22 Şubat 2014 Cumartesi

KAHVALTI MASASI-37

Breakfast
Sömestr tatilinde misafirlerim olduğundan daha önce bahsetmiştim.
Bu kahvaltı masası da o günlere ait resimlerden sadece biri, yayınlanmayı bekleyen 1 kahvaltı, 1 çay masası daha var.
Kahvaltı için hazırladığım menüden bahsedecek olursam, uzun zamandır yapmadığm "Banyolu Börek" yaptım.
Tatlı olarak yine uzun zamandır yapmadığım "Küp Kek Pastası" hazırladım.
Diğer ürünler salçalı sosis, patates-biber kızartması, peynirli roka salatası gibi klasik kahvaltılık tariflerden oluştu.
Peynirli roka salatası kış aylarında hazırladığım kahvaltı masalarında mutlaka bulunur.
Domates ve salatalığı kış aylarında almadığım için salata olarak mutlaka masada bulunur.
Eğer iyi bir cherry domates bulursam salataya renk vermesi için eklerim.

breakfast
Masaların resmini çektiğim zaman blogda resimleri hemen yayınlamam mümkün olmuyor ama masalarımın resmini hazırlandığı anda instagram adresimde yayınlıyorum.
Beni Instagram'da BU adresten takip edebilirsiniz.

breakfast
KAHVALTI MASASI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.
 



Patates-Biber Kızartması 


muhteremle afiyetle

ev yapımı reçeller
Reçellerim;



"Afiyetle Kalın"
 

21 Şubat 2014 Cuma

YUMURTALI ISPANAK

Spinach with Eggs
Ispanakla çeşit çeşit tarifler verip, klasik yumurtalı ıspanak tarifini vermemek ıspanağa ve ıspanak severlere haksızlık olur.
Hemen hemen her evde ıspanak pişer, en çok kıymalı-pirinçli sulu yemeği tercih edilir.
Fakat yumurtalısı da vazgeçilmezdir, hele bir de börek yaparken artan kavrulmuş ıspanağınız varsa az vakitte hazırlanıp, can kurtarandır.
İsterseniz fırın tepsisinde fırında, yada geniş tabanlı karnıyarık tenceresinde ocakta pişirebilirsiniz.
Ispanakla hazırladığım diğer tariflerim burada
"Afiyetle Kalın"

Spinach with Eggs
YUMURTALI ISPANAK;
Malzemeler;
Yarım kilo ıspanak,
1 adet soğan yada varsa pırasanın yeşil yaprakları,
Kişi adedince yumurta,
Zeytinyağı, kırmızı pul biber, tuz.

Spinach with Eggs
YUMURTALI ISPANAK TARİFİ;
Ispanakları ayıklayın, saplarını ince ince, yapraklarını kalın kalın doğrayın.
İyice yıkayarak, süzün.
Ispanak süzgecin içindeyken üzerine kaynar su dökün.
Not;
Ispanağınız kuzu ıspanaksa kaynar su dökmenize gerek yok ama büyük yapraklı tadı buruk olan ıspanakla yapacaksanız kaynar su dökün.
Tencerede küçük dopradığınız soğanları veya ince ince doğradığınız pırasa yapraklarını kavurun.
Üzerine ıspanakları ve tuzu ekleyip, ıspanakları kavurun.
Su eklemenize gerek yok, yıkadığınız zaman üzerinde kalan su yeterli olacaktır.
Pişen ıspanakların üzerine kişi sayısına göre birer yumurta kırın
Yumurtanın üzerine biraz tuz serpin, sarısının üzerine 1 yemek kaşığı su dökün.
Not;
Yumurtanın üzerine dökeceğiniz 1 kaşık su sarısının üzerinde beyaz bir tabaka oluşmasını sağlayacaktır.
Tencerenin kapağını kapatarak pişirin.
Yumurtalar pişince yemeğiniz hazır demektir.
Sıcak sıcak servis yapın, isteğe bağlı yumurtanın üzerine kırmızı pul biber veya karabiber serpin.
"Afiyet Olsun"

19 Şubat 2014 Çarşamba

EZOGELİN ÇORBASI

Soup
Ezogelin çorbasını çok severim, benim için 1.sırada ezogelin, 2.sırada mercimek çorbası gelir.
İki çorba birbirine yakın tatlarda gibi gözükse de ezogelinin katıklı yağı, bol baharatı çorbanın tadını farklı yapar.
Bu çorbayı vakit darlığında düdüklü tencerede yapabilirsiniz, basınç altında iyice piştiği için tadı ayrıca çok güzel oluyor.
Benim çocukluğumda hazır çorba pek yoktu, sonra Çapamarka diye bir markanın çorbaları çıktı.
Özellikle Ezogelin çorbası çok popüler oldu, çorbanın paketinde yöresel kıyafetler giymiş tahta kaşıkla çorba içen köylü bir kız resmi vardı.
Çorbanın tadından aklımda kalan tek şey çok baharatlı oluşuydu.
Annem pek hazır çorba almazdı (ne iyi yaparmış) eve hazır çorba nadir girdiği için piştiği zaman baharatı ağzımı yaksa da çok severek içerdim 😊
"Afiyetle Kalın"

soup
EZOGELİN ÇORBASI;
Malzemeler;
1 büyük çay bardağı (ajda bardak) kırmızı mercimek,
2 yemek kaşığı ince bulgur,
1 yemek kaşığı pirinç,
1 yemek kaşığı salça,
1 adet orta boy soğan,
3 yemek kaşığı sıvıyağ,
1 çay kaşığı kimyon,
3-4 su bardağı et suyu, yoksa içme suyu,
Tuz,
Katık için;
2 yemek kaşığı tereyağ,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
1 yemek kaşığı kuru nane.

 soup

EZOGELİN ÇORBASI TARİFİ;
Mercimek, bulgur ve pirinci ayıklayıp yıkayın.
Tencereye sıvı yağ dökün, soğanı küçük küçük doğrayıp yağda sotelemeye başlayın.
Salçayı ilave edip 1-2 dakika pişirin.
Yıkayıp süzdüğünüz mercimek, bulgur ve pirinci ilave edin, 5 dakika kadar kavurun.
Damak tadınıza uygun baharatları ve tuzunu ilave edin.
Varsa 3-4 bardak et suyunu yoksa normal su ilave edip, kaynamaya bırakın.
Kısık ateşte ağır ağır çorbanızı pişirin.
Not; 
Çorba pişince isterseniz olduğu gibi taneli bırakın, isterseniz el blenderi ile çırparak pürüzsüz hale getirin.
Ben blenderden geçirerek servis yapıyorum.
Katığını hazırlamak için;
Tereyağını eritin, içine kırmızı pul biber ve kuru nane ekleyin, nanenin yanmaması için ocağı hemen kapatın.
Hazırladığınız katığı çorbanın üzerine dökün.
Sıcak sıcak yanında limon dilimleri ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"