2 Ocak 2014 Perşembe

TRABZON HURMALI TOP KEK

 
Trabzon hurması yada bilinen diğer adı ile Cennet hurması ne yazık ki diğer meyveler kadar ilgi görmez ama sonbahar ve kış ayların en göz alıcı ve faydalı meyvelerinin başında yer alır.
Olgunlaşmamış ham hali ile yediğiniz zaman buruk tadı yüzünden "bir daha yemem" diye düşündüğünüz meyveyi, olgunlaşıp tatlandığı zaman "bu benim yediğim buruk tatlı meyve olamaz" diye tanıyamazsınız bile.
Nitekim benim için aynen böyle oldu, pek tanımadığım bu meyveyi yıllar önce ham hali ile tatmıştım, tadı çok buruktu, "bir daha yemem" diyerek uzun zaman Trabzon hurması yemedim.
Geçen ay kızkardeşim kayınpederinin bahçesinde ki hurmalardan gönderdi, konuşmamız sırasında "üzerinde ki dal parçasının koparılmadan kalması gerektiğini ve iyice olgunlaşıp, tatlanınca yemem gerektiğini" söyledi.
Bende hurmaları meyve sepetine yerleştirip, üzerinde ki sapları ile birlikte olgunlaşmasını bekledim.
Olgunlaşan meyvelerin tadı beni gerçekten çok şaşırttı, ham halinde ki burukluktan eser yoktu, çok güzeldi.

30 Aralık 2013 Pazartesi

MUTLU YILLAR!

Yeni yılınız kutlu olsun.
Rabbim hepimize önce sağlık, huzur, helal kazanç, hayırlı iş, aile saadeti nasip etsin.
Ülkemizi her türlü görünür, görünmez belalardan ve kazalardan, afetlerden, depremlerden, savaşlardan, fitne ve fesatlardan, provokatörlerden, fenalığı için uğraşanlardan korusun.
(Amin)
"Afiyetle Kalın"

29 Aralık 2013 Pazar

ÇİÇEK POĞAÇA

 
Bu aralar mayalı tariflerle pek haşir neşir oldum.
Değişik poğaça tarifleri, çörekler, ekmekler derken tarifi verilecek pek çok mayalı tarif birikti.
Bugün tarifini verdiğim çiçek poğaçanın yapımı çok kolay, değişik görünümlü poğaça yapmak istiyorsanız bu tarifi deneyebilirsiniz.
Bu tarifte poğaçanın şeklinin bozulmaması için şekil vermeden önce hamuru yoğurunca mayalanmasını bekliyoruz.
Şekil verdikten sonra mayalandırırsanız poğaçaların şekli bozulabilir.
"Afiyetle Kalın"

MAYALI ÇİÇEK POĞAÇA;
Malzemeler: (2 fırın tepsisi için)
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı ılık su,
1 adet yaş maya (42 gramlık) veya 1 paket kuru maya (10 gramlık),
3 tatlı kaşığı toz şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1 adet yumurta,
6-6,5 su bardağı un,
İçi için;
1 kase ufalanmış beyaz  peynir,
6-7 dal maydanoz.
Üzeri için;
1 adet yumurta sarısı,
Çekirdek içi, Çörek otu, Haşhaş tohumu.

MAYALI ÇİÇEK POĞAÇA TARİFİ;
1 paket mayayı ılık süt ve suyun içinde eritin.
İçine sıvı yağ, yumurta, şeker ve tuzunu ekleyip, karıştırın.
Azar azar un ekleyerek hamuru toparlamaya ve yoğurmaya başlayın.
Bu hamur tahminen 6 veya 6.5 su bardağı un çekmektedir.
Not;
Kullanacağınız su bardağı çok büyük olmayan klasik su bardağı olmalıdır.
Malzemeyi unla yoğurarak hamur haline getirin.
Hamurumuz kulak memesi yumuşaklığında olacak.
Hamuru sıcak ortamda 25 dakika mayalanmaya bırakın.
Mayalandıktan sonra yumurta büyüklüğünde koparıp, elinizle yuvarlayıp şeklini düzeltin.
Yuvarladığınız hamuru ortadan dışa doğru açın, içine maydanoz doğradığınız peynirli iç malzemesinden yerleştirin.
Kenarlarını peynirin üzerine doğru kapatıp, yuvarlayın.

Yuvarlayarak top yaptığınız hamurun üzerine hafifçe bastırın.
Mutfak makası veya bıçakla üzerini eşit aralıklarla (resimde ki gibi) kesin.
Yağlanmış fırın tepsisine hazırladığınız poğaçaları dizin, üzerine yumurta sarısı sürün.
Not;
Şeklinin bozulmaması için tepside mayalanmasını beklemiyoruz.
Tam ortasına çekirdek içi veya çörek otu yada haşhaş tohumu serpin.
Önceden ısıtılmış orta hararetteki (180 derece) fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
"Afiyet Olsun"