14 Ekim 2013 Pazartesi

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!

Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.

KURBAN BAYRAMINDA LAZIM OLABİLECEK TARİFLER;




 

"Afiyetle Kalın"

8 Ekim 2013 Salı

KANLICA MANTARLI MAKARNA

Muhterem'le Afiyetle
Kanlıca mantarı doğal mantarlar arasında benim en sevdiğim mantardır.
Kültür mantarının pek tadı yoktur ama kanlıca mantarı tadı tuzu olan, yediğinizde et yemiş gibi ağzınızda tat bırakan bir mantardır.
Kastamonu ve Bolu başta olmak üzere Batı Karadeniz bölgesinde çok bilinir.
Bazı yörelerde "Çintar" "Melki mantarı" "Çam mantarı" olarak biliniyormuş.
Kanlıca mantarı köknar ve çam ağaçlarının altında yetişiyormuş.
Tadı ete benzer, rengi koyu turuncudur ve yıpranan, hava ile temas eden yerleri yeşile döner.
İlkbahar ve sonbaharda yağmur mevsimlerinde ortaya çıkar, pazar tezgahlarında görünür.
Kurak geçen mevsimlerde fazla olmadığı için kilosu 15-20 hatta 25 liraya kadar çıkar.
Doğal mantarlar ile ilgili hazırladığım bol resimli yazı 👉BURADA
Bu tarifte görmüş olduğunuz mantarları bir kaç hafta önce eşimin yeğeni Kastamonu'dan getirdi.
Büyük boyda olanları soğanla kavurarak, küçüklerini de makarnaya sos yaparak değerlendirdim.
Soğan ve biberle kavurunca yeterince güzel oluyor ama makarnaya da çok yakışıyor, tek başına bile doyurucu bir öğün oldu.
"Afiyetle Kalın"


5 Ekim 2013 Cumartesi

PEYNİRLİ DOMATES-SALATALIK DOLMASI

Havalar bir anda soğudu, sonbahara özgü yağmurları ve hafif rüzgarları görmeden bir anda buz gibi soğuk bir havayla karşılaştık.
Sıcak havaların sona ermesi ile yazlık meyve ve sebzelerle yapılan tariflere de ara vermek gerekiyor.
Bugün kü tarifimiz kahvaltı masalarına çok yakışan, masada çiçek açmış etkisi veren bir tarif.
Her daim marketlerde bulunan kiraz (cherry) domates ve salatalık ile yapılıyor.
Ben çok fazla baharat eklemedim ama iç malzemesine kırmızı pul biber gibi baharatlar ekleyebilir, sunum sırasında üzerine zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

PEYNİRLİ DOMATES-SALATALIK DOLMASI;
Malzemeler;
10 adet kiraz (cherry) domates,
2 adet büyük boy salatalık,
1 su bardağı ezilmiş beyaz peynir,
3-4 dal maydanoz,
Sunum için;
Roka veya tere yaprakları,
Çörek otu.

TARİFİ;
Ezilmiş beyaz peynir ve ince doğranmış maydanozu karıştırıp, iç malzemesini karıştırın.
Domatesleri yıkayıp, tepe kısmını bıçakla azıcık kesin, çay kaşığının sap kısmı ile domatesin içini boşaltın.
İçine hazırladığınız iç malzemesinden doldurun.
Diğer domatesleri de aynı şekilde hazırlayın.
Salatalıkları yıkayın, uç kısımlarını kesin.
Kabuklarını patlıcan soyar gibi alacalı soyun.
Elma çekirdeği çıkaran alet ile orta kısmında ki çekirdekli kısmı çıkarın.
Eğer elma çekirdeği çıkaran aletten yoksa yine çay kaşığının sapı veya ince bir bıçakla salatalığın içini oyun.
Salatalığın içini iç malzemesi ile doldurun.
Dilim dilim keserek hazırlayın.
Sunum için;
Tere veya roka yapraklarını yıkayıp, servis tabağına dizin.
Üzerine hazırladığınız domates ve salatalıkları yerleştirin.
Peynirlerin göründüğü yerlere çörek otu serpin.
"Afiyet Olsun"