9 Aralık 2013 Pazartesi

YOĞURTLU BULGUR SALATASI

 
Bugün ince bulgur ile hazırlanan hem nefis hemde çok kolay bir salata tarifi vereceğim.
Tarif için 2 farklı sunum hazırladım, çiçekli hali çok uğraştırıcı değil ama "ben uğraşamam böyle şeylerle" derseniz, son resimlerde ki gibi salçalı sos ile süsleyip, servis yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın" 

YOĞURTLU BULGUR SALATASI;
Malzemeler;
2 su bardağı ince bulgur,
2,5 su bardağı yoğurt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı haşlanmış mısır,
1 su bardağı küp küp doğranmış kornişon turşu,
7-8 dal maydanoz,
Tuz.
Üzeri için;
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
1 tatlı kaşığı biber salçası,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,

TARİFİ;
İnce bulguru ayıklayıp yıkayın, karnıyarık tenceresi gibi dibi geniş tencereye yerleştirin.
Üzerini çok az geçecek kadar su ilave edin.
Ocağı yakın, 1- 2 kez kaynadıktan sonra ocağı kapatın, tencerenin kapağını kapatarak 10 dakika bulgurun yumuşamasını bekleyin.
Yumuşayan bulgurun içine sıvıyağı ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
Mısırı, kornişon turşuyu ve istediğiniz garnitürü ekleyin.
Yoğurdu ilave edip karıştırın.
Servis yapacağınız derin bir tabağa yerleştirin, üzerini düzleştirin.
Sıvıyağı el tavasına dökün, üzerine biber salçasını ilave edip, biraz kavurun.
Ocağı kapattıktan sonra naneyi ve kırmızı pul biberi ilave edin.
Salatanın üzerine dökerek servis yapın.
Not;
Salatanızı ilk resimlerde ki gibi süslemek isterseniz;
Maydanozları incecik doğrayın, servis tabağının alt kısmına çimen oluşturacak şekilde yerleştirin.
Taze soğanın yeşil kısımlarından çiçeğin saplarını yapın.
Kırmızı biber ve havucu lale şeklinde kesip, sapların üzerine yerleştirin.
Aralara bütün maydanoz yapraklarını yaprak olarak yerleştirip, süslemeyi tamamlayın.

 "Afiyet Olsun"

6 Aralık 2013 Cuma

KAHVALTI MASASI-33

Geçtiğimiz hafta sonu oğlum sürpriz yaparak 1 günlüğüne İstanbul'a geldi.
Pazar sabahı annem ve abimleri kahvaltıya davet ettim, hep birlikte  Pazar kahvaltısı yaptık.
Fazla vaktim olmadığı için menüyü hazırlarken pratik tariflere yer verdim.
Börek olarak, sıcakken ailece çok sevdiğimiz yumurtalı börek ve peynirli börek yaptım.
Patates kızartmasını değişiklik olsun diye elma dilimi şeklinde kızarttım ama patateslerim farklı cinstenmiş kızarırken yarısı sarı kaldı, diğer yarısı karamel rengine döndü.
Evde 15 tane baklavalık yufkam vardı, az vakitte ve az yufkayla yapılabilecek en kurtarıcı tarif olan büzme baklava yaptım.

3 Aralık 2013 Salı

KAĞIT BARDAKTA POĞAÇA

 
Bugün size değişik bir poğaça tarifi vereceğim.
Fakat değişiklik poğaçanın hamurunda değil, sunumunda : )
Bu tarifi geçen hafta Dilek'te gördüğüm zaman çok hoşuma gitti, "mutlaka denemeliyim" diye not aldım.
Marketten kağıt bardak alınca hemen denedim, çok hoşumuza gitti.
Hamur bildiğiniz mayalı poğaça hamuru ama kağıt bardakta piştiği için değişik bir tarif gibi duruyor.
Bu tarifi hazırlayıp misafirliğe gittiğiniz yere, kermeslere, okulda düzenlenen doğum günlerine ya da iş arkadaşlarınıza götürebilirsiniz.
Her poğaça kendi bardağı içinde olduğu için, yiyecek olan kişi seçip alıncaya kadar hiç kimsenin eli değmeyecektir.

Poğaça hamuruna şekil verirken hamuru çok büyük tutmamaya çalıştım, hamur büyük olunca daha çok kabarıp, uzun bir poğaça ortaya çıkıyor.
Ben muffin boyutlarında olmasını istediğim için hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, şekil verdim, sonuç tam istediğim gibi oldu.
Bu tarifte mayalı hamurların kabarıp yanında ki poğaçaya yapışması gibi bir sorunda yok.
"Afiyetle Kalın"

KAĞIT BARDAKTA POĞAÇA; (18-20 adet)
Malzemeler:
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı ılık su,
1 adet yaş maya (42 gramlık) veya 1 paket kuru maya (11 gramlık),
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta,
6-6,5 su bardağı un,
İçi için;
1 kase ufalanmış beyaz  peynir,
6-7 dal maydanoz.
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı,
Çörek otu,
Ayrıca;
20 adet kağıt bardak.

TARİFİ:
1 paket mayayı ılık süt ve suyun içinde eritin.
İçine sıvı yağ, yumurta, şeker ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
Azar azar un ekleyerek hamuru toparlamaya ve yoğurmaya başlayın.
Bu hamur tahminen 6 veya 6.5 su bardağı un çekmektedir.
Not;
Kullanacağınız su bardağı 200 ml. ölçülerinde klasik su bardağı olmalıdır.
Malzemeyi unla yoğurarak hamur haline getirin.
Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olacak.
Hamuru sıcak ortamda 15 dakika mayalanmaya bırakın.
Mayalandıktan sonra yumurta büyüklüğünde koparıp, elinizle yuvarlayıp şeklini düzeltin. 
Not;
Daha uzun ve büyük poğaçalarınızın olmasını isterseniz hamuru biraz daha büyük koparıp yapmalısınız, fakat o zaman adet sayınız düşecektir.
Yuvarladığınız hamuru ortadan dışa doğru açın, içine maydanoz doğradığınız peynirli iç malzemesinden yerleştirin.
Kenarlarını peynirin üzerine doğru kapatıp, yuvarlayın.

Hazırladığınız poğaçayı fırın tepsisine dizdiğiniz kağıt bardağın içine yerleştirin.
Diğer hamurları da bu şekilde hazırlayıp, bardakların içine yerleştirin.
Bütün hamuru hazırlayıp, bitirdikten sonra 25-30 dakika mayalanmaya bırakın.

 
Kabaran poğaça hamurlarının üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin.

Önceden ısıttığınız orta hararette ki  (180 derece) fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

 Poğaçalar piştikten sonra 10-15 dakika dinlendirip, biraz ılındıktan sonra bardaktan kolayca çıkarabilirsiniz.
Yumurtanın değdiği yerden bardağa yapışmışsa bıçakla kenarlarından bir tur geçin, hiç zorlanmadan çıkacaktır.
"Afiyet Olsun"