13 Mart 2012 Salı

KEREVİZ MÜCVERİ

Hemen hemen her sebzeden pane veya mücver yapıp kerevizi ayırmak olmazdı.
Üstelik kereviz en sevdiğim kış sebzelerinin arasında üst sıralarda yer alıyor.
Sıcak kereviz yemeklerini değil de soğuk salatalarını tercih eden kızım bile kereviz mücverini seve seve yedi.
"Afiyetle Kalın"

KEREVİZ MÜCVERİ;
Malzemeler;
3 adet orta boy kereviz,
1 adet havuç,
1 adet kırmızı biber,
Kerevizin yeşil yaprakları veya maydanoz,
2 adet yumurta,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
Aldığı kadar un,
Tuz,
Kızartmak için;
Sıvıyağ,
Servis için;
Yoğurt.

TARİFİ;
Kerevizin dış kabukları soyun ve rendeleyin.
Havucun dışını kazıyın ve kerevizin içine rendeleyin.
Kırmızı biberin tohumunu çıkarıp, küçük küçük doğrayın ve kaseye ekleyin.
Kerevizin yapraklarını yıkayıp süzün, ince ince doğrayıp, ekleyin.
Yumurtaları kırın.
Tuzunu, kabartma tozunu ve ununu ekleyip, karıştırın.
İçine 2 su bardağı su ilave edin ve iyice karıştırın.
Hamurun kıvamı krep hamuru gibi akışkan olmalı.
Tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ döküp, kızdırın.
Hazırladığınız mücver hamurundan 2-3 kaşık tavaya ekleyip, kaşığın tersi ile düzleştirin.
Mücverin önünü ve arkasını pişirin.
Diğer mücverleri de bu şeklilde pişirin.
Yoğurt ile birlikte servis edin.


*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Atatürk Arboretumu yani Canlı Ağaç Müzesi'nin kış resimlerine ait yazı dizisinin 3. ve son bölümünü ayrıca hazırladığım videoyu izlemek için, bakınız;


10 Mart 2012 Cumartesi

VANİLYALI SICAK MUZ

Bu tarifte muz, tavada eritilip hafif karamelize olmuş tereyağ ve şekerle pişiriliyor.
Vanilyalı dondurma veya kaymak ile servis yapılıyor.
Lezzeti yerinde, yenmediği için evde kararan muzları bu şekilde değerlendirebilirsiniz.
Tarif Lezzet Dergisinin Şubat 2010 sayısında yayınlanmış.
Bir de hamura bulananarak yapılan muz kızartması var, bir ara onu da denemek istiyorum.
"Afiyetle Kalın"

VANİLYALI SICAK MUZ;
Malzemeler;
4 adet muz,
50 gram tereyağ,
1 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
Servis için;
Vanilyalı dondurma veya kaymak,
Toz Antep fıstığı.
TARİFİ;
Muzların kabuklarını soyup, ortadan ikiye kesin.
Tereyağını tavada eritip, vanilya ve şekeri ilave edin.
Kısık ateşte şeker eriyinceye kadar bekleyin.
Tamamen eriyince muzları ekleyip, önlü arkalı 4-5 dakika pişirin.
Pişen muzları servis tabağın aktarıp, üzerine vanilyalı dondurma veya kaymak ilave edin.
Toz Antep fıstığı serperek, bekletmeden servis yapın.
"Afiyet Olsun"

8 Mart 2012 Perşembe

MİNİ KUMPİR

Kumpir olsunda minisi, orjinali, tepside olanı fark etmez dediğinizi duyar gibiyim.
Açıkçası bizde durum aynen böyle, kumpir kızımın ve yeğenlerimin en sevdiği salata türüdür.
Hepimiz bir araya geldiğimizde özellikle çocuklar ve gençler için kumpiri menüye eklerim.
Çay davetinizde masada toplanacaksanız, tepside kumpir yapmak el oyalamadığı için hazırlaması daha pratik oluyor.
Bakınız; Çay Daveti
Fakat kalabalık misafir ağırlayıp, servis tabağında sunum yapacaksanız o zaman mini kumpiri tercih edin.
Mini kumpiri pasta kapsülleri dışında krem karamel kaplarında ya da sufle kaplarında hazırlayabilirsiniz.
Bakınız; Çay Daveti-2
"Afiyetle Kalın"
 
Kumpir tarifi dışında size yeni çıkan bu pasta altı kapsüllerinden bahsetmek istiyorum.
Bu kapsüllerin en büyük özelliği içinin yağlı kağıt gibi bir malzeme ile kaplı olması ve çok sağlam olması.
Mini kumpir, mini cheesecake, top kek yaparken çok rahat kullanabilirsiniz.
İçine malzeme yerleştirdiğiniz zaman hiç bir şekilde sağa sola yatmıyor ve sağlam duruyor.
Şahsen ben,  top kek yapacağım zaman klasik pasta kapsüllerini ayrıca krem karamel kaplarına yerleştirmeden ayakta tutamıyordum.
Mini kumpiri eski kapsüllerde yaptığınız zaman kumpir mutlaka kapsüle yapışırdı.
Kekler pişince kağıtla bütünleşirdi ama bu kapsülde kekler de hemen çıkıyor.
Bu kapsülleri  Eminönü'nden pasta malzemeleri satan yerlerden ve eminim daha pek çok yerden bulabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

MİNİ KUMPİR;
Malzemeler;
4-5 adet patates,
2 yemek kaşığı tereyağ veya sıvıyağ,
1 su bardağı halka halka doğranmış sosis,
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 kavanoz garnitür,
1 su bardağı  mısır konservesi,
1 su bardağı küp küp doğranmış kornişon turşu,
Ketçap, mayonez,
Tuz, sıvıyağ.

TARİFİ;
Patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyun.
Sıcakken ezip, püre yapın, içine tereyağ veya sıvıyağ, tuz ekleyip yoğurun.
İsteğe bağlı olarak patatese karabiber veya kırmızı pul biber ekleyebilirsiniz.
Hazırladığınız püreyi kapların dibine birer yemek kaşığı yerleştirip, düzeltin.
Sosisleri çok az sıvıyağ, 1 yemek kaşığı domates salçası, 2 yemek kaşığı su ile pişirin.
Patateslerin üzerine sosislerden birer kaşık yerleştirin.
Garnitürleri, mısırı, kornişon turşunu karıştırın.
Tuzu azsa tuz ve 1 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip, harmanlayın.
Sosislerin üzerine birer kaşık yerleştirin.
Hazırladığınız kumpirin üzerini mayonez ve ketçapla süsleyin.
"Afiyet Olsun"

 
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Atatürk Arboretumu'nun kışa ait resimlerinin devamını  görmek için, bakınız;