9 Kasım 2012 Cuma

MUHTEREM'LE SERGİYE

İsmek sergi resimleri
Bugün size bu sabah açtığım yeni blogumu tanıtmak istedim.
İsmi, Muhterem'le Sergiye 
Blog isimlerim Cin Ali serisi gibi oldu😄 ama en azından benim yayın yaptığımı isminden anlayabiliyorsunuz.
2006 yılından beri blog dünyasında yemek blogum Muhterem'le Afiyetle ve gezi blogum Muhterem'le Geziye ile yayın yapıyordum.
Bir de çok sık güncellemesem de gündemdeki olaylarla ilgili yazı yazdığım Sessiz Kalamam var.
Gezi blogumda gezilecek yerlere, kültürel ve sanatsal sergi resimlerine yer veriyordum.
2007 yılında El sanatları sergisi olan İsmek sergi resimlerini yayınladım.
Niyetim sadece o senenin sergi resimlerini yayınlamaktı.
Fakat İsmek sergi resimleri o kadar çok ilgi gördü ki, her yıl sergiyi ziyaret edip, resimlerini yayınlamaya başladım.
İlk yıl sadece 3-4 bölüm sürecek resimler vardı, daha sonra ki yıllarda gelen talepler üzerine her branştan resimler çekmeye başlayınca 3.000'e yakın resim ve 45 bölümlük yazı dizileri oluşmaya başladı.
Amacı gezi yazı ve resimleri olan gezi blogum da sergi resimlerinin yayını boyunca güncel gezi yazılarımı yayınlayamadım.
Gezi blogum amacından uzaklaşmaya başlamıştı ki, bu yıl sadece sergi resimlerini yayınlamak için ayrı bir sayfa açmaya karar verdim.
Blogun ismini oluştururken herkesin sergi resimlerinde alıştığı "Muhterem'le Geziye" ismine yakın olan "Muhterem'le Sergiye" ismine karar verdim.
Sergiler her yıl Haziran ayında yapıldığı için şimdilik yeni sergi resimleri yok.
Fakat 2007 yılından itibaren yayınladığım sergi resimlerimi birer birer bu bloga taşıyacağım.
Her branşın kendine ait kategorisi olacak.
Kısmet olursa her yıl Feshane'de ki sergi resimlerini çekip, rahat rahat bu blogdan yayın yapacağım.
El sanatlarından, el işlerinden hoşlanıyorsanız, İsmek ve diğer sergileri görmek istiyorsanız bu blog tam size göre, beklerim efendim 😊
*Muhterem'le Afiyetle'nin ilk göz ağrım olduğunu, en çok ve en sık onu güncellemeye devam edeceğimi belirtmek isterim😏
"Afiyetle Kalın"

8 Kasım 2012 Perşembe

KIRMIZI BİBER TARİFLERİ

red pepper
Kırmızı biber ile yapılan tarifler için dosya hazırlamaya karar verdiğimde, kırmızı biberin en bilinen çeşidi olan "kapya biber" tariflerine yer verecektim.
Fakat rengi kırmızı olan diğer çeşitlerini de buraya eklemeye karar verdim.
Kapya biber, bazı yerlerde "çuşka" - "yağ biberi" - "salçalık biber" olarakta biliniyor.
Birde Kaliforniya biberi var ki onun renkleri arasında kırmızının yanı sıra turuncu ve sarı da var.
Bu dosya kırmızı biber çeşitleri ile hazırlanmış yemekler, dolmalar, soslar, salatalar ve çeşitli garnitürlerden oluştu.
İçine kırmızı kapya biber eklediğim pek çok yemeği, mücverleri eklemedim.

7 Kasım 2012 Çarşamba

KIRMIZI BİBER ÇORBASI

Kırmızı biberi çok severim.
Sebze yemeklerinde, bakliyat yemeklerinde, et yemeklerinde yemeğe renk vermesi için mutlaka kullanırım.
Çorba tarifini verirken kırmızı biberle hazırlanan çok tarifimin olmadığını düşünerek dosya hazırlamamaya, daha önce yaptığım tariflere link vermeye karar vermiştim.
Fakat tarifleri listelerken umduğumdan daha çok kırmızı biberli tarifler yayınladığımı fark ettim.
Hemen kırmızı biberle yapılabilecek tarifler dosyası hazırladım, tariflere BURADAN ulaşabilirsiniz.
Çorbaya gelirsek, bu çorbayı közlenmiş kırmızı biberle de yapabilirsiniz, ben haşlayıp zarını soyarak çorbada kullandım.
Havalar iyice soğumuşken, şifa ve C vitamini deposu kırmızı biberli çorbayı mutlaka deneyin.
"Afiyetle Kalın"
 
KIRMIZI BİBER ÇORBASI;
Malzemeler; 
5 adet orta boy kırmızı biber,
2 su bardağı su,
2 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı un,
1 tepeleme yemek kaşığı tereyağ,
Tuz, kırmızı pul biber.

KIRMIZI BİBER ÇORBASI TARİFİ;
Kırmızı biberlerin tohumlarını çıkarıp, yıkayın.
İçine 1 tatlı kaşığı tuz, 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ eklediğiniz suda haşlayın.
Not;
Haşlanan biberlerin suyunu dökmeyin, çorbada kullanacağız.
Haşlanan biberleri soğuk suyun içine atın, zarını soyun.
Zarı soyulmuş biberleri küçük küçük doğrayın.
Tencereye tereyağı ekleyip, eritin.
Unu ilave edip, kavurun.
Biberleri haşladığınız sudan 2-3 bardak sürekli karıştırarak tencereye ekleyin.
Doğradığınız biberleri ve sütü de ilave edin.
Tuz, kırmızı pul biber serpin ve sürekli karıştırarak 10 dakika daha pişirin.
El blenderi ile çorbayı pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.
Servis yaparken, üzerine eritip kızdırdığınız tereyağ ve nane dökebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"