça
Çilekli Tavuk Göğsü
"Afiyetle Kalın"
Annem ve yengeminde bize katılması ile güzel bir gün geçirdik.
Mönüyü hazırlarken listeye bugünlerde tezgahları süsleyen çilek ve dolmalık biberi en başta ekledim.
Bahar aylarında misafirlerime çilekli bir şeyler hazırlamayı seviyorum.
Birde zeytinyağlı biber dolmasını bahar ve yaz aylarında çoğunlukla mönüye dahil ediyorum.
Servisi ve yenmesi kolay olsun diye, dolmalık biberlerin en küçüklerini seçiyorum.
ÇAY DAVETİ İÇİN HAZIRLADIĞIM MÖNÜ;
Garnitürlü Patates Salatası
Ispanaklı Börek
Zeytinyağlı Biber Dolması
Mayalı Gül Poğaça
Çilekli Tavuk Göğsü
"Afiyetle Kalın"
25 Nisan 2011 Pazartesi
ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI
Yer elması yamru yumru görüntüsü ile pek dikkat çekmez.
Sadece görüntüsü yüzünden bile tercih edilmeyebilir.
Açıkçası yer elmasına karşı benimde ön yargılarım vardı.
Fakat kızkardeşim özellikle zeytinyağlısının çok güzel olduğunu anlattıkça "artık bu sebzeyi denemenin vaktidir" deyip, zeytinyağlı olarak pişirdim.
Yer elmalarını seçerken (soyarken beni çok uğraştırsa da) küçük boylarını tercih ettim.
Elma dilimi şeklinde doğradım.
Bu yıl kış sebzelerinde (özellikle kerevizde) kullandığım portakal suyunu yer elmasında da kullandım.
Malzemelerde ki havuç ve portakal suyu yüzünden kesme şeker kullanmadım.
2 kaşık pirinç ekledim, zeytinyağını da sızma kullanınca (bana göre) nefis bir tat ortaya çıktı.
Yer elmasına artık hakkını veriyorum ve bundan sonra daha çok pişiriyorum : )
"Afiyetle Kalın"
Sadece görüntüsü yüzünden bile tercih edilmeyebilir.
Açıkçası yer elmasına karşı benimde ön yargılarım vardı.
Fakat kızkardeşim özellikle zeytinyağlısının çok güzel olduğunu anlattıkça "artık bu sebzeyi denemenin vaktidir" deyip, zeytinyağlı olarak pişirdim.
Yer elmalarını seçerken (soyarken beni çok uğraştırsa da) küçük boylarını tercih ettim.
Elma dilimi şeklinde doğradım.
Bu yıl kış sebzelerinde (özellikle kerevizde) kullandığım portakal suyunu yer elmasında da kullandım.
Malzemelerde ki havuç ve portakal suyu yüzünden kesme şeker kullanmadım.
2 kaşık pirinç ekledim, zeytinyağını da sızma kullanınca (bana göre) nefis bir tat ortaya çıktı.
Yer elmasına artık hakkını veriyorum ve bundan sonra daha çok pişiriyorum : )
"Afiyetle Kalın"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)