Kokoreç denince aklınıza ne gelir?
Genellikle küçük baş hayvanların bağırsağından yapılmış sokak yemeği gelir.
Fakat son dönemde hem balıktan hemde tavuktan yapılmış kokoreç tarifleri görünce hemen denemek istedim.
İlk önce balığın bol bol bulunduğu bugünler de balık kokoreç hazırladım.
Bu tarifi uygularken palamut gibi büyük balık tercih edin, kılçıklarını temizleyip, etlerini çıkarmak çok daha kolay oluyor.
Bol soğanla, biberle pişen, kılçıksız balığı bir de ekmeğin arasına yerleştirdiğiniz zaman çocuklarda seve seve yiyor.
Balık kokoreç bizim evde çok sevildi.
Bu tarifin tavuklusunu hatta yürekle bile kokoreç yapıyorum ama asla bağırsakla hazırlanan gerçek kokoreçi kimse benden beklemesin : )
"Afiyetle Kalın"
Malzemeler;
2 adet fileto kesilmiş palamut,
3 adet kuru soğan,
3 adet yeşil sivri biber,
1 adet kırmızı kapya biber,
2 diş sarımsak,
Varsa; bir kaç dal reyhan yaprağı,
Tuz, kırmızı pul biber, sıvı yağ,
Servis için;
Ekmek ve roka yaprakları.
BALIK KOKOREÇ TARİFİ;
Palamutları balıkçıdan alırken fileto tarzı kestirin.
İyice yıkayıp, süzün.
Balıkları, balık tavasında ya da ızgarada çok az yağ kullanarak pişirin.
Kuru soğanları, sivri biberi, kırmızı kapya biberi, küçük küçük doğrayın.
Tencereye sıvı yağ dökün içine sırası ile önce soğanları, sonra biberleri ve dövülmüş sarımsakları ekleyerek sote yapmaya başlayın.
Balıkların kılçıklarını çıkarın, ufak parçalar haline getirin.
Balıkları da tencereye ekleyin.
Diğer sebzeler ile pişmeye başlayan balığın üzerine tuzunu serpin, istediğiniz baharatları (mesela kırmızı pul biber gibi) ekleyin.
Ben reyhan yaprağı da ekledim.
Hep birlikte 5-10 dakika daha pişirdikten sonra ocağı kapatın.
Ekmeği yarım veya çeyrek olarak kesin.
Yıkayıp, süzdüğünüz roka yapraklarını dizin.
Üzerine pişirdiğiniz balık sotesinden 1-2 kaşık yerleştirin.
İsterseniz çiğ kuru soğan ya da kornişon turşu da ekleyebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"