27 Ocak 2012 Cuma

KAHVALTI MASASI-19

Bu kahvaltı masasını Aralık ayının son günlerinde eşimin ablası, abisi ve aileleri için hazırlamıştım.
Kahvaltıdan 1 gün önce eşimin yeğenleri Yalçın ve Altan Abana'da yetiştirdikleri kivilerden göndermişti.
Bende kahvaltı için hemen kivi reçeli pişirdim, kivili kümbet pasta hazırladım.
Reçel ve pastayı hazırladığım kivilerin geldiği bahçeyi görmek isterseniz, bakınız; Abana'da Kivi Bahçesi



KAHVALTI MENÜSÜ;

Kıymalı Tepsi Böreği

Yumurtalı Pırasa

Yoğurtlu Havuç Salatası

Fırında Baharatlı Patates

TATLILAR;
Kivili Kümbet Pasta

Kivi Reçeli

Ayva Reçeli

Kış aylarının vazgeçilmez ürünü tahin-pekmez ve kestane balı.
"Afiyetle Kalın"

20 Ocak 2012 Cuma

ÇÖKERTME KEBABI

Çökertme kebabı çok çabuk hazırlanan bir et yemeği.
Patatesleri rendenin geniş tarafından rendeleyip, kızarttığınız zaman neredeyse bütün işiniz bitmiş oluyor.
Eğer rendeniz ince rendeliyorsa kendiniz kibrit çöpü büyüklüğünde doğrayın, çok ince rendelenen patatesler cansız olduğu için kızartmaya dayanmıyor.
"Afiyetle Kalın"

ÇÖKERTME KEBABI;
Malzemeler;
500 gram antrikot veya biftek,
3-4 adet büyük boy patates,
2 su bardağı yoğurt,
3-4 diş sarımsak,
Tuz, sıvı yağ, kekik.

TARİFİ;
Patatesleri yıkayın, kabuklarını soyup, rendeleyin.
Kızgın sıvı yağda kızartın, tavadan çıkardıktan sonra tuzunu serpin.
Not;
Patatesleri azar azar kızartırsanız patatesleriniz hamurlaşmaz ve daha kıtır sonuç elde edersiniz.
Kızarttığınız patatesleri servis tabağına yerleştirin.
Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.
Antrikot veya biftekleri tavada az yağda pişirin.
Pişen etleri ince şeritler halinde doğrayın.
Servis yapacağınız zaman hazırladığınız etleri patates ve yoğurt olan servis tabağının üzerine yerleştirin.
Üzerine kekik ve tuz serpin.
İsterseniz tereyağ eritip, üzerine dökebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Eminönü gezimizde çektiğim resimlerle hazırladığım Mısır Çarşısı yazı ve resimlerini görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Mısır Çarşısı

16 Ocak 2012 Pazartesi

PANCAR PÜRELİ PATATES SALATASI

Patates olmasaydı, ne yapardık bilmiyorum : )
Yemeği, salatası, köftesi ve daha pek çok tarifi olan patates kolaylıkla püre yapıldığı için şekilden şekile girebiliyor.
Şekil verilerek hazırlanan salataların ana malzemesi genellikle patates olur.
Bugünkü tarifim, kalıpla şekil verilerek yapılan patates püresinin pancar, havuç ve yeşilliklerle karıştırılarak kalıpta şekillendirilmesi ile hazırlanıyor.
Çay masalarında görsellik ve tat olarak çok şık duracak bir tarif.
"Afiyetle Kalın"

Pancarla hazırladığım diğer tariflerim, burada

Patatesle hazırladığım diğer salata tariflerim, burada

PANCAR PÜRELİ PATATES SALATASI;
Malzemeler;
1 kilo haşlamalık patates,
3 adet orta boy pancar turşusu,
3 adet orta boy havuç,
Yarım demet taze soğan,
Yarım demet dereotu,
Yarım demet maydonoz,
Tuz, karabiber,
1 çay bardağı sıvı yağ,
Servis için;
Kıvırcık yaprakları,
1 su bardağı sarımsaklı veya mayonezli yoğurt.


Pancar püreli patates salatası nasıl yapılır?
PANCAR PÜRELİ PATATES SALATASI TARİFİ;
Patatesleri ve havuçları haşlayın.
Sıcakken soyup ayrı ayrı püre haline getirin.
Pancar turşusunu blender da püre haline getirin.
Patatesi üçe ayırın bir bölümünü pancar turşusundan hazırladığınız püre ile karıştırın.
Diğer bölümünü havuç püresiyle karıştırın.
Son bölümünü de ince kıydığımız yeşilliklerle(soğan, dereotu, maydonoz) karıştırın.
Patates karışımlarına tuz ve sıvı yağ eklemeyi unutmayın.
Salatayı yerleştireceğiniz kalıbı yağlayın.
Not;
Kalıptan çıkarırken kalıbı yağlasanız da zor çıkabiliyor, kalıba streç film döşerseniz daha çabuk çıkabilir.
Ben bu tarifte salatamı fırıldak kek kalıbına yerleştirdim.
En alt katına pancarlı püreyi, ortaya havuçlu, en üstte ise yeşillikli püreyi yerleştirdim.
Siz bu sırayı istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
Buzdolabında 1 saat kadar dinlendirdikten sonra uygun bir servis tabağına yıkanmış süzülmüş kıvırcık yapraklarını dizin, kalıbı kıvırcıkların üzerine ters çevirip yerleştririn.
Üzerine isterseniz sarımsakla, isterseniz mayonezle karıştırdığınız yoğurttan döküp, servis yapın.
"Afiyet Olsun"