7 Nisan 2012 Cumartesi

SUCUKLU BULGURLU PAZI

Geçen yıl pazardan aldığım madımağı Gül ablanın tarifi ile bu şekilde pişirmiştim.
Bakınız;
Pazıyı çok severim, fakat klasik şekilde pişirmek istemediğim için, tarifi pazıya uyarladım.
Çok güzel oldu, sucuk ve bulgur pazıya da çok yakıştı.
"Afiyetle Kalın"

5 Nisan 2012 Perşembe

KÖFTE MANTOLU BRÜKSEL LAHANASI

İlk resme bakıp, brüksel lahanasının garnitür olarak köftenin çevresinde olduğunu zannetmeyin.
Bu tarifte brüksel lahanasını köftenin içine yerleştiriyorsunuz ve fırında pişiriyorsunuz.
Brüksel lahanası köftenin içinde, üstelik köfte malzemesi sulu köfte gibi pirinçli olarak hazırlanıyor.
Tarifi  Lezzet Dergisinden aldım, derginin Şubat 2010 sayısında yayınlanmış.
Tarifin orjinal ismi "Köfteli Brüksel Lahanası" fakat benim bu isimde başka tariflerim olduğu için ismini "köfte mantolu brüksel lahanası" olarak değiştirdim.
Tarifi uygularken karşılaştığım tek sorun, orta yağlı kıyma kullandığım için pişince şekli bozulan köfteler oldu ama lezzeti kesinlikle çok güzeldi.
Bunun kadar lezzetli bir brüksel lahanası tarifine ne dersiniz? Bakınız;

Fırında Brüksel Lahanalı Köfte

Ayrıca bakınız; Etli Brüksel Lahanası

"Afiyetle Kalın"

BRÜKSEL LAHANALI KÖFTE;
Malzemeler;
200 gram brüksel lahanası,
Köfte Malzemeleri;
500 gram yağsız kıyma,
Yarım çay bardağı pirinç,
1 adet kuru soğan,
1 adet yumurta,
1 diş sarımsak,
Karabiber,
5-6 dal maydanoz,
Tuz.
Sosu için;
1 yemek kaşığı biber salçası,
Zeytinyağı, tuz.

TARİFİ;
Köfteyi hazırlamak için;
Soğanın ve sarımsağın kabuklarını soyup, rendeleyin.
Maydanozları incecik kıyın.
Kıymanın içine ekleyip, tuz-karabiber, yumurta ve pirinci ilave edip, yoğurun.
Brüksel lahanasının dış yapraklarından bir kaç tanesini koparıp, kaynayan suda biraz diri kalacak şekilde haşlayın.

Elinizi yağlayın, köfte hamurundan yumurta büyüklüğünde bir parça alıp yuvarlayın.
Elinizin içinde açın ve içine 1 adet hafif haşlanmış brüksel lahanası yerleştirin.

Yuvarlayarak köfte haline getirin, fırına dayanıklı bir tepsiye hazırladığınız köfteleri dizin.

Salçayı 1,5 su bardağı su, 3-4 kaşık zeytinyağ ve tuz ile karıştırıp, köfterin üzerine dökün.

Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatın.
Orta hararette ki fırında suyunu çekip, köfteler pişinceye kadar pişirin.
Son 5-10 dakikasında üzerinde ki folyoyu çıkarıp, köftelerin kızarmasınız sağlayabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"

2 Nisan 2012 Pazartesi

KREMALI ISPANAK ÇORBASI

Hava tam bahar havası, kararsız bir hali var bir anı bir anını tutmuyor.
Hele dün bir güneş açtı, bir yağmur yağdı.
Akşam üzeri iyice kış akşamlarına döndük, buz gibi hava ve sağanak yağış altında günü bitirdik.
Havalar tamamen ısınmadan, ıspanağın mevsimi geçmeden kremalı ıspanak çorbası tarifi vermek, bu sezonun çorba tariflerine son noktayı koymak istiyorum : )
Kremalı ıspanak çorbasını resimde güzel görünsün diye blenderden geçirdim ama ben blenderden geçirilmemiş hali ile seviyorum.
Krema bulamazsanız 2 silme yemek kaşığı unu, 2 su bardağı süt ile karıştırıp, ilave edebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

KREMALI ISPANAK ÇORBASI;
Malzemeler;
1 bağ ıspanak,
1 adet küçük boy soğan,
1 adet orta boy patates,
1 küçük paket krema (200 ml.)
Tuz, zeytinyağı,
Üzeri için;
Tereyağ,
1 yemek kaşığı salça,
1 tatlı kaşığı kuru nane.

KREMALI ISPANAK ÇORBASI TARİFİ;
Ispanakları iyice yıkayın, ince ince doğrayın.
Tencerede küçük doğradığınız soğanları, zeytinyağında  pişirin.
Ispanakları ve kabuklarını soyup, yıkadığınız ve rendelediğiniz patatesi ekleyin.
Biraz kavurduktan sonra üzerine 3-4 su bardağı su ilave edin.
Kaynamaya başladıktan sonra tuzunu ekleyin.
Karıştıra karıştıra kremasını ekleyip, 1-2 taşım daha kaynattıktan sonra ocağı kapatın.
Krema bulamazsanız 2 silme yemek kaşığı unu, 2 su bardağı süt ile karıştırıp, ilave edebilirsiniz.
İsterseniz bu tarifte olduğu gibi çorbayı blender ile çırpın, pürüzsüz hale getirin.
Ya da sebzeleri olduğu gibi bırakarak servis yapabilirsiniz.
Üzeri için;
2-3 yemek kaşığı tereyağını eritin, üzerine salçayı ve kuru naneyi ekleyip, biraz kavurun.
Çorbanın üzerine hazırladığınız sosu dökün.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"